sneeuwaccumulatie tot 22 januari

Klik voor grotere kaart

Deze dagen zijn echt groundhog day voor een weerman. Wat kun je er nog over zeggen. Het is wat het is: mini-wintertje in LL nu (zie temps vanochtend) met droomweer in de Alpen – woensdagavond warmtefront (met meteen veel sneeuw in Noorwegen) dat donderdag als occlusie tegen de Alpen klapt – daarna minstens tot en met zondag aanhoudende nordstau met 50 tot 100cm sneeuw voor de hele noordkant van de Alpen (zie kaart hierboven) – zaterdag met een beetje geluk een neerslagpauze – en na het weekeinde grote onzekerheid.

Alles draait!
Alles maar dan ook alles draait nu om de positie van de lagedrukgebieden. En dat “draait” moet je in dit geval letterlijk nemen. Voor wie echt bij de bodem moet beginnen: wind stroomt niet van H naar L maar draait praktisch gelijk aan de richting van de isobaren (lijnen van gelijke druk) om de H heen (mét wijzers van de klok) en om de L heen (tegen de wijzers van de klok).

Droomseizoen
De grote vraag de komende dagen is of kleine depressiekernen (kleine wervelingen) die achter de front aan naar het zuidoosten bewegen in staat zijn ergens in oost-Europa, boven Italië of Griekenland een grotere wervel in gang te zetten die de dominantie van de moederdepressie bij IJsland gaat breken. Als dat níet gebeurt gaan we zeker niét schaatsen en houden we gewoon een droomseizoen in de Alpen met een relatief koude westcirculatie met steeds een paar dagen zon en dan weer een dump.

Ensemble paneel luchtdrukverdeling 24 januari

Klik voor posterformaat

Als je er iets van snapt klik dan op bovenstaande plaat en zie van elke GFS00u ensemblerun wat er voor 24 januari uitrolt qua drukverdeling.

Hieronder nog enkele illustratieve kaarten…

[fbphotos id=330868930280652]

Hierboven drie berekeningen van 3 modellen voor de nacht op 24 januari met temperaturen op rond 1500m hoogte (850hPa). Op dit moment is géén enkele hoofdrun echt winters voor de LL trouwens. Maar effect op de Alpen heeft het ook wat die depressiekernen doen! Een kleine kern ten oosten van de Alpen houdt de Alpen al dik in de kou (GEM en ECMWF). Ontbreekt die kern (GFS) dan is verzachting mogelijk waarbij met name de Franse Alpen al snel tegen een fors hogere vorstgrens aankijken.

Wat mij betreft laten we de LL winter weer even los en focussen we op aanhoudend koud weer in de Alpen. Naar mate het sneeuwdek ten oosten van ons groeit heeft de winter in een later stadium dan ook weer betere kansen. Wat niet wegneemt dat het ook voor de LL nog alle kanten op kan. Duim dus waarvoor je wilt duimen!

Attentie: Weer op je reisdag
En blijf die sneeuw/regenkaarten in de Wintersport Weerkamer hieronder raadplegen voor wat je op je reisdag mee kunt maken. Het Franse weerbericht voor de noordelijke Franse Alpen wind er geen doekjes om:

Vrijdag: VIGILANCE : Neige à basse altitude
Zaterdag: VIGILANCE : Gros temps en montagne, neige à basse altitude
Zondag: VIGILANCE : Neige à basse altitude, froid


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

25 reacties

Gesloten voor reacties.