rutger2810

Hoera! Sinds sinds vandaag zijn de sneeuwbedekkingskaarten van het Rutgers University Global Snow Lab weer live! En met terugwerkende kracht kun je ook de afgelopen dagen en maanden doornemen. We zitten momenteel met een ruim grotere sneeuwbedekking dan gemiddeld in het klimaattijdvak 1970-2000. Dat was ook de laatste jaren zo eind oktober. In 2012 nog eens met een mooie uitstulping in Oost-Europa tot over de Alpen. Zie hierrrr en blader maar eens door de jaren heen. Vergeet daarbij nooit naar de yummie december 2010 te kijken. Ja 1963 was bijzonder maar…. december 2010 was ook om aan je kleinkinderen te vertellen (als die daar straks diep in de nieuwe kleine ijstijd nog van opkijken)!

snowanomalie2810

Omdat Rutgers de laatste tijd met een fout te kampen had, gingen mensen naar een gelijkwaardige bron voor sneeuwbedekking kijken en vonden ze deze van de Canadese meteorologische dienst. Hier zie je de sneeuwbedekking (alles wat niet wit is) afgezet tegen de historische sneeuwlijn op die datum gemiddeld over 1998/1999 t/m 2011/2012. Die lijn geeft de grens aan waarop het 50% zeker is dat er op die datum meer dan 2cm sneeuw ligt. Wie broed er mee te achterhalen wat dat precies betekent. Zie hierrr. De kleurtjes zijn kristalhelder: grijs is een min of meer normale sneeuwhoogte en groen tot blauw is 5 tot wel 80cm meer sneeuwhoogte dan normaal op deze datum. Best wel “eng” om te zien dat grote delen van Canada en Rusland 5 tot 20cm meer sneeuw hebben dan normaal. In Alaska, bij de noordpool en in de Himalaya ligt bijna een meter meer poeder dan normaal over de laatste 12 jaar. Brrrrr.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.