Vanochtend zijn we over een groot dun nevelmeer waar de middelgebergten al bovenuit staken naar de Alpen gevlogen waar het vanaf de voet van de Alpen wit is, behalve daar waar de hoek die de zon met de helling maakt behoorlijk haaks is (lees: de zuidhellingen). En de dalen zijn witter nog dan de noordhellingen! De kou en het vocht in de inversie beschermen de sneeuw. Over de Brenner kwamen we langs dat punt bij het skigebied van Steinach am Brenner waar de piste pal naast en dan door een tunnel onder de snelweg loopt. Wie kent het? Een paar dozijn skiërs was zichtbaar aan het genieten. Aan de zuidkant dan meteen alles vele malen groener! De zuidhellingen zeker tot 2000m al grotendeels groen. Maar in Ortisei (St. Ulrich) aankomend toch de verrassing dat er nog een laagje sneeuw rond het dorp ligt en dan vooral op de noordhelling. Wat dat betreft is er met webcams nog een wereld te winnen, want hoe kan het dat een dorp als St. Ulrich alleen een cam op de warme kant heeft staan?

IMG_5561

Na het inchecken eerst een uur geslapen van al het harde werken van de laatste tijd. Daarna een rit door het dal gemaakt. Mijn vrouw is er voor het eerst! Ik was er afgelopen zomer nog! Op de zuidhellingen scheen de zon zo mooi dat we besloten een wandeling te gaan maken. Iets wat een Nederlander alleen kan opbrengen als hij of zij als skileraar heeft gewerkt of anderszins niet leidt aan de ziekte “chronisch wintersporttekort”. Als je door wat mazzel en wat lef in je leven dan genezen bent van die leuke ziekte, dan kun je ook echt genieten van zo’n wandeling. Voor het allereerst merkte ik ook zo’n heerlijk gevoel van: het maakt allemaal niet uit! Het leven is mooi. Sneeuwwit, grasgroen, bosbruin… La vita e bella! Ja we vieren hier dan ook ons 5 jarig huwelijk, dat in december 2008 in Saalbach werd voltrokken. 

IMG_5562

Heerlijk neerploffen op een bankje op een plek waar niemand is, omdat er niets is! Dat is onthaasten…. Je ziet fraai dat als de zon een keer vat heeft op een helling via de nodige bruine plekken dat er dan geen houden meer aan is. In het dal was de zon al om half twee achter de kam verdwenen. Geen wonder dat daar en op de noordhellingen de sneeuw goed blijft liggen. Heeft wederom niets met een mysterieus dauwpunt te maken. Het was trouwens ook niet echt warm of zo. Een enkel graadjes plus op 1500m. Dat valt erg mee.

IMG_5563

Zo mooi de bergen hier! We hebben al een 2014-2015 kalender gekocht die niet in een grote koffer past waarmee je twee jaar kunt doen!

IMG_5566

Deze foto typeert de situatie nog het best. Genomen vanaf een groene helling uitkijkend over een wit dorp (Selva – Wolkenstein) uitkijkend op oost- en noordhellingen. Helemaal achteraan de Sella Stock. Mijn vrouw kan niet wachten om de beroemde Sella Ronda te skiën. Dat gaan we morgen dan ook maar doen. We zitten aan de zuidkant en daar is net als in de Pyreneeën toch al zo gepland dat de meeste pistes op schaduwhellingen liggen. Volgend weekeinde is hier trouwens de wereldbeker op de Campinoi piste van San Cristina! Daar zagen we om 17 uur nog bosjes mensen afdalen van de après-ski hogerop die hier prima in orde is. 

IMG_5569

Nog een kiekje! En dat zijn niet wij en dat is niet onze hond. Voordat je als Inspecteur Clouseau de fout begaat door mij te vragen: “Duzz jeur dug bite?”. Antwoord: “No”. Hond bijt. “You said jeur dug duzz not bite?”. “Yes but that is not my dog!”  

IMG_5571

Deze kat maalt er ook niet om! En de vogels hier zijn echt van slag: ze twitterden alsof ze deze week nesten gaan bouwen. Nee dat gata niet gebeuren. De winter is nog langes niet voorbij. Al zijn de kaarten nog steeds licht zorgelijk. Nu weer mooie dumps in het vizier…. maar ook een issue met de sneeuwgrens. Morgenvroeg kijk ik er serieus naar! 

IMG_5573

In Saalbach is een kunstenares die aquarellen schildert van “die Schneeschmelze”. Bovenstaande foto doet er niet voor onder. Test jezelf door je af te vragen: kan ik dit waarderen? Ik denk dat je ja moet kunnen zeggen tegen zo’n mooi plaatje en zo’n mooie blauwe lucht ook al zie je ergens liever een meter poeder. Die heus later in het seizoen nog komt! Hier ga je in elk geval niet in een lawine sterven moet je maar denken!

IMG_5574

In Selva ski je tot in het dorp over een dikke laag kunstsneeuw. So much voor 40cm in het dal!

IMG_5575

Ook hier al leuke happenings!

IMG_5578

En zo pakt hier iedereen zijn boeltje om te gaan genieten van de pensions en hotels met overal prima culinaire prestaties.

ensgfs12_1312

En de weermodellen? Ja er zijn zoals Frederic vanochtend meldde leuke tendensen in de modellen. Het addertje onder het gras is de sneeuwgrens. En zelfs de mate van neerslag is nog zeer dubieus. Hier voor Nederland de GFS12u. Een gigantische neerslagpiek in de hoofdrun die ook naar de Alpen zou doorzetten. Maar wel moederziel alleen in het ensemble. En dan zijn ook de noordkant/zuidkantkwesties nog niet opgehelderd. Het blijft spannend. Ik ga dat vanavond niet helemaal kapot analyseren (het zwembad lonkt). Het is ook nog ver weg! Duimen heeft meer zin. Morgenochtend kijk ik in detail. Graag jullie visie op de avondruns hieronder! 

PS Brian heeft zich gemeld! De winnaar van de actie voor Les Menuires is dus definitief! Begin volgende week een bericht met de kersverse prijswinnaar!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

36 reacties

Gesloten voor reacties.