rutger2810

Hoera! Sinds sinds vandaag zijn de sneeuwbedekkingskaarten van het Rutgers University Global Snow Lab weer live! En met terugwerkende kracht kun je ook de afgelopen dagen en maanden doornemen. We zitten momenteel met een ruim grotere sneeuwbedekking dan gemiddeld in het klimaattijdvak 1970-2000. Dat was ook de laatste jaren zo eind oktober. In 2012 nog eens met een mooie uitstulping in Oost-Europa tot over de Alpen. Zie hierrrr en blader maar eens door de jaren heen. Vergeet daarbij nooit naar de yummie december 2010 te kijken. Ja 1963 was bijzonder maar…. december 2010 was ook om aan je kleinkinderen te vertellen (als die daar straks diep in de nieuwe kleine ijstijd nog van opkijken)!

snowanomalie2810

Omdat Rutgers de laatste tijd met een fout te kampen had, gingen mensen naar een gelijkwaardige bron voor sneeuwbedekking kijken en vonden ze deze van de Canadese meteorologische dienst. Hier zie je de sneeuwbedekking (alles wat niet wit is) afgezet tegen de historische sneeuwlijn op die datum gemiddeld over 1998/1999 t/m 2011/2012. Die lijn geeft de grens aan waarop het 50% zeker is dat er op die datum meer dan 2cm sneeuw ligt. Wie broed er mee te achterhalen wat dat precies betekent. Zie hierrr. De kleurtjes zijn kristalhelder: grijs is een min of meer normale sneeuwhoogte en groen tot blauw is 5 tot wel 80cm meer sneeuwhoogte dan normaal op deze datum. Best wel “eng” om te zien dat grote delen van Canada en Rusland 5 tot 20cm meer sneeuw hebben dan normaal. In Alaska, bij de noordpool en in de Himalaya ligt bijna een meter meer poeder dan normaal over de laatste 12 jaar. Brrrrr.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.