Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

zell am see - kaprun
Lees verder >

Voor een geweldige vakantie kom je ook in de zomermaanden naar Zell am See waar het een thuis voor iedereen is.

Kaprun - Zell am See
Lees verder >

In de ochtend heerlijk skiën op de gletsjer en in de middag heerlijk 16 holes lopen. Dit kan alleen maar in het mooiste dorp van de Alpen; Zell am See.

Zell am See Kaprun
Lees verder >

Gletsjer met zomerski en aangenaam zwemmeer op een steenworp. Dat is wat Kaprun en Zell am See in de zomer bieden. Een unieke combinatie.

Sneeuwchaos grote delen Europa dreigt

check ook eens

35 Reacties

 1. Robmcg@Saalbach schreef:

  Mijn nickname wat uitgebreid, ik kijk alleen naar de ontwikkelingen in dit gebied, neemt niet weg dat ik iedereen een poederrijke wintersport toewens!

  Onderstaand het weerbericht van Saalbach-Hinterglemm, kijken of Hajo (pro) en de rest van ons (Am) op dezelfde lijn zitten. Ook de oostenrijkers gaan voor de omslag a.s. zaterdag:

  In dieser Woche müssen wir uns mit den sehr windigen Verhältnissen im Hochgebirge wohl abfinden. Zudem wird der Wetterablauf von Tag zu Tag turbulenter. Milde, sowie winterliche kalte Luftmassen geben sich ein wechselndes Stelldichein. Morgen Mittwoch ist in die starke, auf den Bergen auch stürmische Südwestströmung eine weitere Störung eingebettet. Schauer und Südföhn rittern aber wohl noch für längere Zeit um die Vorherrschaft im Wettergeschehen. Am Donnerstag ist die Störung durch. In der nachrückenden Kaltluft können weiterhin einzelne Schneeschauer entstehen. Doch nennenswertere Niederschlagsmengen sind frühestens am Freitag in Sicht. Ein Sturmtief nördlich der Alpen lenkt eine massive Warmfront gegen die Alpen. Details sind noch schwer abschätzbar, insbesondere was die Schneefallgrenze betrifft. Am Samstag gewinnt dann die Kaltluft endgültig die Oberhand und in den Nordweststaulagen kommt es zu weiteren Schneeschauern.

 2. TUCAN schreef:

  Nou aub……. Kom snel met die uitleg!
  Ik hou het niet meer 🙂

  Als het maar wit is hè!

  Groetjes!!!!!

 3. Stephan schreef:

  @Hajo, jouw ensemble voor de franse alpen is lat 45 pos 5. Dat is toch in de buurt van Geneve? Als ik naar het ensemble lat 46 pos 6 kijk gaat de neerslag weer door het dak heen, ligt dit punt in de buurt van Saint Jean de Maurienne? of nog veel lager?

 4. Tom schreef:

  @ stephan, het prikpunt is idd geneve. St jean Maurienne ligt wel iets lager.maar Geneve is wel representatief voor de franse alpen. Probeer anders te prikken op de kaart van Meteociel (je meot natuurlijk wel weten waar StJean ligt 🙂

 5. Hajo schreef:

  @Stephan: heb de grafiek vervangen door die die jij voorstelt! Beter. Thx.

 6. Stephan schreef:

  @Tom, ik ga meestal uit van het punt geneve. Alleen omdat er toch behoorlijk verschil zit in de neerslag tussen lat45 en lat46 vraag ik me af waar lat46 ongeveer ligt.

 7. Spyder Marco schreef:

  @Hajo. Ik heb je videoblog gemist gisteren op bizztravel.nl
  De hele dag gewacht, pagina vernieuwd, koffie gedronken, pagina vernieuwd..en helemaal niets..heb er zelfs slecht van geslapen:-) j/k
  Maar wat een beelden zeg voor Europa!! 🙂

 8. sebastiaan schreef:

  Mooie berichten Hajo, heb je weer gevonden.

 9. Hajo schreef:

  @Spyder Marco: bericht is klaar nu. Nu snel aan de slag met videoweerbericht! 😉

 10. Jochem schreef:

  Eigenlijk is rond Ellmau (Wilder Kaiser-Brixental) alleen 6/8 december iets noemenswaardigs gevallen (mooi te zien op http://47.panomax.at/ ).
  Zo blijkt maar weer hoe plaatselijk het kan zijn, als ik zo eens door de webcams van andere gebieden blader.

