Roemenie getroffen door sneeuwdump

Klik voor grotere plaat

Zoek je nog een alternatieve wintersportbestemming? Overweeg Roemenië, Bulgarije of Kosovo. Dat zijn de landen die de afgelopen twee dagen het hardst zijn getroffen door kolossale historische sneeuwstormen. Langlaufen in Boekarest misschien? Gisteren zijn 340 mensen rondom de Roemeense hoofdstad uit hun vastgelopen auto’s gered. Zie de foto hierboven en ook dit plaatje en verder hier, hier, hier en hier.

Paradiski
Als nationale wintersportweerman schaam ik me natuurlijk dat ik jullie niet tijdig heb geïnformeerd over de nieuwe langlaufbestemmingen aan de Zwarte Zee. Dat kwam natuurlijk door mijn geweldige trip naar Paradiski waar ik ondanks doorwerken tot in de kleine uurtjes en vroeg opstaan, als Einzelkämpfer tegen de weergoden toch niet alles kon overzien.    Ik kan in mijn oude blogs niet eens een kaart vinden waarop de sneeuwval te zien zou zijn geweest.

Ik kan nu wel iets vertellen wat dit gebeuren voor de winter bij ons en in de Alpen betekent….

Om te beginnen moet ik een interessant weerfeit met jullie delen. Of eerder een intrigerende vraag aan jullie stellen:

Hoe lang zou het duren voor de atmosfeer overal op aarde 100% verzadigd zou zijn met waterdamp als het nooit zou regenen (100% verzadigd is een Turkse sauna – een eindeloze mist)?

Het antwoord luidt in het Noors 1 uke zodat je ff langs dit Noorse woordenboek moet surfen.

De enige maar ook de enige reden dat het ooit ergens kurkdroog is – en dus helder en dus ‘s winters en ‘s nachts koud en ‘s zomers en overdag heet – de enige reden hiervoor is dat depressies zulke geweldige regen- en sneeuwmachines zijn. Het zijn de archetypes van overmatig zinloos geweld! Kietelt een depressie een beetje met een paar terajoules extra en een beetje extra waterdamp en hopla zo heb je lokale of regionale overstromingen of sneeuwdumps van een meter of meer.

Oog in oog met het heelal
En dankzij al dat vocht wat geloosd is kan nu een heel continent droog worden. En aangezien de atmosfeer dan zijn belangrijkste broeikasgas kwijt is plus de wolken (CO2 versus H2O is als een groepje muizen tegenover een onmetelijke kudde mammoeten) komen we oog in oog te staan met het heelal. En dan wil het ‘s nachts en in de winter gemakkelijk tientallen graden afkoelen. Zo kunnen we zeggen dat we ons schaatsplezier volgende week te danken hebben aan die stakker in Boekarest op de foto bovenaan. Ja ontvoer die man hoogstverbaasd naar de Bonkevaart en geef hem een fles Beerenburger!

Klik voor grotere grafiek

Het slechte nieuws voor de Oost-Europeanen is dat ze nu de sneeuw weliswaar kwijt zijn maar dat hun winter vanavond al op gang komt met ijzige temperaturen waaraan niet meer te ontkomen valt. De kurkdroge neerslaglijn van het GFS06u ensemble gaat (natuurlijk – zo weten we nu) samen met een glijvlucht van temperatuur naar -20°C en lager beneden in Boekarest.

Oosthoek
En dan komen er nieuwe neerslagpieken in de regio Adriatische Zee en Zwarte Zee. Waaronder een joekel van de hoofdrun op 5 en 6 februari. Sneeuw en ijzel. Doffe ellende. Maar goed nieuws voor de Roemeen en zijn Beerenburger op de Bonkevaart: Boekarest gaat onze winter niet alleen veroorzaken maar ook verlengen. Het neerslagputje Boekarest maakt zowat heel West-Europa weer een tijdje droog en de draaiing tegen de klok van de begeleidende depressie houdt de wind in de LL in de oosthoek.

Noodhulp
Wat mij betreft mogen al onze gesubsidieerde klimaatambtenaren die zo goed weten hoe ons weer en klimaat in 2100 zal zijn de komende weken even wat tijd vrijmaken voor noodhulp (Beerenburger en afgedankte ski’s misschien) voor onze broeders in Oost-Europa.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

26 reacties

Gesloten voor reacties.