Roemenie getroffen door sneeuwdump

Klik voor grotere plaat

Zoek je nog een alternatieve wintersportbestemming? Overweeg Roemenië, Bulgarije of Kosovo. Dat zijn de landen die de afgelopen twee dagen het hardst zijn getroffen door kolossale historische sneeuwstormen. Langlaufen in Boekarest misschien? Gisteren zijn 340 mensen rondom de Roemeense hoofdstad uit hun vastgelopen auto’s gered. Zie de foto hierboven en ook dit plaatje en verder hier, hier, hier en hier.

Paradiski
Als nationale wintersportweerman schaam ik me natuurlijk dat ik jullie niet tijdig heb geïnformeerd over de nieuwe langlaufbestemmingen aan de Zwarte Zee. Dat kwam natuurlijk door mijn geweldige trip naar Paradiski waar ik ondanks doorwerken tot in de kleine uurtjes en vroeg opstaan, als Einzelkämpfer tegen de weergoden toch niet alles kon overzien.    Ik kan in mijn oude blogs niet eens een kaart vinden waarop de sneeuwval te zien zou zijn geweest.

Ik kan nu wel iets vertellen wat dit gebeuren voor de winter bij ons en in de Alpen betekent….

Om te beginnen moet ik een interessant weerfeit met jullie delen. Of eerder een intrigerende vraag aan jullie stellen:

Hoe lang zou het duren voor de atmosfeer overal op aarde 100% verzadigd zou zijn met waterdamp als het nooit zou regenen (100% verzadigd is een Turkse sauna – een eindeloze mist)?

Het antwoord luidt in het Noors 1 uke zodat je ff langs dit Noorse woordenboek moet surfen.

De enige maar ook de enige reden dat het ooit ergens kurkdroog is – en dus helder en dus ’s winters en ’s nachts koud en ’s zomers en overdag heet – de enige reden hiervoor is dat depressies zulke geweldige regen- en sneeuwmachines zijn. Het zijn de archetypes van overmatig zinloos geweld! Kietelt een depressie een beetje met een paar terajoules extra en een beetje extra waterdamp en hopla zo heb je lokale of regionale overstromingen of sneeuwdumps van een meter of meer.

Oog in oog met het heelal
En dankzij al dat vocht wat geloosd is kan nu een heel continent droog worden. En aangezien de atmosfeer dan zijn belangrijkste broeikasgas kwijt is plus de wolken (CO2 versus H2O is als een groepje muizen tegenover een onmetelijke kudde mammoeten) komen we oog in oog te staan met het heelal. En dan wil het ’s nachts en in de winter gemakkelijk tientallen graden afkoelen. Zo kunnen we zeggen dat we ons schaatsplezier volgende week te danken hebben aan die stakker in Boekarest op de foto bovenaan. Ja ontvoer die man hoogstverbaasd naar de Bonkevaart en geef hem een fles Beerenburger!

Klik voor grotere grafiek

Het slechte nieuws voor de Oost-Europeanen is dat ze nu de sneeuw weliswaar kwijt zijn maar dat hun winter vanavond al op gang komt met ijzige temperaturen waaraan niet meer te ontkomen valt. De kurkdroge neerslaglijn van het GFS06u ensemble gaat (natuurlijk – zo weten we nu) samen met een glijvlucht van temperatuur naar -20°C en lager beneden in Boekarest.

Oosthoek
En dan komen er nieuwe neerslagpieken in de regio Adriatische Zee en Zwarte Zee. Waaronder een joekel van de hoofdrun op 5 en 6 februari. Sneeuw en ijzel. Doffe ellende. Maar goed nieuws voor de Roemeen en zijn Beerenburger op de Bonkevaart: Boekarest gaat onze winter niet alleen veroorzaken maar ook verlengen. Het neerslagputje Boekarest maakt zowat heel West-Europa weer een tijdje droog en de draaiing tegen de klok van de begeleidende depressie houdt de wind in de LL in de oosthoek.

Noodhulp
Wat mij betreft mogen al onze gesubsidieerde klimaatambtenaren die zo goed weten hoe ons weer en klimaat in 2100 zal zijn de komende weken even wat tijd vrijmaken voor noodhulp (Beerenburger en afgedankte ski’s misschien) voor onze broeders in Oost-Europa.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

26 reacties

Gesloten voor reacties.