img-20161228-wa0008

Filzmoos Papageno Bahn

Eerst even genieten van wat fraaie foto’s uit Filzmoos in het Salzburgerland.

img-20161228-wa0009

Rossbrand afdaling in Filzmoos

img-20161228-wa0010

Schörgi Alm. Vernoemd naar de Fam. Schörghofer waarvan Philip Schörghofer meedoet aan de FIS Worldcup. Evenals Michaëla Kirchgasser ook afkomstig uit Filzmoos.

img-20161228-wa0012

Filzmoos van bovenaf. Mooie schoenen, fraai board 🙂

img-20161228-wa0013

Poeder, poeder en nog eens poeder!

img-20161228-wa0014

Filzmoos gezien vanaf de Grossberg.

Met dank aan Bianca Aardenburg. Op dit moment zit zij met haar familie in Alpenhotel Wurzer het oudste hotel van Filzmoos. Ik kom er al vanaf 1980 of zoiets. En het stomme is: ik kom er nog steeds. Voor het skiën hoef je niet naar Filzmoos, tenminste niet als je kilometers wilt maken. Maar de sfeer is uniek. En de skikaart is geldig in heel SkiAmadé. Ga eens een kijkje nemen en laat het je hart veroveren. (wat is jouw favoriete Alpendorp?) Team Brixen mag niet meedoen 🙂 Goed….het heeft natuurlijk niet alleen gesneeuwd in het dorp waar mijn “2e huis” staat, laten we eens verder kijken

maishofen-saalbach

Maishofen nabij Zell am See. Het zonnetje piept er een beetje door.

planai

Planai nabij Schladming

bad_mittendorf

Bad Mitterndorf nabij onze partners Loser en Die Tauplitz

rittisberg

Rittisberg boven Ramsau am Dachstein

1467_2016-12-28_1330_482cfb0056c1b207

En natuurlijk siberisch Obertauern

eumetsat_msg_rgbnatcolour_centraleurope

Dit was de situatie vanmiddag. Een dikke band met bewolking drukt tegen de oostelijke noordkant. De stroming is noordwest – zuidoost. Daar veel sneeuw dus maar je ziet ook de scherpe grens nabij de hoofdkam. Aan de zuidkant heerst föhn. De rest van de Alpen liggen fabeltastisch in de Zon.

bkk-2812

Toch staan in het hoger gelegen Bad Kleinkirchheim de sneeuwlansen te brullen. In de lagere delen is het echter wel te warm om nu sneeuw te spuiten.

via-br-de-meteorologie-wetter-foehn-104

Bron: BR.de

Doordat het aan de noordkant intensief sneeuwt komt aan de leizijde van de berg warmte omlaag. Bij intensieve neerslag komt warmte vrij die over de berg getild wordt, daalt, droogt uit, warmt verder op, et voila, föhn. Dat zie je dan ook aan de zuidzijde op de webcam beelden. En let eens goed op de bewolking: dat is de zogenaamde föhnmuur

fohnmuur

Zoals hier in Flattach. De föhnmuur zie je links. Temperaturen 6.6° C

fohnmuur-eind-dal

Of deze in Rangersdorf. Hier zie je de föhnmuur aan het einde van het dal hangen.. Goed, genoeg daarover nu naar de kaarten. Eerst maar eens terug naar het 2e deel van de titel: “er komt nog meer aan”.

2016-12-28_1808

Afgelopen vrijdag avond schreef ik er reeds over, en de ontwikkelingen voor nieuwe Alpensneeuw is tot vandaag relevant. Boven het vasteland van Canada ligt nu een hogedrukgebied klaar die aan de wandel gaat richting New Foundland. Tevens stijgt de druk boven Groenland. Het New Foundland hoog maakt verbinding met het Groenland hoog en het Eurohoog. Hierdoor worden lagedruk gebieden gedwongen zuidelijk tot zuidoostelijk  te koersen. Met name blijft de druk hoog boven de Oceaan en boven Frankrijk. Daardoor lopen de Franse Alpen iedere keer de fronten mis. Die schuiven juist tegen de noordelijke Alpen aan en met name de oostelijke noordkant zit er dan warmpjes bij. Frederic, die daar naar op vakantie gaat, valt met z’n neus in de boter sneeuw.

output_cigjum

Dit is dan de eerste golf met neerslag op 2 januari. Die staat al erg lang op de kaart maar steeds met andere neerslaghoeveelheden. Ik geloof wel in een centimeter of 15 op dit front voor de oostelijke Alpen. Er wordt minder berekend in de huidige avondrun maar net zoals vandaag kan er wel eens een verrassing inzitten. Dan volgt een dagje relatieve rust voordat het tweede front overkomt.

output_vaac5a

Wederom drukt een polar low zich in het Eurohoog. Wederom wordt het in zuidoostelijke richting weggedrukt en wederom blijven de neerslagkansen voor de Franse Alpen klein. Want het front mist ook dit keer de Franse Alpen nagenoeg. En ja, wederom krijgen de oostelijke Alpen weer de meeste sneeuw.

output_1eeg8v

Het is voor de Franse Alpen elke keer dat verdomde knietje van hogedruk dat roet in het eten gooit. En elke keer hersteld het Eurohoog zich.

acummm

Na deze twee fronten komt het totaal uit op zo’n halve meter voor de oostkant, rond de 30 centimeter voor Tirol en Vorarlberg, en zo’n 20 centimeter voor Zwitserland.

donderdag-0701-nieuwe-lading

Toch duim ik wel voor de Frankofielen onder ons. Het is nog ver weg maar volgende week zaterdag zit er dan ook wat sneeuw in voor de Franse Alpen. Wederom dezelfde constellatie (polar low met zuidelijke koers) maar nu met het hoog wat meer teruggetrokken richting de oceaan. We zitten dan wel tegen de meteofictiekaarten aan te schuren maar het is een lichtpuntje. Meer dan dat is het echter niet. Wellicht komt er voor de Franse Alpen nog een wit konijn uit de hoge hoed aankomende week. De komende dagen zullen we eens gaan zien wat het tweede sneeuwfront gaat doen.

2016-12-28_1929

Prikpunt Savoie Mont Blanc

Toch is de pluim wel enthousiast voor de Franse Alpen. De hoofdrun doet niet echt mee maar er zijn diverse leden die er wel in geloven. Dat moet dan dat witte konijn zijn. Laten we dat tot ons duimmomentje maken vanavond!

Mede mogelijk gemaakt door Renault Kadjar en Renault Captur


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

73 reacties

Gesloten voor reacties.