foehn2704
Morgen zou het stevig sneeuwen in Oostenrijk. Aan de noordkant dus. Uitgesteld. Het wordt dinsdag. Het Oostenrijks weerbericht gaat uit van een sneeuwgrens van 1400 tot 700m. Die laagste waarde zou in Niederösterreich – vrij ver dus in het oosten – worden bereikt.

dinsdag2804

Zo ziet dat eruit!

ensemble2604

Woensdag en misschien ook donderdag zijn dan tussenhoog condities. In het ensemble voor Vorarlberg zie je de onzekerheid voor donderdag 30 april in de neerslag. Vrijdag 1 mei is het zeker raak. Tsjakkaa! Opnieuw een sneeuwgrens die naar 1000m zou kunnen zakken.

dutchweek2604

En zo ziet het er aan de kant van de Franse Alpen en dus voor de Dutchweek uit. Hier keldert de sneeuwgrens maandagavond al. 30 april en 1 mei sneeuwt het dan boven 1400 tot 1800m. En vanaf het begin van het event is het dan toch alweer fors warmer met aanhoudende neerslagkansen. Met ook regen op 2300m erbij. Het is niet anders. Maar er zijn genoeg opklaringen en er is geen grote neerslaghoeveelheden.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.