  [i] “Het ECMWF model daarentegen houdt de luchtdruk rond 1010hPa, het kwik laag en de neerslag aan de noordkant (zwaartepunt Oostenrijk) hoog tot aan het gaatje op 23 december! Het moet niet gekker worden.” [/i]

  Ik hoop van harte dat het ECMWF het bij het juiste eind heeft, laat het maar mooi zo gek worden 😉

 11. Eric schreef:

  Ben vrijdagavond laat in Brixen en hoop eigenlijk dat er dan zwaar sneeuwt om vervolgens op zaterdag de poeder in te duiken…..

  Laat wel een bericht achter dan hoe het daar is.

 12. Jochem schreef:

  Ach, mijn pessimistische kijk ten spijt, is het momenteel gelukkig wel net koud genoeg om de vele sneeuwkanonnen die ze in het gebied hebben aan het werk te zetten. Op de webcams kun je dat mooi zien, zeker als het schemerig is zie je de verlichting die veel kanonnen hebben overal als fonkelende sterren terug 😀

  Ik hoop voor je dat er een mooie laag natuurlijk poeder valt vrijdag! En voor mij mag het dan nog de hele week erna blijven sneeuwen, maar voor jouw pret mag dat dan ook alleen ‘s nachts zijn met overdag een mooi (maar wel koud) zonnetje 😉

  Live-verslagen stel ik ZEER op prijs!

 13. Laurens schreef:

  Wordt net op het nieuws verteld dat de storm ad vrijdag NL niet treft. Kern gaat via Zuid Duitsland.
  @Hajo, wat betekent dit voor het Alpenweer mn de Franse Alpen Savoie?

 14. Stephan schreef:

  Even ander vraagje, via firefox 8.0 moet ik elke keer opnieuw inloggen terwijl ik via mijn mobiel en tablet (android) wel ingelogd blijf. Hebben jullie dit ook?

 15. Jochem schreef:

  @stephan: is er een inlogmogelijkheid op deze site dan? Ik vul gewoon naam en email-adres in boven m’n bericht. Misschien bedoel je dat deze velden voor-ingevuld blijven. Het zou kunnen dat je bepaalde privacy-instellingen zo hebt staan dat de site hier niet de kans toe krijgt, bijvoorbeeld door het blokkeren van cookies. Bij mijn Firefox 8.0 werkt het prima in ieder geval.

 16. Spyder Marco schreef:

  @Jochem. je kunt inloggen op deze site inderdaad.. links boven kun je dat doen.

 17. Cees schreef:

  @ jochem

  Volgens bergfex vannacht 10 cm neuschnee gevallen in Ellmau
  Voor de kerst moet dat, samen met de vooruitzichen en wat er al lag, voldoende zijn om lekker te kunnen wintersporten.

 18. Mark schreef:

  @hajo ik volg je op de voet via blog en twitter! Het ziet er goed uit voor de komende week. Kerstvakantie zit ik in Söll! Erg benieuwd waar het allemaal op uit gaat komen. Vrijdag 23 december ga ik rijden. Heb je een idee wat de voorspelling is voor het weer in zuid duitsland? Nogmaals mijn complimenten voor je duidelijke voorspellingen!

 19. sebastiaan schreef:

  @hajo wat zegt de nieuwe gfs? Ben blij dat ik je berichten weer kan lezen

 20. Hajo schreef:

  @sebastiaan: nieuwe GFS geheel eensluidend: sneeuwchaos vanaf vrijdagochtend en vooral in het weekeinde… en eerder tendens richting aanhoudende sneeuwval Alpen over kerst dan zon. Nederland qua winter nog buiten de prijzen. 😉

 21. Marco schreef:

  @Hajo, kun je iets zeggen over het Sauerland. Zo te zien gaat het ook hier de goede kant op, of zit ik er naast?

 22. Jochem schreef:

  Ah, dat inloggen had ik nog nooit gezien haha.

