Een neushoorn in de sneeuw. Waarom ook niet? Ooit komende de wolharige soorten weer terug. Je moet dat soort dingen groot zien. Wat is al een miljoen jaar? Heeft Hugo de Jonge daar een visie voor misschien? De Volkskrant erkent inmiddels dat genezen zijn eindeloos veel beter beschermt dan een vaccin en een hooggeleerde columniste in diezelfde krant argumenteert dat we eens op moeten houden de stelligheid te verhogen naar mate de twijfel toeneemt. Daar rinkelt bij mij dan ook een klimaatbelletje.

Maar je moet altijd je facts blijven checken en dus wacht ik nog even af of de foto van de neushoorn in de sneeuw echt is of genomen in een dierenpark waar het dier normaal niet voorkomt. Maar natuurlijk kan het want in Zuid-Afrika sneeuwt het in de winter en je hebt er neushoorns. Sceptisch moet je vooral zijn over dingen die op voorhand al niet kunnen of die evident extreem onwaarschijnlijk zijn: zoals met twee vliegtuigen drie wolkenkrabbers neerhalen, of met de electronica van een mobieltje van 10 jaar geleden 6 keer op de maan landen en ook weer keurig op tijd vertrekken alsof je bij oma op de thee was, of met een kogel van achteren een president van voren neerschieten. Je hoeft dat soort dingen niet meteen te ontkennen want wonderen bestaan nu eenmaal. Het is altijd mogelijk dat iets uiteindelijk toch klopt en een wonder blijkt te zijn. Of dat je iets belangrijks over het hoofd hebt gezien. Misschien heb ik bij CO2 wel over het hoofd gezien dat diep in het molecuul verborgen een mannetje zit dat bonen eet en steeds reukloze lauwe scheten laat… ergo opwarming van de aarde door CO2.

Dat dus. Ik bedoel het zeer serieus met dat mannetje met die lauwe scheten. Want het ding dat jouw wereld op zijn kop gaat zetten, komt altijd uit een zeer onverwachte hoek en kijkt je in het begin zo boosaardig aan, dat je het weg probeert te lachen. Pas als je steeds weer in dat boze gezicht van de waarheid staart en je merkt dat hij stoïcijns blijft bij zijn punt welke grimas je ook trekt, dan ontspan je op zeker moment, ga je ook weer glimlachen en weet je dat je de waarheid altijd kunt vertrouwen. Waarom? Omdat de waarheid net zo min liegt als een olifant ooit zal vliegen. Hij is daar… hij steekt zijn hand naar je uit… of je hem pakt is jouw keuze. Nog even met betrekking tot de maanlanding voordat mensen me voor gek verklaren. Ik heb daar zeer veel uren op gestudeerd en ben er niet 100% uit gekomen. Met mijn huidige kennis acht ik de kans dat we er inderdaad geweest zijn op 10%. Zodra ik nieuwe betere feiten zou hebben zou dat zomaar ineens naar 80% kunnen springen. Of naar 0.

Het koudste weer in Zuid-Afrika is dit weekeinde pas. Blijf het dus volgen op Twitter.

https://twitter.com/GraserRay/status/1430873742486478851

Zelfs bij Kaapstad kan het wit worden.

Of er in Zuid-Afrika zo veel sneeuw komt als een week geleden in Argentinië is de vraag. Maar het was daar genoeg om …

… wegens sneeuwgebrek reeds gesloten skigebieden weer te heropenen. Snel door met het zeeijs.

We beginnen in de buurt met het antarctische zeeijs. Dat is echt een lollige situatie. We hebben vanaf 2007 namelijk heel wat jaren gehad met veel meer antarctisch zeeijs dan het gemiddelde. In die jaren stelde de klimaatwetenschapper klimaatpaus James Hansen een theorie op dat juist door de smelt van landijs het zeewater minder zout werd en er daardoor meer zeeijs komt, maar die theorie was nog niet vers van de pers of het antarctisch zeeijs dook omlaag ruim onder het gemiddelde. De epicikel-theorie kon dus op de schroothoop en enthousiast omarmde de klimaatgemeente het makkelijker uit te leggen verhaal: opwarming -> minder zeeijs. Daarmee zat men 4 jaar goed. Tot het antarctische zeeijs besloot alles en iedereen te fucken en gewoon weer terug naar de normaal te floepen.

