Kunstsneeuw timmert aan de weg zien we in Zell am See Kaprun op deze zonnige dag in de Alpen. Thuis in de Lage Landen komt de zon er ook weer door nadat het fron vannacht en vanochtend passeerde…

Het is een duizenden kilometers lang occlusiefront!

Het front schuift nu langzaam over Sauerland heen. Daar wordt het toch een beetje wit maar pistes openen gaat nog niet lukken. Nog lang niet. Want da zachte fase komt er nog overheen. Spijtig maar waar. Zou me echt verbazen als het hier draait aan het begin van de kerstvakantie.

Hier het front op de kaart zoals vanmiddag. Dan de eerste sneeuw in de Franse Alpen en ook weer in de Pyreneeën. En dan veegt het de uren daarmee langs de Alpen.

Morgenmiddag klaart het dan vanuit het westen weer helemaal op voor laat in de avond het volgende front tegen de Franse Alpen beukt. En ook dat front veegt dan in 12 uur tijd langs de Alpen.

Voor daarna hadden we al enkele dagen de kans op zuidkantdump op het netvlies. Maar de meteofiction loopt dan uiteen van grote sterke hogedrukgebieden tot rommeltjes zoals hierboven op de kaart. het is wel een pittige dump in Italië aan de westkant. Piemonte en Aosta. Zie ook het kleine kringetje op de kaart bij Marseille. Dat zie je niet zo vaak. Eigenlijk een mini-cycloontje.

In de Lage Landen zien we vanochtend weer eens een koude run. Maar het is meteen ook een koude uitbijter. Nachtvorsten. Nog lang geen winter. En de sneeuw in de nacht op vrijdag? Kansen licht verminderd. Fileleed zal meevallen maar kan nog wel een keer veranderen in de volgende runs. Groningen krijgt vrij zeker wat natte sneeuw in de vroege ochtend. Zuid-Limburg misschien. De Ardennen zeker. En in het weekeinde blijven sneeuwbuitjes in de buurt.

Op de wereldwijde sneeuwkaart valt nu ineens weer een gigantisch sneeuwvrij gebied in Oost-Europa op. Nee Koning Thialf is nog niet in de aanval. Maar die Alpen zijn zo hoog…. die hebben hun eigen verhaal.

De Franse Alpen krijgen weer een echte bak sneeuw.

Oostenrijk is zeer zozo. Wat moet onze oostenlijke partnergebieden Die Tauplitz en Loser met een paar centimeter? Ach daar ligt al genoeg….

En ze zijn ook open…. en iedereen geniet!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

77 reacties

Gesloten voor reacties.