die tauplitz
Lees verder >

Bad Mitterndorf, Tauplitz en Tauplitzalm ook in de zomer droomplekjes in het Ausseeerland.

Obertauern
Lees verder >

Wandel doorheen de prachtige natuur!

Innsbruck
Lees verder >

Een bruisende stad met tal van mogelijkheden! Zoals klimmen, wandelen, fietsen of lekker eten.

Obertauern
Lees verder >

Wandelen, fietsen, klimmen,... het kan hier allemaal.

Sneeuwfronten liggen op schema maar Oostenrijk erg karig

check ook eens

77 Reacties

 1. Rob schreef:

  Zaterdag zit ik in het Aosta Dal in Italie. Lijkt een leuke dag te worden 🙂

 2. Leo schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576062874.png[/img]
  Precies dat ja 🙂
  We hebben een leuk clubje inmiddels zag ik. Naast Jan en Jannes ben ook ik in het gelukkige vooruitzicht (op 9 januari) af te reizen naar Valloire. Grote kans dat ik omver gekegeld ga worden door Jannes of toch op zijn minst een biertje met hem ga drinken!
  En wow. Met volgens Bergfex actueel 140 / 45 cm en de aanstaande dump waarbij het er naar uitziet dat pas (op zaterdag) tegen het einde van de neerslag de sneeuwgrens tot iets boven dal-hoogte zal oplopen zie ik dat wel zitten!

  • Jan schreef:

   Hoi Leo, het ziet er nu inderdaad prima uit. Ik kan mij niet voorstellen dat die 45 cm sneeuw weg is met kerst.
   Zeker in Valmeinier moet je kunnen skien met kerst. De bomen en daken zullen wel weer sneeuwvrij zijn, maar de pistes gewoon wit.Ik heb er wel vetrouwen in.

  • Patrick schreef:

   Zijn er echt nog mensen die vertrouwen op Bergfex?

   • Ik schreef:

    Is er een beter alternatief?

   • jannes schreef:

    Bergfex is perfect joh, laatste jaren telkens gebruikt op vakantie en komt allemaal uit. Langere termijn wat minder maar he, kunt niet alles hebben. Alternatieven zijn iets minder nauwkeurig en doen volgens mij iets minder correctie op de standaard output (weeronline, wintersport.nl etc).

    Wat is beter volgens jou?

    • Thijs schreef:

     Buiten hetgeen wat er hierboven al is gezegd wil ik graag een aanvulling maken. Wintersport én Wepowder maken gebruik van hetzelfde eigen model waardoor ze (dat zeggen ze zelf althans) juist géén standaard DMO maken (zoals GFS/EC) maar proberen rekening te houden met orografie e.d.. Mijn ervaring is dat Bergfex juíst vaak fout zit op de middellange termijn (en in staulagen soms ook) in tegenstelling tot wintersport/wepowder. Nee ik heb geen aandelen in beide, merk dat beide er vaak goed op zitten itt bergfex of andere standaard grootmazige modellen.

   • Skiwi schreef:

    Bergfex maakt toch gewoon gebruik van de DMO (direct model output) van de EC hoofdruns?
    In die zin is de betrouwbaarheid zeker op middellange tot lange termijn (> 3-5 dagen), wanneer ook de spreiding in het ensemble sterk begint toe te nemen, uiteraard niet geweldig.
    Bovendien is EC een vrij wijdmazig model dat onvoldoende rekening houdt met orografie en staulagen, waardoor vooral neerslaghoeveelheden regelmatig verkeerd worden ingeschat (ook op kortere termijn!). Neerslag is trouwens sowieso al de moeilijkst in te schatten parameter, zeker in bergstreken!

    • Asten (Harmelen) schreef:

     Een tranentrekker… duidelijker dan dit kan het niet worden uitgelegd !

     Zo weet ik nog dat er 3 jaar geleden de vrijdag vóór de kerstweek (eindelijk) een frontje door zou komen zodat alles toch nog een beetje wit zou worden.. Het signaal voor wat betreft neerslag was juist alleen viel er binnen 12 uur meer dan 20 cm.. echt kicken !

