lelioran1301crop

Het is zoeken geweest naar het mooiste plaatje. Jullie hebben er vast nog mooiere gevonden. Toch zijn deze niet te versmaden. We beginnen daar waar we mooie opklaringen zien: Le Lioran in het Centraal Massief. Ik wist niet gioed welke uitsnede uit het panorama ik moest maken, maar deze is wel mytisch zo!

lelioran1301

Het hele panorama in Le Lioran

labresse-vogezen1301

En man wat sneeuwt het in de Vogezen in La Bresse!

dakballondalsace1301

In Ballon d’Alsace komt het dak naar beneden

besse1301

In Besse Super Besse – ook Vogezen – draaien de liften.

cordon1301b

In Cordon in Savoie Mont Blanc is het mooi wit…

cordon1301

… en mooi wit is niet lelijk.

Les_Jeux-2016_0113_110000

In Valmeinier in de Maurienne is het grauw voor het einde van de week opklaart

 

lesmenuires1301

In Les Menuires is het feest!

muttereralm1301

Op de Muttereralm bij Innsbruck sneeuwt het

hasliberg1301

In het Berner Oberland kunstsneeuw en sneeuw van moeder natuur

kunstsneeuw1301

Kitzbüheler Alpen – Brixental – ook kunstsneeuw erbij

obertauern1301

Obertauern in het Salzburgerland een droom vandaag

valisera1301

Montafon boven

gaschurn1301

Montafon beneden

eggwil1301

En in Emmental in Zwitserland zien we al sneeuw vanaf 500m

En dan nu nog even naar de Franse Pyreneeën waar de zon al volop schijnt!

peyragudes3

Peyragudes in de Franse Pyreneeën

peyragudes2

Peyragudes in de Franse Pyreneeën

peyragudes1

Peyragudes in de Franse Pyreneeën

berekendesneeuw1301

En dit komt er overal nog bij! Laten we eens op 4 plekken in de Alpen kijken!

Schermafdruk 2016-01-13 11.56.32

De Pyreneeën komen nu weer geleidelijk terug in de noordstuwing.

Schermafdruk 2016-01-13 11.41.17

Gaan we naar het noorden naar de Franse Alpen die nu echt koploper zijn en ook zullen blijven. Het blijft gewoon sneeuwen. Het weekeinde zal ijzig koud zijn maar met minder sneeuw. Dat is gunstig. Alleen momen we wel in de regionen waar zout strooien ook niet meer werkt. Met een centimetertje verse sneeuw kan het dan spekglad zijn. En natuurlijk voor medio volgende week een mooi vooruitzicht als er opnieuw in drie dagen ruim een halve meter bij komt!

Schermafdruk 2016-01-13 11.45.05

Het Berner Oberland gaat volgende week ook vol meedoen. Niet te zuinig!

Schermafdruk 2016-01-13 11.44.01

Kijk ook eens naar die temperaturen in Obertauern. In de hogere dalen moet je echt op alles voorbereid zijn. En naar het oosten toe is er minder accumulatie. Maar laten we eens in een echt gebied kijken dat in een stuwingszone ligt.

Schermafdruk 2016-01-13 12.06.09

Kijk dat maakt toch een groot verschil! Hier in Kleinwalsertal gaat nog meer dan een meter vallen op de berg. En een dikke halve meter in het dal. In Brixental – ook een stuwingszone – valt iets minder. Maar Genoeg.

Schermafdruk 2016-01-13 11.44.37

En de zuidkant? Die doet wat hij moet doen. Zonnig zijn. En heel veel kunstsneeuw spuiten zodat een seizoen tot na pasen is gegarandeerd.

zuidkant

Gelet op de grote onzekerheid na het weekeinde (ook voor onze Laaglandwinter) wil ik niet te ver vooruit kijken. Ook niet voor Midden-Europa en de Alpen. Wel wijs ik even op een situatie in het Europese model. Daar zwakt de depressie over Turkije dinsdag wat af waardoor een Genualaag kan ontstaan. In de huidige berekening gaat dat meer sneeuw in de Apennijnen opleveren dan in de Alpen maar vooral….

lakeeffectbalkan

 

Een bak sneeuw tegen de Balkankust zeg!

accu1301b

Nou… als dat gebeurt (het Amerikaans model gaat er niet in mee), dan gaan we het in het nieuws zien. En zie ook hoe Groenland lekker doorgaat met dicht sneeuwen. Dat zit wel in het Amerikaanse model. Dat zijn de fronten die niet meer naar Europa kunnen doordringen door de opbouw van hoge druk!

seasurfacegroeit1101

En wat ik nog niet met jullie had gedeeld: de koude vlek op de Atlantische oceaan is zich uit aan het breiden naar het Iberisch schiereiland. Ook is er nu sinds 14 dagen een koude vlek boven Schotland. Waar onze polar lows vandaan moeten komen. En de El Ninjo is over zijn hoogtepunt heen (zie hierrr). Denk dat de kaarten echt beter geschud zijn nu voor leuke dingen! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

79 reacties

Gesloten voor reacties.