Mittelberg 2 cm

Mittelberg na warmtefront

Een warmtefront in beeld. Netjes  volgens de verwachting van Frederic is er nauwelijks neerslag gevallen. In Mittelberg zo’n 2 centimeter verse sneeuw twittert Hans ter Braak. De vorstgrens zal tijdens de neerslag zo rond de 1000 meter gelegen hebben. Die zal vandaag nog even flink oplopen maar zoals gisteren al gemeld hoeven we ons daar niet druk over te maken. Het zal zo goed als droog blijven.

Vogels_Joke

De Riederalp deze ochtend!

Aan de zuidkant geen gebrek aan sneeuw zoals bekend. Wat ligt het er allemaal prachtig bij. Dankbaar heb ik zojuist deze foto van Joke uit de reacties geplukt. Vogelvoederweer!

hgt0_16030218_16030200Koufront

Koufront met neerslag nadert vanmiddag vanuit het noordwesten

De noordkant kan nog wel wat gebruiken zo hier en daar. Dus kijken we met spanning naar wat nadert vanuit het noordwesten. En er komt wat aan hoor. Ik ben wel een beetje benieuwd wat de vorstgrens gaat doen. In Vorarlberg en omgeving zal het wel weer ok zijn.

hgt0_16030221_16030200Koufront2

Sneeuwgrens rond de 800 meter?

Het lichte blauw staat voor een sneeuwvalgrens van 600 tot 800 meter. We werden laatst in de reacties met de neus op de feiten gedrukt: vaak valt dat net een beetje tegen. Soms komt dat doordat het altijd lastig blijft. Een verschil van tweehonderd meter meer of minder is altijd mogelijk en niet veel in de verwachting. Maar kan natuurlijk net een kritisch verschil maken. Daarnaast is het gewoon onzeker hoe nat of droog de sneeuw op de kritische grens is en hoe die zich al dan niet hecht aan de ondergrond. Veiliger is het misschien om die onzekerheid mee te nemen en/of wat hoger te gaan zitten in de verwachting. In dit geval betekent dat voor mij: het zou zo maar kunnen zijn dat meer naar het oosten toe de meest intensieve neerslag tot 1000 meter als regen of natte sneeuw kan vallen.

rsum_16030312_16030200Cyclo

Flinke hoeveelheden aan zowel de noordwestkant als aan de zuidkant!

Maar uiteindelijk zal het in de komende nacht overal vriezen en sneeuwen tot in de laagste dalen. Tot morgenmiddag zijn dit ongeveer de te verwachten hoeveelheden. In het noordwesten van Oostenrijk verwacht ik iets meer terwijl het Salzburger land er wel weer eens wat bekaaider vanaf kan komen. Dus: 15 tot 25 centimeter aan zowel de noordwestkant als aan de zuidkant. Hoe zit dat? Frederic heeft het gisteravond mooi uitgelegd. Mogelijk pakken de Noordelijke Franse Alpen en het zuidwesten van Zwitserland trouwens nog wat meer; het zou daar wel eens 30 tot 40 centimeter kunnen worden!

rart_16030600_16030200EC

Zaterdag veel meer sneeuw! Mooi felgekleurde kaartjes natuurlijk in zowel de Europese berekening als de Amerikaanse.

Zaterdag GFS

Zaterdag volgens het GFS

Hoe de dump vanaf de nacht naar zaterdag gaat verlopen is nog best onzeker. Het wordt sowieso een mooie sandwich. Het Amerikaanse model laat de depressie snel doortrekken en het daarmee hevig maar relatief kort sneeuwen. De sneeuwgrens is daarbij wel spannend. Zoals ik het in dit model nu zie kan die tijdens de meest intensieve neerslag aan de zuidoostkant best rond de 1500 meter liggen, aan de noordoostkant rond de 800 meter. Of de laagste dalen daar veel sneeuw gaan zien durf ik dus nog niet te zeggen. Vervolgens trekt in dit scenario de meeste neerslag al snel richting de Balkan.

