Jelte van der meer (1)

Een korte avondupdate vandaag. Het is weer even wennen; de kaarten komen met de zomertijd een uurtje later. Opening is verzorgd door Jelte: foto-update vanuit Königsleiten.

Jelte van der meer (3)

Lekker hoor. Dank voor het delen!

rart_15040300_15032912

Nog nieuws uit de avondruns? Tot vrijdagochtend nauwelijks veranderde kaarten. Inclusief een prachtige dump met sneeuw  tot laag die eigenlijk al op woensdagmiddag aanvangt maar op donderdagmiddag intens wordt. Het kan er hevig aan toe gaan: we zien getallen tot 13 centimeter per zes uur! De sneeuwgrens ligt daarbij tussen de 300 en 700 meter in Duitsland en Oostenrijk; vanuit het zuidwesten en dan vooral in de Franse Alpen geleidelijk wat hoger.

t850_15040406_15032912EC

Vanavond ben ik iets minder positief over de sneeuwgrens op vrijdag en zaterdagochtend. Zowel in de Europese verwachting hierboven,

t850_15040406_15032912GFS

als deze Amerikaanse is het nu toch tijdelijk wat warmer. Misschien  wat regen tot 1200 of zelfs 1400 meter. Daarboven alleen maar sneeuw.

rart_15040518_15032912

En zoals gezegd: daarna komt het weer goed. Nogmaals sneeuw tot in de laagste dalen vanaf zaterdagavond tot in de nacht naar 2e paasdag. Daarna worden de verwachtingen onzeker. De hogedrukinvloed na Pasen waar ik vanmorgen over sprak is nu helaas even uit beeld. Ik laat het dan ook even rusten.

Duitse paashaas

Bild -vanmiddag door Hajo aangehaald- had voorkennis denk ik.

rart_15040506_15032912

In de nacht naar eerste paasdag zou een groot gedeelte van Duitsland wit kunnen kleuren. Daarbij blijft het overdag misschien wel de gehele Pasen vriezen op zo’n 800 meter hoogte. Goed nieuws voor de wintersport Arena Sauerland. Ralph vroeg in de reacties of het de moeite waard was Landal Winterberg te boeken. Doen! Actueel ligt er in Winterberg nog 40 centimeter sneeuw. Het is een beetje afwachten wat de regen van vandaag en dinsdag (morgen tijdelijk sneeuw) doet maar vrij zeker lijkt dat vanaf woensdag alle neerslag weer als sneeuw gaat vallen. Wellicht een dikke dertig centimeter! Actueel zijn er drie liften open maar dat is deels om de rest te sparen. Er wordt ingezet op de Poppenberg, Kleine Büre, Büre-Herrloh en Rauher Busch op het programma en eventueel nog Sürenberg. Wat een stunt zou het zijn!  Breng verslag uit Ralph!

Minima Pasen EC

In de nachten overigens op uitgebreide schaal vorst. Besneeuwing is dus ook goed mogelijk. Dit doet het Europese model in de nacht naar 2e paasdag.

Minima Pasen GFS

En dit het Amerikaanse! Met de opklaringen wat anders; boven de Alpentoppen. Wow. Kleine kans dat het uitkomt vooralsnog maar spectaculair ziet het er in ieder geval uit.

Acc 20150329 12 186 u

De enorme neerslagtotalen staan er uiteraard nog steeds op. Dat gaat extreem worden hoor.

GMT_FXFX_latest

In Nederland gaat het waarschijnlijk net niet lukken met de sneeuw. Hoog-België maakt vanaf aanstaande woensdag wel kans op sneeuw. Goed, dan doen we even een rondje storm. Gerda meldde het al in de reacties: net na zes uur vanmiddag vonden de zwaarste windstoten plaats. Met Amsterdam en Hoek van Holland als toppertjes.

De storm was zwaaarder dan verwacht. Meer dan kortstondig kracht 8 en stoten tot rond 80 km/uur leek het niet te worden. Waarschijnlijk aanzienlijke schade. Onder meer in Amsterdam, Rotterdam en Nieuwerkerk aan de IJssel. Rare mensen heb je trouwens toch. Het blijft vooral in het noordwesten nog lang doorwaaien. Morgen overdag tijdelijk wat minder maar in de nacht naar dinsdag en overdag opnieuw stormachtig met windstoten tot misschien ver in het binnenland van meer dan 100 km/uur!

txgn260_201503

Maart verliep ondanks dat we dat dit weekend niet zouden zeggen droog en met een vrij gemiddelde temperatuur. Met nogal frisse nachten: 9 vorstdagen  en nog eens zeven er heel dicht tegenaan is meer dan het langjarig gemiddelde.

EC pluim M-NL 20150329

Woensdag de temperatuur-crash die in Duitsland en de Alpen zoveel sneeuw gaat brengen. Het KNMI spreekt voor de komende 15 dagen over “iets beneden normaal” maar met een graad of 6 a 7 kan het gedaan zijn. Dat is 5 graden onder “normaal”; volgens mij is dat gewoon koud!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

8 reacties

Gesloten voor reacties.