Hierboven een actuele foto van de sneeuwdump die orkaan Sandy in de Appalachen veroorzaakt. Meer foto’s hier. Het gaat eigenlijk niet aan om vandaag vrolijk over wintersportweer te schrijven terwijl mensen in nood zijn door extreem weer. En niet alleen in de Verenigde Staten (zie CNN wat daar allemaal gebeurt)! Sandy was in de Carribean al heel verwoestend en nu hebben we ook nog de typhoon Son Tinh die dood en verderf zaait in Vietnam, op de Fillipijnen en in China.

Nu ja toch nog een blik op de ontwikkelingen in Europa. Het zag er de afgelopen dagen naar uit dat we zeer extreme neerslag zouden krijgen in de zuidelijke Franse Alpen. Tegelijkertijd zou het kwik in Oostenrijk weer flink klimmen. Dat is allemaal wat getemperd nu in het GFS-model. Zoals ik al voorspelde staan de kansen best aardig dat het sneeuwdek boven 1000m goed kan blijven. Mede dankzij een reeks koude nachten. We moeten beducht blijven voor Föhn, maar voor het moment ben ik optimistisch. Morgen een wat meer uitgebreid weerbericht. 

PS Val niet voor de verleiding het extreme weer toe te schrijven aan de CO2 uitstoot door de mens. Hurricane experts zien geen enkele trend. Zie hier. En in het noordoosten van Amerika   zijn al vele stormen vergelijkbaar met Sandy geweest. Zie hier.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.