christina0301

In de teflonwinter 2015-2016 geven we ook minidumpjes een naam. Als we over vele jaren aan onze kleinkinderen vertellen over deze winter dan hebben we er wat handvatten mee. Het nieuwjaarsneeuwtje met de jaarwisseling heette Cameron. En omdat het vanochtend zo mooi wit is is Oostenrijk én in Zuid-Tirol noemen we dit dumpje Django. Naam ingebracht door niemand minder dan Jan van Ooijen van het grote weerforum meteo-service.nl. Hierboven om te beginnen S. Christina in Val Gardena waar het voor het eerst in meer dan zes weken heeft gesneeuwd.

zellamsee-wit

Zell am See Kaprun wit tot in het dal (750m)

Dit was de eerste verrassende cam. Nu ja verrassend: ik had eerder al aangegeven dat er tot en met woensdag in Oostenrijk een lage sneeuwgrens zou zijn. Altijd spannend om te zien of dat ook uitkomt!

kitzbühel0301

Kitzbüheler Alpen wit tot in het dal

Ik hoop zo voor onze Jeroen dat hij deze ochtend nog meemaakt! Nooit eerder in zijn nog jonge leven (hij studeert) heeft hij denk ik twee volle winterweken zonder sneeuw in zijn Brixental gezeten. De dorpen Westendorf, Brixen im Thale en Kirchberg zijn dus ook wit vanochtend.

koenigsleiten0301

Edelweisshaus Königsleiten in Zillertal Arena

Wie meet het even na? Wat zullen we zeggen? 12 cm in Königsleiten op het balkon van het Edelweisshaus?

kleinwalsertal-dal

Kleinwalsertal pakt 15cm tot in het dal

Ik ben benieuwd of iemand een plek vindt waar meer gevallen is dan deze kiek toont: Kleinwalsertal in Vorarlberg. Zelfs in de Franse Alpen heb ik geen 15cm gezien nog.

la-norma0301

La Norma van vriend Marcus Schlattmann in de Maurienne in Savoie Mont Blanc

Maar mooi opgefrist is het alvast daar! En we weten allemaal dat hier de grote klappen nog moeten komen en dat de meeste dorpen hoog genoeg liggen om zelfs komende donderdag in de sneeuw te blijven.

kristberg0301

De Kristberg in Montafon

Terug naar Vorarlberg want ook in het Montafon heeft het mooi gesneeuwd. Hier de Kristberg waar ik 5 jaar oud begon te skiën.

gargellen0301

Gargellen in Montafon op 1400m

Ook in het Montafon is het overal wit tot in het dal op 1000m. In Gargellen op 1400m sowieso mooi wit.

moleson

In Zwitserland zien we in het Berner Oberland de sneeuwlijn op 1000m vanochtend. Daar is ook niet meer gevallen. Oostenrijk verrast dus vanochtend met een zeer lage sneeuwgrens en met lokaal meer sneeuw dan in de Franse Alpen. Tot en met woensdag blijft de sneeuwgrens zo laag! Dat gaat dus een forse verbetering opleveren. Donderdag dan regen tot minimaal 1500m. Zien we nu. Eerst maar es ff genieten voor we ons daar zorgen om maken.

tsjechie0301

We zouden het bijna vergeten maar Django brengt ook mooie sneeuw naar Tsjechië! (H/T Gerda)

sneeuwnl

Jan van Ooijen gaf de naam Django op “omdat het zo’n heerlijk en soms eigenwijs kind is”. Nou Django: helaas geen sneeuw in Nederland nog. Maar dat gaat ook nog komen! De GFS18u was weer eens zeer hoopvol (ja de GFS12u weer helemaal niet). Mooie kaart toch om in te lijsten vandaag? Weerbericht volgt!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

33 reacties

Gesloten voor reacties.