  @ Cees: ik zie er, zeker op dorpsniveau, weinig van, die 10 cm zal ergens anders neergedaald zijn 😉

  Maar dat maakt niet uit, we komen er wel! Ben momenteel voor het sneeuwrijke scenario richting kerst aan het duimen, dus dat komt helemaal goed 😀

 23. Laurens schreef:

  @Stephan. Heb een site gevonden waar je lat kan vinden en dan kan je ook naar de weerkaarten kijken. Rechts de plaats invullen en je ziet meteen de lengte- en breedtegraad.
  St. Jean de Maurienne is Latitude:45.275403°/Longitude:6.344886°
  Zie: http://www.findlatitudeandlongitude.com/

 24. Eric schreef:

  gaat toch wel lekekr koud worden in Brixen tot de kerst en sneeuw valt er ook genoeg kijk maar is op deze site!!!!

  http://europa.buienradar.nl/world-weather-fc.aspx?c=Austria&latlng=12.25|47.45

 25. Hajo schreef:

  @allemaal: willen jullie als je hier reageert ajb ook boven op de like en sharebuttons klikken! Dat helpt deze site enorm vooruit. Thx alvast!

 26. Patrick71 schreef:

  Tuurlijk!!!

 27. Patrick71 schreef:

  @Robmcg@Saalbach: mooie naam gekozen! Wij gaan naar Hinterglemm vanaf volgende week zaterdag. Dusss… we houden elkaar op de hoogte. Eigenlijk moet mijnnaar dus Patrick71@Hinterglemm worden…. 🙂

 28. Ab schreef:

  Straks maar weer eens ff een snelle kijk op de kaarten werpen die binnen gaan komen van de GFS hoofdrun van 12u. Zou er een trendbreuk plaatsvinden vanaf aankomend weekend?? Want als je de GFS pluim van 6u bekeek voor NL gingen er een stuk meer members (oplossingen) voor winterkou in de vorm van een scandi hoog na 19/20dec. Spannend!!!

 29. robmcg@live.nl schreef:

  @Patrick71@Hinterglemm: hoezo eigenlijk? Gewoon doen! Is misschien ook een tip voor de andere wintersportgangers dan kun je samen naar je skigebied kijken en specifieker reageren naar elkaar. Ik zit a.s. zaterdagmorgen in elk geval voor de VRT, kijken naar de sneeuwval!

 30. Henry Lutjegast schreef:

  Ik hoop dat het Scandihoog er komt! Ik ga ook dit jaar niet op wintersport, dus wat winter in NL zou wel fijn zijn! Ik ben die regen nu wel zat, ik heb liever wind met veel sneeuw, is veel fijner :).
  Latenw e met zijn allen gaan duimen voor het scandihoog scenario voor NL met daarvoor een laag sneeuw zodat we een fijne, koude en witte kerst krijgen :). Wat wil een mens nog meer ??

 31. Patrick71@Hinterglemm schreef:

  Daar zijn we dan met de ‘nieuwe naam’! Ik zal hem begin 2012 weer wijzigen naar Patrick71@Biberwier.

 32. Ab schreef:

  Nieuwste GFS hoofdrun van 12u komt gewoon weer met een stormweer aan voor NL a.s 16dec. Met nu nog meer uitgediept tot 960hpa dan de voorgaande 2runs. En dat trekt pal over NL heen. Met dan zeer veel regen plaatselijk. Voor de Alpen dan dalende tempr op 1500m naar -5gr door een NW hoogte stroming. Met dan voor de gehele Alpen een forse sneeuwdump tussen 16dec 6u en 17dec 6u gezien de GFS neerslagkaarten 12u. Vervolgens probeert het azorenhoog zich uit te breiden naar het noorden toe op 17/18dec. Maar tegelijkertijd ook weer nieuwe depressie activiteit vanuit het NW van europa. En dat heeft gevolgen voor het hoog dat het zich genoodzaakt voelt om naar de Alpen uit te breiden. Met voor de Alpen vanaf 18dec een aantal extreem koude nachten. Met dan tempr tot onder de -30gr boven een sneeuwdek in de nachten. Vanaf 20dec toch weer een te zuidelijke ligging van het azorenhoog. Waardoor er weer ZW winden volgen op de GFS kaarten van 12u voor NL. Met dan ook weer oplopende tempr voor zowel NL plaatselijk 10gr op 21dec als de Alpen op 1500m naar rond het vriespunt langs de westkant. Wel voor de Alpen op 20/21dec weer kans op mogelijk flinke sneeuwval door een klein maar pittig laagje wat ontstaat ten zuiden van Zwitserland. Vervolgens tijdens kerst opnieuw glijbaan potentie vanuit het NW richting de Alpen. Met dan opnieuw kans op sneeuwval voor de noordkant van de Alpen. Voor NL dan blijvend zacht na 20dec tot het einde. Veelste ver weg en erg onbetrouwbaar. Al met al nog steeds een aardige sneeuwdump voor de Alpen op de GFS kaarten van 12u. Voor NL toch weer een stormkans op 16dec en daarna nauwelijks winterweerkansen. Straks nog ff de GFS pluim bekijken voor NL omtrent die onzekerheid vanaf 17/18dec en de ECMWF hoofdrun van 12u