  • Leo schreef:

   Hier wordt meer waarde aan gegeven dan mijn bedoeling was. Natuurlijk kijken we veel liever naar de kaarten zelf en de lokale omstandigheden. En dan nog blijft het lastig zoals Skiwi ook zegt. Het was slechts als toevoeging op de berichtgeving van Hajo bedoeld, en puur ter indicatie en overzicht. Op de automatische piloot ging ik zonder dat toe lichten ook al niet op de details. Actueel al een prima bodempje, aanstaande dump vrij zeker op deze termijn (op de berg: wat mij betreft maken we 80 cm +/- 40 cm van), oplopende sneeuwgrens maar niet dramatisch.
   En vooral veel zin in 😉

 3. Richard schreef:

  Zit er nog schot in de kaarten van 12.00 kan er nog wat veranderen.

 4. Jesse schreef:

  Is het zo dat gebieden in het oosten van oostenrijk (bijv tauplitz of loser) minder gevoelig zijn voor hogere temperaturen en föhn dan gebieden die meer westenlijk liggen? (bijvoorbeeld Kirchberg)

  • Martijn sonnenberg schreef:

   Gevoeligheid voor fohn heeft vooral met geografische verschijnselen te maken. Fohn treedt eigenlijk altijd het sterkst op in de dalen die in het verloop van de heersende ‘luchtdrukrichting’ liggen. de noord-zuid georienteerde dalen zijn daarbij het meeste gevoelig. Dalende lucht wordt dan in een soort tunnel van steen geperst en warmt daar extra op tov de anders georienteerde dalen. Kirchberg ligt typisch in zo’n ‘fohndal’, terwijl het dal in loser van noordwest naar zuidoost (of zo je wil, omgekeerd) georienteerd is.

 5. Floris schreef:

  GSF geeft al 2 flink winterende pietertjes in de LL vanaf 24 dec. 1 met en 1 zonder neerslag. Het zal toch niet?

 6. eri schreef:

  pfff noordkant gaat niet meer goed komen voor de kerst, de w alpen hebben de jackpot. damm

 7. Qlubtempo Raoul schreef:

  Gfs 12 Kou ook weer verdreven die er eerst op stond daags voor de kerst.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Eerste verrasinkje dan wel weer in de maak voor volgende week dinsdag/woensdag ? In plaats van 5 graden op 1500 meter nu een doorkomend frontje met 5 tot 10 cm sneeuw met een sneeuwgrens van pak um beet 1200 meter…

 8. Spyfromthesky schreef:

  Net terug van een ruime 10 km hardlopen in de donkere krochten van Dordrecht. Dat wil zeggen, de polder een stukje in, in een bijna totale duisternis.

  De maan, bijna volle maan, probeerde door de bewolking te schijnen, maar er was voldoende bewolking om het niet helder te laten zijn.

  De wind viel gelukkig mee. De temperatuur was o.k. om hard te lopen. Kortom, het waren goede omstandigheden voor een lekkere vermoeiende training.

  Geen enkel vogelgeluid als overtrekkende ganzen. Kan wel kloppen want volgens het KNMI krijgen we voorlopig (vrij) zacht weer.

  Eigenlijk hadden we in Dordrecht vandaag wel een vrijwel droge dag. Alles natuurlijk wel kleddernat van de nachtelijke regen.

  Kijkende naar de laatste run van GFS zien we volgens mij weinig waar menig winterhart enthousiast zou worden. Ik zie wel uit zo rond de kerstvakantie naar lekker droog weer voor de L.L.

  Zo, hup maar weer afwachten tot een volgende run. Laat maar een GFS fictie zien die te gek zou zijn als het uitkomt. Laat mij dan alvast qua virtuele winterweer dan lekker gaan slapen. Wie weet, dromende van………

  Spyfromthesky

 9. Jeroen schreef:

  De super sneeuwstorm bij IJsland kan het hele weer patroon toch in een dag of 4 geheel omgooien.

 10. Qlubtempo Raoul schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576091095.jpeg[/img]

 11. Hans schreef:

  Heb even weinig tijd gehad om e.e.a. te volgen maar zie dat EC 12 toch na komend weekend kaarten met potentie laat zien: kans op afgesplitst depressie onderlangs en Rusland Hoog wat via Scandinavië verbinding zoekt met Groenland….. later meer…..

