Hierboven een actuele foto van de sneeuwdump die orkaan Sandy in de Appalachen veroorzaakt. Meer foto’s hier. Het gaat eigenlijk niet aan om vandaag vrolijk over wintersportweer te schrijven terwijl mensen in nood zijn door extreem weer. En niet alleen in de Verenigde Staten (zie CNN wat daar allemaal gebeurt)! Sandy was in de Carribean al heel verwoestend en nu hebben we ook nog de typhoon Son Tinh die dood en verderf zaait in Vietnam, op de Fillipijnen en in China.

Nu ja toch nog een blik op de ontwikkelingen in Europa. Het zag er de afgelopen dagen naar uit dat we zeer extreme neerslag zouden krijgen in de zuidelijke Franse Alpen. Tegelijkertijd zou het kwik in Oostenrijk weer flink klimmen. Dat is allemaal wat getemperd nu in het GFS-model. Zoals ik al voorspelde staan de kansen best aardig dat het sneeuwdek boven 1000m goed kan blijven. Mede dankzij een reeks koude nachten. We moeten beducht blijven voor Föhn, maar voor het moment ben ik optimistisch. Morgen een wat meer uitgebreid weerbericht. 

PS Val niet voor de verleiding het extreme weer toe te schrijven aan de CO2 uitstoot door de mens. Hurricane experts zien geen enkele trend. Zie hier. En in het noordoosten van Amerika   zijn al vele stormen vergelijkbaar met Sandy geweest. Zie hier.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.