De agendadiscipline moet er nog een beetje in komen voor komende winter maar vandaag hebben jullie de keuze uit mijn korte bericht vanuit deBerghut.com in Rauris. Mijn ultrakorte update over de aanstaande sneeuwdump Luuk op basis van de GFS00u run. En dan is er Fréderics langere bericht waarin hij het aandurft een meter poeder te voorspellen. Net als ik neemt hij de verrassende extreme uitslag van het Amerikaanse model als uitgangspunt. Ik hou het even conservatief op een halve meter. Die battle is dus on. Verder moet ik benadrukken dat je Leo’s weerberichten moet lezen die hij met inspiratie van wat biertjes in dit zomerse oktoberweekeinde schreef: deze over de opmerkelijke kou en sneeuw in Rusland en delen van Oost-Europa. En dan ook deze over de helaas onvermijdelijke klimaathype over de warmte afgelopen weekeinde. Hierboven een foto van vanochtend uit het zo bijzondere pension van Hans & Nel. Vanochtend stonden ze samen te fotograferen voor ze hun jongens om kwart over zeven naar de lokale school brachten. Een schitterend ochtendgloren op een dag die net zo mooi belooft te worden als gisteren toen Esther en ik de hele dag hebben gewandeld in de Hohe Tauern aan het einde van het dal.

temps2210

Ronaldo en Leo lieten op basis van eerdere runs nog zien dat het Amerikaanse model soms minder sneeuw en een hogere sneeuwgrens voorspelde dan het Europese. Hoe is dat vanochtend? Hierboven de temperaturen in de GFS00 (Amerikaans dus). En die zijn zowaar nog 1 à 2 graden kouder dan de EC12u (Europees dus). Met -4°C op 1500m in Oost-Zwitserland praat je over een sneeuwgrens van misschien wel 700m. De Oostenrijkse weerdienst heeft het nu over 800 tot 1100m en dat lijkt een veilige range.

wind2110

Leo had al genoemd dat het behoorlijk onstuimig gaat verlopen. Hier de piekwindsnelheden. Stoten met orkaankracht zijn mogelijk. Dan praat je wel over wind rond de kammen. Het blijft een gebergte en dus is het in de dalen meestal rustig. Een windkracht 6 langs de Hollandse kust hakt er wat dat betreft meer in. Maar straks als de liften weer draaien en wij allemaal aan het skiën zijn is de wind rond de kammen natuurlijk juist weer wel bepalend. Ik ga het hiermee afsluiten en druk iedereen op het hart echt Leo’s verhalen te lezen hier en hier.

PS Deze van die komeet die rakelings langs Mars scheerde afgelopen nacht wil je ook niet missen.

PPS Wil je ook een sneeuwdump adopteren? De volgende wordt Floor maar daarna is alles nog open. Voor 50 euro koop je je plekje op de lijst. Interesse? Mail naar info@  


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

29 reacties

Gesloten voor reacties.