Sneeuwdek Europa Wintersport 21 dec

Klik voor grotere kaart

Ik krijg vanochtend sterk de indruk dat de server van wetter3.de overbelast is. Daar doe ik graag een schepje bovenop: ga snel naar deze webpagina en klik door alle kaarten van Niederschlagstaerke und – form en dan ook van Schneemenge, Schneegrenze. Je ziet dan bijvoorbeeld ook voor vrijdag en zondag serieuze sneeuw in Groningen. In één oogopslag verraad bovenstaande kaart wat er de komende 8 dagen zou kunnen gaan gebeuren. Holy moly!

We kijken meteen naar de ensembles

We moeten natuurlijk zien welk deel van de spectaculaire GFS 00u berekening van vandaag reëel is en welk deel nog twijfelachtig. Ik zeg er meteen even bij dat GFS model vanaf 20 december naar hogedruk en droogte neigt. Het ECMWF model daarentegen houdt de luchtdruk rond 1010hPa, het kwik laag en de neerslag aan de noordkant (zwaartepunt Oostenrijk) hoog tot aan het gaatje op 23 december! Het moet niet gekker worden.

[fbphotos id=308637602503785]

1. Franse Alpen
We zien meteen dat de neerslag tot en met zaterdag in de groene hoofdrun een uitschieter is en dan met name morgen en vrijdag. Anderzijds zien we dat alle controleruns altijd nog op forse neerslag uitkomen. Wat doet de temperatuur? We beginnen zacht met een sneeuwgrens ruim boven 1500m. In de nacht op donderdag keldert die, om dan in de nacht op vrijdag nog één keer op te veren om dan vrijdagavond definitief naar flinke kou uit te schieten. het ensemble is eensluidend over een hele scherpe temperatuurdaling tot dinsdag 20 december en als we ons dan een beetje aan de grijze lijn van het ensemble-gemiddelde mogen vastklampen blijft het koud tot aan het gaatje.

2. Zwitserse noordkant
Ook hier de glijvlucht van temperatuur naar 20 december en daarna grootste kans op aanhoudend koud. Ook hier in de nacht op vrijdag een laatste zachte impuls. De neerslagberekening is hier consistenter en als je van 14  tot en met 19 december aanhoudend een paar cm sneeuw per 6 uur hebt dan kom je in de buurt van een meter. De groene hoofdrun droog vanaf de 22e maar ook genoeg aanwijzingen dat de sneeuwval tot over kerst kan aanhouden.

3. Oostenrijk
Oostenrijk geeft doorgaans een heel ander plaatje dan de Franse Alpen niet qua temperatuur maar qua neerslag. De hoofdrun is op 14-15 en 17 december wat optimistisch over de sneeuwhoeveelheid, waarbij we in de gaten moeten houden dat bij dat eerste sneeuwmoment de sneeuwgrens nog tamelijk hoog ligt. Naar alle waarschijnlijkheid blijft het dan licht sneeuwen tot in de laagste dalen tot en met de 21e. Maar als we ECMWF en verschillende GFS-lijntjes mogen geloven dan sneeuwt het juist in Oostenrijk lekker door tot aan of over de kerst.

4. Zuidkant
De zuidkant blijft onderbedeeld in de berekeningen. Het is geen 2008/2009! Wel is er op 14 en 15 december sprake van een lichte sneeuwsandwich met sneeuw aan beide kanten van de hoofdkam. en we zien op 16 en 17 december nog een paar lijntjes voor een heuse zuidkantdump kiezen. Als we bedenken dat de 00u hoofdrun heel erg veel sneeuw naar de Balkan en Bulgarije stuurt dan is het logisch dat bij een kleine koerswijziging ook de zuidkant in de prijzen zou kunnen vallen. De aanhoudende lage temperaturen zijn natuurlijk uitstekend voor grote kunstsneeuwproductie.

[fbphotos id=308654365835442]

Afsluitend twee kaarten die de verschillende “neiging” van GFS en ECMWF vanochtend illustreren. De kaarten tonen het kwik op 850hPa (+/- 1500m) in de nacht op 23 december. Het Amerikaanse model laat een taartpunt warmte toe tot diep in Scandinavië (de Alpen kunnen redelijk koud blijven in dit scenario) terwijl het Europese model juist een slurf arctische kou West-Europa laat beheersen. Als je goed kijkt zie je in die berekening ook een Scandihoog in de druklijnen. En die magische term “Scandihoog” is synoniem met winterkansen voor de Lage Landen. Een eerste aanwijzing wat mij betreft. Nog geen boude voorspelling!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

35 reacties

Gesloten voor reacties.