In de Dolomieten is het absoluut los gegaan en sneeuwt het nog steeds degelijk door. Een hele welkome dump voor deze regio. Na het bekijken van wat webcams gok ik toch wel op zo’n 70cm gevallen sneeuw en er komt nog wat bij! Top.

Hierboven de webcamverzameling van partnerskigebied Val Gardena in Zuid-Tirol.

Op het menu bij dit restaurant staat eerst sneeuwhappen als voorgerecht, scheppen als hoofdgerecht en het dessert is een luxe coupe verse sneeuw met 27 bolletjes in allemaal dezelfde smaak; natuursneeuw! Btw, de bully’s zijn gewoon volop aan het preparen, die Italianen heh…

In de Franse Alpen breekt de zon alweer door en gaan ze een superdag tegemoet. Ik ben wel een beetje jaloers, vooral als ik nu naar buiten kijk…

In Tignes waar we net keken niet de echte dump. Die viel wel in Isola 2000 waar ze op dorpniveau een wereld van verschil hebben! Die paal rechts is een mooi referentiepunt. Tel uit je poeder.

De radarbeelden zijn interessant vanochtend. De zuidkantdump sneeuwt uit met nu het zwaartepunt op het drielandenpunt en aan de noordkant is het een rommeltje. Vanuit het westen lijkt het volgens de radar al kouder te worden met die uitstulping van sneeuw tot bijna aan München. Overal sneeuw dan weer daar?

Nou op de Furkajoch is het wel heel nipt terwijl je zou denken dat het op deze hoogte dan wel oke zou zijn. Bij 0.3 graden lijkt de regen net in sneeuw te zijn over gegaan

In het kleinwalsertal daarintegen gewoon sneeuwval en zie ik toch weinig resten van echt plensregen. In zo’n föhn situatie is het de wereld op z’n kop met overal warme drab wat moeilijk te verplaatsen is, sommige dalen en toppen zijn hier gevoeliger voor dan andere. De radar kan dus ook de prullebak in hier. Hij zou voor Hopfgarten net sneeuw geven maar hier licht gedruppel. Had ik nou maar uit geslapen.

In het dal voor de Zugspitze worden de auto’s wel alweer wit, waarschijnlijk zitten ze daar netjes afgeschermd door de hoogste berg van Duitsland.

 

Op de Brenner is het (conform met de radar) wel een complete chaos. Jesper staat vast en komt voorlopig niet weg zo lijkt het. Sterkte daar!

Maar ook de Lage Landen verdienen de aandacht vanmorgen. Die intense pluk neerslag waar we het gister over hadden is uiteindelijk boven het Ruhrgebied uit gekomen met daar wel intense sneeuwval (volgens de radar). Deze pluk koerst noordelijk en zou het oosten van Nederland net kunnen raken. Door de intensiteit en vermoedelijk grote vlokken zou het toch even wit kunnen worden ondanks de +temperaturen. Zou een mooie verrassing zijn!

Op het moment van schrijven loopt het EC binnen en na het zien van GEM en GFS had ik er weinig vertrouwen in. Wat we nu echter zien (ik heb de volgende kaart nog niet kunnen bekijken) is dat er toch een soort miniscandihoogje afsplitst op de termijn van 4 dagen vooruit. Deze gaat ons niet direct de kou die we willen bezorgen maar kan op de volgende kaart mogelijk wat tegengas bieden en de systemen anders neerleggen. We hebben namelijk flink tegengas nodig tegen een opstomende zuidwester. We weten dat zo’n situatie van depressies in een zuidwestelijke stroming van de Azoren naar Noorwegen gewoon anti-winter is voor bijna heel Europa en zo’n drukverdeling ook nog eens aardig standvastig kan zijn.

In de volgende kaart is het EC niet veel anders dan het negatieve GFS maar toch zie ik wat lichtpuntjes (rechtsboven zie je welke kaart bij welk model hoort). Het afgesplitste hoog in het Europese model houdt iets langer vol en de depressie wordt iets geremd waardoor het ergens anders heen moet. De meander wordt iets meer noord-zuid dan straf west-oost. Wellicht geeft het ons wat interessants in de volgende kaarten.

Dit de kaartenvergelijking op 192 uur vooruit. Beide situaties niet echt winters maar in het Europese model hebben we toch een veel kansrijkere situatie. Meer kans op iets anders dan zuidwester. De zuidwester is niet dodelijk hoor, vooral voor de Alpen zal dat mooi zonnig weer geven met een acceptabel 0-graden niveau. Maar als ie eenmaal op gang is, zet ie voor langere tijd winteroplossingen in de ijskast.

Afsluitend deze van het EC! De Alpen die in een frissere oostelijke wind zitten en Nederland ook even bevrijd is van het depressiegeweld met bijbehorende hoge temperaturen.

Sterker nog, het hoog is nog best fris en de echte warmte wordt naar Noorwegen gestuurd. Dit zou in Nederland toch lekkere stralingsvorst kunnen opleveren bij kraakheldere nachten. De detailkaartjes en pluim zijn nu nog niet uit dus post die vooral in de reacties! Toch leuk om weer eens zo’n run semi-live te bespreken, vooral als ie leuker is dan de andere runs 😉

Want tja, willen jullie dat ik iets zeg over de meteofictie van het GFS? Nee, dat dacht ik al.

Nou goed nog eentje uit de diepere meteofictie van het GFS. Hier worden we wel weer heel blij van, behalve dan dat het op de reisdag van de eerste voorjaarsvakantie is. Maar je vakantie met een verse laag beginnen is altijd top. Ja langzaam gaan we de focus verleggen naar de verwachtingen voor de eerste voorjaarsvakantie, komt dat zien! Komt dat zien!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

84 reacties

Gesloten voor reacties.