Zaterdag EC

Zelfde moment volgens het ECMWF

Het Europese model doet het wezenlijk anders. Ten eerste komt het front wat langzamer door; er zit een timingsverschil van zo’n zes uur in. Hier op hetzelfde moment (zaterdagochtend) alleen in de Zwitserse en Noordelijke Franse Alpen intensieve sneeuwval, bij een sneeuwgrens van zo’n 1000 tot 1200 meter.

Zaterdag EC2

Pas intensieve neerslag zes uur later

Maar even later komt het allemaal alsnog door. Om vervolgens nog iets anders te doen: de neerslag splitst zich in tweeën. Ook hier trekt een deel richting de Balkan maar een aanzienlijk deel blijft veel langer doortollen.

Midden duitsland

Sneeuw onderweg

Ondanks dat de details dus nog lang niet duidelijk zijn blijft het reisadvies dat Frederic gisteren afgaf vooralsnog staan. Ga je naar Frankrijk? Probeer dan zo laat mogelijk op zaterdag aan te komen. Dan is de ergste sneeuwval er alweer voorbij. Ga ja naar Oostenrijk of de Dolomieten? Probeer de sneeuwval dan net voor te zijn door zo vroeg mogelijk op zaterdag aan te komen. Ik zie weinig andere opties. De dus wat tragere ECMWF verwachting is wel de vervelendste wat dat betreft: het zou dan ook richting en in de Franse Alpen lang kunnen blijven doorsneeuwen. Overigens verwacht ik ook in Duitsland niet al te beste rij-omstandigheden. Vanaf het begin van de nacht naar zaterdag zal het met name in Midden-Duitsland tot in het laagland kunnen sneeuwen. Evenzo natuurlijk richting de grens met Oostenrijk. Pas later zaterdagmiddag lijkt het in Midden-Duitsland wat beter te worden, terwijl het dan in Zuid-Duitsland en Oostenrijk waarschijnlijk alleen maar heviger zal gaan sneeuwen. Hier zit nog wel wat onzekerheid in; als het de GFS berekening uitkomt kan het zaterdagavond ook daar droger worden

rsum_16030812_16030200SOM

Neerslagsom tot dinsdag

Hoewel de scenario’s dus nogal verschillen is het uiteindelijke resultaat in neerslagsom vrij overeenkomstig. Tot dinsdagochtend komen we aan deze hoeveelheden. Ook voor de Noordelijke Franse en het zuidwestelijk deel van Zwitserland accumulaties die richting de meter gaan tot die tijd (vanaf vanavond). In de Amerikaanse oplossing al eerder en wat meer zon.

tmp2_16030806_16030200EC

Lekker koud

Daarna stroomt zoals eerder gezegd langdurig koude lucht ver naar het zuiden toe uit. Overdag zal het meest licht vriezen, in de nachten matig tot streng.

tmp2_16030806_16030200GFS

Of nog (veel) kouder?

Het Amerikaanse model maakt het daarbij wel heel bont. Tijdens opklaringen kan het extreem koud worden. Moeten we wel bij bedenken dat dit model de uitstraling voor de Alpen nogal eens iets overschat.

pslv_16031200_16030200GFS

Scandi-hoog?

Op de lange termijn gaan de modellen zowel ten opzichte van elkaar als in de opeenvolgende runs nu flink aan het zwabberen. In eerste instantie lijkt het Azorenhoog zich wat noordoostelijk uit te gaan willen breiden maar onzekerheid troef wat mij betreft zo vanaf volgende week donderdag. Dit is wat het GFS er vanmorgen van maakt. Scandihoog-aspiraties, ook verderop in de tijd.

pslv_16031200_16030200EC

West-circulatie?

Het ECMWF neigt daarentegen naar een weer op gang komende westcirculatie. Te ver weg, te onzeker. Voorlopig genieten van de aanstaande sneeuw vanaf vanavond!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

50 reacties

Gesloten voor reacties.