Vanavond om wille van zieke kinderen maar een korte update.  Vaste reageerder Eric heeft zich ook vandaag weer met de zon op het gezicht kunnen uitleven in de Alpen. In Westendorf deze keer. Op bovenstaand plaatje heb je een uitzicht op Brixen im Thale en zie je volledig groene zuidhellingen, met daar dan een witte strook op: de officiële piste. Nog steeds goed te doen volgens onze wintersportweerman-reporter ter plaatse. Geniet ervan Eric, want morgen na de middag gaat de zon steeds meer door hoge wolken gesluierd worden. Al zal het in Saalbach al donker zijn eer de wolken daar arriveren.

Hier nog zijn dagelijks filmpje met de piste-omstandigheden.

[metaslider id=32977]

Nog 40 uur en de eerste sneeuw sinds lang bereikt de Franse Alpen waar toch een kleine dump zit aan te komen. De GFS06 van deze middag heeft menig Oostenrijkganger weer hoopvol gemaakt over de te verwachten sneeuwhoeveelheid. Ik hoop dat de GFS12 van deze avond die hoop weer niet al te zeer gefnuikt heeft. Want als je de ensembles van Oostenrijk bekijkt, dan zit de oper echt wel laag. Duimen kan dus nog steeds!

gfs-0-72

Het gaat hem echt van de details afhangen, en dan vooral van de exacte ligging en in welke mate de stroming in de bovenlucht nog cyclonaal gekromd (het groene V-dalletje op de kaarten boven de Alpen) gaat zijn wanneer die op vrijdag over Oostenrijk trekt.  Is die kromming klein (vlakke V) zoals in GFS12, dan zal de sneeuwhoeveelheid vrij laag zijn. In het omgekeerde geval (steile V) zoals in GFS06 zijn er nog verrassingen mogelijk. Maar eerlijk is eerlijk. De oper geniet op deze korte termijn steeds meer de voorkeur op de rest van het ensemble. Dus hierbij mijn gouden tip: ga uit van weinig in Oostenrijk, en dan kan het enkel nog meevallen.

 gfs-0-60

Ook bijzonder om zien is dat er in Les Menuires, Valle d’Aosta en Livigno meer sneeuw verwacht wordt dan in de Portes du Soleil, nochtans de sneeuwzuiger als het op fronten vanuit het westen aankomt. Heeft alles te maken met de wind die voor de depressie-afsnoering even naar het zuiden draait en vochtigere lucht van over de Middellandse Zee aanvoert. De EC12 van vanavond houdt de kans ook open dat er vanaf donderdag to aan Kerst elke dag sneeuwbuitjes kunnen vallen aan de hele zuidkant, dus ook in Val Gardena. Nogmaals, het gaat hem echt van de details afhangen. Duimen en nowcasten blijft dus de boodschap. We wachten nu al vol spanning op Eric’s bijdrage :-). Het enige wat echt zeker is, is dat de echt oostelijke gebieden zoals Obertauern en Die Tauplitz het met heel weinig vers gaan moeten stellen de komende dagen. Net genoeg om het landschap een winters aanzicht te geven.

ECM0-192

Afsluitend nog de Kerstkaart (850hPa) van ECMWF. Heel duidelijk te zien, zijn de golven van warme lucht die op Europa afstevenen. en tussenin telkens een blob van koudere lucht. Voorlopig is het echt nog niet te zeggen wanneer de Alpen nu net in de warme of koude lucht terecht gaan komen. Tussen de GFS12 Kerstkaart en die van EC12 bijvoorbeeld zit er al een verschil van meer dan 1000 kilometer op de exacte ligging van de warmte- en koudefronten. Voorlopig nog niet aan denken, en dus ook niet over de sneeuwgrens. Maar dat de droge inversieperiode in de Alpen na morgen voorbij is, staat als een paal boven water.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

40 reacties

Gesloten voor reacties.