aarschot

rivieren staan hoog in de Lage Landen dezer dagen

Jongens, jongens, wat een dag. Deze morgen al vroeg wakker getikt door regendruppels op onze vensterbank. Yep, dat was hetzelfde koufront dat nu boven de Alpen hangt. Bij ons geen sneeuw in de Lage Landen, alhoewel een stevige winterse bui toch serieus wat hagel in mijn tuin heeft achtergelaten terwijl ik werken was, want het gras zag zowaar wat wittig toen ik weer thuis kwam. Nog opvallend, de rivieren staan best wel hoog momenteel in de Lage Landen. Hier de Demer in Aarschot waar ik werk. Moesten we nu in de wereld van twintig jaar geleden leven dan stonden verschillende gebieden nu gegarandeerd onder water. Ja, de investeringen in anti-overstromingsmaatregelen hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen in Vlaanderen.

winterberg

koufront maakt Winterberg weer wit

Tussen het werken door heb ik me vandaag vooral bezig gehouden met dat koufront. Waar lag het al? Hoe was de situatie in de Alpen? Eerst was Winterberg aan de beurt …

Kleinwalsertal regen

regenstrepen Kleinwalsertal

… pas in de namiddag begon het ook in de Alpen. En maar goed ook, want van die regensporen in de sneeuw word je nu ook niet bepaald gelukkig. Hans Ter Braak bezorgde ons deze foto uit Kleinwalsertal.

Zinal 1670m

sneeuwgrens Zinal op 1600m

Tegen een uur of drie voelde ik me best in mijn nopjes, want het is altijd dubbel zo leuk als een weersverwachting zo goed als perfect uitkomt. De Zwitserse Alpen waren eerst aan de beurt. En die initiële verwachte sneeuwgrens op 1500 m kwam mooi uit. Eerst nog net niet goed genoeg om op straat te blijven liggen. Wat wil je na die warmte van de voorbije dagen.

Sunnbüel

Sunnbüel, Berner Oberland

Hogerop werden de sneeuwvlokken snel dikker …

Klewenalp Centraal Zwitserland 1645m

Klewenalp (1645m), Centraal Zwitserland

… en dikker …

Adelboden 1974m Berner Oberland

… en dikker, tot zelfs bijna een echte White out in Adelboden.

Silvretta Montafon 1588m

sneeuwgrens Silvretta Montafon op 1588m

Niet veel later kwam de neerslag ook in Vorarlberg aan. Ook dit beeld uit Silvretta Montafon geeft perfect de hoogte van de sneeuwgrens weer.

Kleinwalsertal 1900m

Kleinwalsertal op 1900m

Ook hier, hogerop, bleef de sneeuw al snel gewoon liggen.

kleinwalsertal

sterk dalende sneeuwgrens nu in Kleinwalsertal

En ook perfect zoals verwacht, tegen het avondeten aan daalde de sneeuwgrens dan overal snel. Heel snel. Ja, het is een koufrontpassage uit het boekje met een bijzonder scherpe grens tussen de koude en voorliggende zachte lucht. Daarom dat de neerslagintensiteiten best fel kunnen uitpakken momenteel. Dus geniet ervan als je nu in de Alpen zit of thuis naar webcambeelden zit te kijken. Want eens de sneeuwgrens fel gezakt is gaat de intensiteit er snel uit. Niet lang na middernacht wordt het weer overal droog. Misschien dat het in Salzburgerland nog tot morgenvroeg heel licht blijft nasneeuwen, maar gaat niet veel meer voorstellen. Nee, die verwachte 10 tot 15 cm zal het hem waarschijnlijk gewoon worden.

rart_16022506_16022312

Vanmorgen nog heb ik een zeer gedetailleerd bericht over het weerbeeld van de komende dagen gegeven. Het heeft geen zin om hier nu alles weer te liggen herhalen. Lees het ochtendbericht nog even terug als je het gemist hebt. Nu ik hier buiten naar de volle maan kijk, herinner ik me dat ik er ook nog een interessant stukje over die volle maan had ingezet. Haha. Anyway, het staionaire uitsneeuwende front dat vanaf woensdagnamiddag vanuit het westen komt opzetten staat nog steeds op de kaarten. Pas donderdagnamiddag nestelt het zich ook tegen de NO-Alpen aan. Even wat langer geduld hebben daar dus. Het is wel mogelijk dat in de NO-Alpen heel even wat zachtere lucht binnensluipt waardoor de sneeuwgrens daar eerst nog wat hoger licht. Maar ach, over grote intensiteiten gaat het niet.

graphe3_1000___6.886792452830193_44.25101214574899_

ensemble Zuidelijke Franse Alpen

Veel interessanter momenteel is de Zuidkantdump van komend weekend, en de mogelijke schrikkelsneeuw voor de NO-Alpen op de laatste dag van de meteorologische winter. Met de sneeuw voor de Zuidelijke Franse Alpen zit het nog steeds snor. De timing is zelfs wat vervroegd. Dus al voor zaterdagavond kan het er al stevig sneeuwen.

graphe3_1000___7.641509433962263_45.38461538461539_

ensemble Piemonte

Ook in de westelijke Zuidkant komt de sneeuw al wat vroeger. De allereerste sneeuw mogelijk vrijdagavond al. Maar het echte werk houden we gewoon nog steeds voor zaterdagavond en dat heel de zondag lang.

graphe3_1000___12.075471698113205_46.35627530364373_

ensemble Dolomieten

En de neerslagpieken voor de Dolomieten worden stilaan gigantisch! Anderhalve meter sneeuw is daar nu perfect mogelijk! En daar zijn beide modellen het vanavond het perfect over eens.

rart_16022906_16022312

 

En hoe zit het voor die NO-Alpen? Wel, ook hier zijn de twee grote weermodellen vanavond eensgezind. De depressiekern trekt er in de nacht op maandag pal over Tirol naar het noorden. Dat wil dus zeggen, dat Tirol en Salzburgerland eerst nog wat regen gaan zien. Jammer. Maar … dat moment is nog meer dan 5 dagen van ons verwijderd. Je ziet dat er echt niet veel hoeft te gebeuren. Een paar honderd kilometer meer naar het oosten en iedereen is gelukkig. Een paar honderd kilometer? Dat is echt peanuts op die termijn. Draai je duimen alvast maar warm zou ik zo zeggen. Maar … dus ook nog geen garanties voorlopig.

rart_16022918_16022312

Waar wel meer garanties over te geven zijn is dat het maandag na de middag alsnog langs heel de Noordkant gaat sneeuwen. Dat is dan weer goed nieuws, want dan kan er alsnog zo’n 30 cm vallen.

ECM1-216

En over eensgezindheid gesproken. Dat is de lange termijn vanavond ook. Beide modellen laten donderdag over negen dagen weer nieuwe koude lucht tot tegen de Noordkant van de Alpen uitzakken. als dat nu eens zou uitkomen hé … 😉


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

85 reacties

Gesloten voor reacties.