Gerlos op 4 juni 2012

Keurig volgens het Oostenrijkse weerbericht is de sneeuwgrens vandaag naar 1500m gezakt. De Zillertal Arena ziet er weer helemaal winters uit als je boven op de pistes staat zoals op deze webcam van de Isskogel. Daar sta je dan met je mountainbike of wandelschoenen! Brrrr. In Zwitserland en Frankrijk bleef de sneeuwgrens wat hoger. Wat een begin van de (meteorologische) zomer! 

Erg koud door regenafkoeling

In Nederland hadden we gisteren de koudste dag sinds 1975 en dat alleen omdat het ’s nachts in De Bilt 11°C was geweest. De middagtemperatuur was 9°C. Dat was goed geweest voor de koudste junidag sinds 1953. Vandaag zou je opnieuw denken dat we het kouderecord sinds 2001 gaan halen. Maar nee: de groene zone hierboven wordt veroorzaakt door de regen. Zie dit verhelderende artikel op weer.nl. Nu de regen naar het zuidoosten wegtrekt, stijgt het kwik meteen weer. Geen record dus. Wel leuk om even te neuzen in dit overzicht van juni-extremen. In Stockholm werd gisteren de laagste juni-maximumtemperatuur sinds 1928 gemeten: 6°C. In het noorden van Zweden viel een pak natte sneeuw.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.