 33. Ab schreef:

  Nog steeds grote onzekerheid op de GFS pluim van 12u voor een prikpunt voor oost NL. Met dan dalende ENS gem tot 3gr op 18dec overdag en 0gr in de nacht. Daarna kan het alle kanten op gezien de grote spreiding en dus de onzekerheid. Ook winterse opties 😉 Maar gezien de ENS gem van 4/5gr volgende week kan je het geen winterweer noemen.

  Voor een prikpunt voor Sauerland is er nog steeds kans op sneeuwval op 17dec gezien het ENS gem dan daalt van 0gr op 16dec naar -6gr op 17dec op 1500m hoogte. Met dan nog steeds een neerslagsingaal. Voor wie zelf wil kijken en weet waar ongeveer de plaats van bestemming ligt kan hier terecht en prikken maar. http://www.meteociel.com/modeles/gefs.php?carte=1%20

 34. michel schreef:

  @ab vind erg fijn en leuk dat je elke keer deze updates geeft betreffende de kaarten van GFS en ECMF . Maakt het makkelijker leen en begrijpen voor mezelf. Super ga zo door. Zie jij trouwens ook op de GFS 1200 heel veel sneeuw komen voor volgende week voor de noor alpen zelfs tpt paars aan toe (:-)en dat is dan voor di/wo/do volgende week. heel ver weg maar toch het komt elke keer wel terug op de kaarten sinds de laatste dagen niet bij elke run maar toch al meerdere keren. Als die kaarten waar zijn praten we over heel veel sneeuw. Hoor graag van jou maar weet al dat het allemaal erg onbetrouwbaar is maar graag jou fingerspitzen gevoel en ook van Hajo mocht hij er nog zijn vanavond. Echt hele fijne wintersport site dit.

 35. Ab schreef:

  Ook de nieuwste ECMWF hoofdrun van 12u komt nog steeds met een aardige sneeuwdump voor de Alpen op 16/17dec. Voor NL daarin tegen geen stormweer vergeleken met de GFS hoofdrun 12u. Want de EC laat die depressie te zuidelijk koersen. Vervolgens op 17/18dec probeert het azrenhoog zich naar het noorden uit te breiden. Met dan NNW winden en nog verder dalende tempr voor de Alpen op 1500m naar -5 tot -10gr. Tegelijkertijd toenemende depressie activiteit vanuit het NW . Met dat weer een te zuidelijke ligging van het azorenhoog voor NL op 20dec voor mogelijke winterkansen. Voor de Alpen dan ook hier net als bij de GFS een aantal zeer koude nachten door het azorenhoog. Vervolgens op 21dec probeert het hoog opnieuw naar het noorden uit te breiden. Wat hem nu wel enigszins lukt richting scandinavie en Rusland zelfs. Alleen vergeleken met vanochtend toen je een echte scandi hoog had met mogelijke winterkou, is het kern van het hoog net te zuidelijk ingetekend voor NL om oostenwinden te krijgen. Waardoor de meeste kou is weggelegd voor oost Duitsland en de Alpen. En NL juist net in het zachte lucht. Veelste ver weg en erg onbetrouwbaar. Al met al een aanhoudende kans op een sneeuwdump 16/17dec voor de Alpen. En voor NL zit er geen stormweer in op de EC kaarten van 12u vergeleken met de GFS. Wel is er bij de EC hoofdrun nog steeds potentie tot een mogelijke hogedrukgebied ten noorden van NL. Nog altijd erg onzeker a.s 16dec gezien de verschillen v.w.b die mogelijke storm en de koers vervolgens ervan. Straks nog ff de EC pluim zien.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.