De topper vanochtend is deze kiek van een dump in Hotham in Australië. Waar net de meteorologische winter is begonnen. Boven 1500m kon het sneeuwen en met 1862m is dat skigebied dan hoog genoeg. Natuurlijk staan de liften allang stil daar.

Het kon net uit daar met die sneeuw. Een extreme kronkel in de straalstroom en hoppa op dat continent waar het noorden al 40ºC doet.

Op 841m zijn dit de temperaturen daar in het vervolg. Zo onzeker als klimaatverandering zo knalhard is seizoensverandering. Dat hou je niet tegen. Nu sneeuw. Een afscheidsgroet van de zuidelijke winter. Volgende week 30ºC.

Terug naar Europa. München en groot deel van Duitsland zijn voor het eerst even wit geworden. En de komende nachten worden er lekker koud.

Aan de Funtensee gaat voor het eerst de -20ºC sneuvelen woensdagochtend.

En we springen naar Nederland om de meteofiction af te speuren of het nog gaat sneeuwen spoedig. Voor het eerst zien we een kans van 20% verschijnen. Sowieso gaan we een typisch Hollandse vieze periode tegemoet. In het klein zoals de nietszeggende wintervoorspellingen van Piet Paulusma. Dit jaar weer las ik ergens in de reacties. Vies. Met sneeuw (regionaal). En regen. En een enkele vorstperiode. Nou dat gaan we medio december als voorproef allemaal al meemaken.

Hierboven het einde van de ochtendrun van het Europese model. Ruig of niet? En overeenkomstig mijn boude voorspelling dat de Alpen een bak sneeuw krijgen aan de noordkant. Gezien dat het nog heen en weer zwenkt waar de aanval uit het noordwesten gaat landen… heeft het nog geen zin naar exacte sneeuwhoeveelheden te kijken.

Maar we doen het toch maar… en dan in het Amerikaanse model waar de bulk ok nog in de laatste dagen valt en dus daar waar het Europese model nog niet kijkt. Ons Kleinwalsertal zit hoog in Oostenrijk met 122mm berekend.

En vanaf de +240u kijken we verder in het Amerikaanse model in de kersverse 06u run. Ik vind het ruig allemaal. Stormkansen. Een scenario waarbij sneeuw in Spanje niet de sneeuw in de Alpen vermoordt. Franse Alpen spekkoper. Maar voldoende voor het achterliggende deel van de Alpen noord en zuid. En juist de dagen tot over Sinterklaas verlopen overal kurkdroog en zonnig. Dan zien we weer hoe betrekkelijk de meteofiction is. Schreven we onlangs niet over een Witte Sint? Ach… het gaf wat voorpret en zo is het ook mooi…

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

22 reacties

Gesloten voor reacties.