We beginnen met een raadseltje: welk dorp zie je hierboven op de webcam? In de serie hieronder vindt je het antwoord. Prachtige white-out! De sneeuwgrens is inmiddels flink gedaald. Zwitserse webcams tonen al sneeuwvlokken tot op 600m. In de Franse Alpen blijft het vanaf 1400m al liggen. Het westen van Oostenrijk wordt ook al heel wit. Verder naar het oosten is het nog even geduld hebben.   

[fbphotos id=494336707267206]

Hierboven de middagserie. Zit één webcam uit Oberfranken in Beieren bij om aan te geven hoe mooi het ook in de zuidelijke Duitse middelgebergten sneeuwt. In de Wintersport-Arena Sauerland heeft het vannacht gesneeuwd. Hier en daar blijft een dun laagje liggen. In Les Menuires zie je geen hand voor ogen, de cam uit buurdorp Courchevel toont de situatie in de Trois Vallées. 

Wie zich zorgen maakt of het nog wel goed komt en of er echt wel een bak sneeuw gaat vallen die moet maar even naar de kaart hierboven kijken. Het gaat echt de hele nacht en ook morgen overdag stevig doorsneeuwen. Allemaal World Cup Sölden kijken dus, als die niet al wordt afgelast. Zou jammer zijn voor onze halve landgenoot Marcel Hirscher want die is favoriet op de RS.

Winter zet door
De kaart is voor dinsdagochtend en dat zal een bitterkoude nacht zijn. De GFS berekening schiet al door naar -31°C. Laten wij gewoon uitgaan van strenge vorst (<-10°C) op brede schaal. En de perspectieven voor november zijn prima. Tuurlijk stijgt de vorstgrens even weer een beetje ’s middags, maar de sneeuw kan blijven liggen en vervolgens zet de winter door.  


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

39 reacties

Gesloten voor reacties.