 12. Nadia schreef:

  https://www.severe-weather.eu/global-weather/motnhly-outlook-vortex-vengeance-forecast-january-mild-fa/

  Don’t shoot the messenger
  maar dit had ik liever niet gelezen. Hopelijk gaat het weer ons (én de computers van GFS, ecmwf, umko etc,) totaal verrassen en volgt er toch meer kou dan nu wordt voorspeld. #ikgeefhetnognietop

 13. Aart schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576099576.jpeg[/img]

  Wat doet EC nu? Komt de kerstman alsnog met -10 °C voor kerstavond in de LL? 😉

 14. Hans schreef:

  De Euroknaller die GFS min of meer laat zien vanaf 168h ….. die zien wij nu liever niet. Later in het seizoen als er overal voldoende sneeuw ligt, dan is dat wel ok want niets liever dan skiën in de zon 🙂
  EC 12 komt met op 216h een zoals het er misschien naar uitziet, duikend laag onderlangs. Weg is (even?) de warmte en tevens kans op een ScandiHoog. Op 240h dan een mooi Genualaag.

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576100370.png[/img]

 15. Richard schreef:

  De kaarten van vanochtend zullen niet veel goeds brengen ik hoor niemand.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Het Europese model is zo slecht nog niet. Daar instroom koelere lucht in het volgende weekend. Vorstgrens 1500 meter en na dat weekend wellicht nog verder dalend. Dan ook neerslagkansen en dus voor vrijwel iedereen prima sneeuwkwaliteit…

  • Skiwi schreef:

   Nee, klopt: vanaf dit weekend tot (minstens) eind volgende week een serieuze zure appel.

   LL hopeloze WC (eerder ZWC of zelfs ZC) zo ver de berekeningen lopen (en dat is tot voorbij de Kerst)

   Alpen vanaf zondag minstens 5 dagen bloedheet (maar aan de noordkant dan wel grotendeels droog)

   Sauerland en andere middelgebergtes kunnen we best over zwijgen, daar gaat (op uitzondering van de Snowmaker hellingen) in 2019 niet meer geskied worden

 16. Jorne schreef:

  Gfs kan samen met haar leden de prullenbak in vanochtend, EC is veelbelovend, ben benieuwd of de pluim straks weer een paar mooie uitschieters heeft

 17. Oelie schreef:

  Nou Stefan Kaptein, als je nu in Brixen was geweest had je weer kunnen scheppen!!
  https://brixen.panomax.com/

  Goed om te zien dat langs de noordzijde van de Oostenrijkse alpen toch al wel zo.n 20 cm is neergedaald. Vandaag en morgen nog 20 en dan hopen dat die 40 de warme golf van komende week overleeft. Dan komt het voor de kerstgangers nog wel aardig uit, toch??

  • nils schreef:

   mmm…
   Dat laagje op die webcam is 5,6 cm… Daar komt de grote opschepper niet zijn bed voor uit!
   Voor het aanzicht natuurlijk super!

  • Filzmooser schreef:

   Ben bang dat de meester schepper niet echt onder de indruk is geraakt van de paar cm, met de warme week voor de deur zal er zeker nog wat bij moeten vallen.
   Maar elke cm is er 1 en ik hoop oprecht nog op een klein meteorologisch wonder na de warme week!

   • Stefan Kaptein schreef:

    Deze schepper vertrekt vanmiddag naar Brixen, en het klopt dat ik niet onder de indruk ben van het beetje sneeuw dat er is gevallen/gaat vallen. Maar ik ben natuurlijk wel blij met het witte goud dat er valt en nog gaat vallen. Maar of het de warme periode gaat overleven, dat is afhankelijk van of het droog blijft of dat de warm water kraan nog open gaat. Maar het dal en de zuid hellingen onder de 1500 meter gaan zeker weer groen worden. Dus de schep zal denk ik niet nodig zijn voor de kerstdagen, en wat daarna gebeurt dat wachten we wel af. De gletsjer gebieden kunnen we altijd nog terecht. Vanaf morgen zal ik jullie updaten hoe de condities ter plaatse zijn. Ik ben vrijdag, zaterdag en zondag in Brixen.

 18. nils schreef:

  Roy!
  Wanneer ga je naar Valtho?? (Sneeuwmekka)

 19. Raymond schreef:

  Viel spass Stefan!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.