Nou die elfstedentocht gaat er ook wel komen nu de weergoden meteen al bewijzen over gouden humor te beschikken. Zwitserland wordt beloond voor haar science based aanpak van dit “pittige griepseizoen maar dan net even anders”. Ook Frankrijk, Italië en Oostenrijk worden dit weekeinde al prachtig wit maar zitten op zelfgebakken peren. Maar vanuit de huiskamer wordt het genieten want er komt een SNEEUWBOM!

De sneeuwbom in het Amerikaanse model.

De sneeuwbom in het Europese model.

De westalpen krijgen ook mooie sneeuw en bij een mooi lage sneeuwgrens daar maar geen BOM. Laten we een rondje maken door de Alpen beginnend inderdaad aan de Franse kant.

Kijk eens naar die sneeuwgrens vanaf vandaag aan de Franse kant. Super laag voor begin december! In lijn met het weerbericht van november waar op de sneeuwval in Spanje werd gewezen. Die klapt morgenochtend binnen tegen de Pyreneeën. En min of meer gelijktijdig tegen de Alpen. 30cm sneeuw voor La Clusaz in de pocket en zondag nog eens.

Springen we over de hoofdkam naar Breuil-Cervinia zien we al de beer los. 2 meter op de berg dinsdagochtend! Maar ja. Skigebied dicht. Hoewel? Zermatt!

Livigno ook machtig mooi. Ook 2 meter en hier ok anderhalve meter in het dal. Mooi voor de toerskiërs die deze ghost town kunnen bezoeken. Als de belastingvrije benzinestations maar open zijn.

Dan naar de Zwitsers die gewoon lekker open zijn met science based maatregelen voor “het pittige griepseizoen maar dan net even anders”. Voel veel trots over mijn Zwitserse genen, terwijl ik me schaam Nederlander te zijn met onze gevaarlijke prutspolitiek.

Weer terug naar Italië dat wil zeggen Zuid-Tirol naar het geliefde Val Gardena. Doet gewoon pijn te weten dat de liften er niet gaan draaien. Dat de hotels dicht zijn. Niet eens voor mezelf. Ik heb niks en ben niks en kan vrij bewegen. Maar je zult maar net en souvenirwinkel zijn begonnen daar.

Aan de Oostenrijkse noordkant weg van de hoofdkam nog een flink hoge sneeuwgrens helaas. Door Föhn. Dat is de tegenhanger van de lage sneeuwgrens aan de Franse kant.

Intussen is bekend dat je Oostenrijk kunt binnengaan zonder quarantaine tot 19 december. Dat ga ik dan ook doen. Ik ben er dan bij als de liften gaan draaien op 24 december en zal verslag doen. Werk in de skischool zal ik pas hebben vanaf medio januari. Dus als er lezers zijn met bedrijven die copywriting of vertaalklussen voor me hebben of iemand die een mooie wordpress website wil …. laat het me weten. Zal toch maar achter de laptop mijn kostje bij elkaar moeten scharrelen. Vond laatst nog een tas vol blikjes sardines. Daar kan ik al 10 dagen op leven. Even mijn omega3 boosten.

Afsluitend: de nieuwe mondiale maandtemperatuur is binnen. Er beweegt niets. Ondanks alle sneeuw op het noordelijk halfrond. De kentering is nog niet ingezet. Wat dat betreft geen hoop op een elfstedentocht. Maar dat zijn juist de momenten dat de weergoden zo’n grap kunnen uithalen natuurlijk. Pak eens een dobbelsteen en kijk of je in 10 keer gooien eens drie keer 6 achter elkaar kunt gooien. Niet waarschijnlijk, maar het kan.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

29 reacties

Gesloten voor reacties.