Het beste boek dat ooit over dit verneukeratieve spel tussen natuur en de beperkte menselijke waarneming is geschreven is “De menselijke maat” van de geoloog Salomon Kronenberg. De natuur lacht altijd het laatst. En ik heb me lang geleden aan de kant van de natuur geschaard en ga nu dus ook lachend verder in de tweede helft van mijn leven. Boven al covid aangestipt. Het gaat toch moeilijk worden om daar zo lang door te gaan met liegen als bij klimaat. Er komt simpelweg te veel en te snel nieuwe data binnen. En er zijn altijd jonge onderzoekers die willen scoren met een goede verrassende studie. De geldkraan staat wijd open. En er worden nog geen virologen ontslagen die iets aan natuurlijke immuniteit willen onderzoeken. Dat is en blijft namelijk de kern van hun vak. Dus gaat hier zeker de waarheid zegevieren. En blijven we enkel over met de waarneming dat het anno 2020 op ons kleine aardkluitje mogelijk is dat enkele hotemetoten met geld en waanideeën de hele wereld op sleeptouw kunnen nemen, dankzij de carrièregeile collaboratie van onze generatie zo middelmatige politici. Maar dat weten we eigenlijk al sinds de eerste wereldoorlog. Niet toevallig in de tijd een de neef van Sigmund Freud de fijne kneepjes van PR ontdekte en uitlegde. Waarbij PR enkel een eufemisme is voor de veel grovere “propaganda”, zoals die werd bedreven in de Sovjet Unie en Nazi Duitsland.

Ik heb vanochtend in het menu bovenaan onder “Weerkamer” een directe link naar de mooie nieuwe interactieve zeeijsgrafieken van NSIDC geplaatst. Hoef ik ze niet steeds als screenshot te delen en krijg je zelf ook gevoel over hoe marginaal al dat navelstaren naar kleine variaties van zeeijs is. De grote lijn is en blijft: in de winter komt er krankzinnig veel ijs bij; in de zomer smelt er krankzinnig veel en de lijn is een vrijwel perfecte sinus. Het beste wat je er eigenlijk over kunt zeggen is: Nothing to see here. Move on!

Rond de noordpool leken we 2 weken terug nog op koers om 2012 te gaan evenaren, maar ook hier neemt de natuur ons in het ootje en is het nu rechtsaf geslagen terug naar de normaal plus twee standaard deviaties. Nothing to see, kun je hier niet zeggen. Maar wel bijvoorbeeld: Let’s keep an eye on it, but not get distracted.

En we zouden nog iets over de Alpen zeggen! Nou boven 2000m is het inderdaad wit geworden in de loop van de nacht! Oef. Dat is wat ik vanochtend te melden heb.

Donaties welkom. Bedankt!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Tijs · 27 augustus 2021 op 17:13

Interessant, je theorie over de maanlanding. Je hoort of leest daar weinig over, maar de computertechnologie die we nu hebben, bestond rond 1969 nog helemaal niet. Hoe men de maanlanding met de beperkte technologie van toen heeft kunnen realiseren, dat vind ik ook een groot raadsel. Een aantal jaren terug was er eens een documentaire over op TV, waarin dit ter discussie werd gesteld. Althans, zo werd het aangekondigd. Die documentaire ( ik weet helaas niet hoe die heette) was echter heel eenzijdig opgezet. Er werd alleen maar uitgelegd waarom de maanlanding wel had plaatsgevonden. Terwijl het veel boeiender is om de voor- en tegenargumenten naast elkaar te zien en de conclusie aan de kijker over te laten. Het leek wel een objectieve klimaat-documentaire!

  Aart · 28 augustus 2021 op 12:26

  Als 11 jarig jochie werden ik, mijn broer en zus door mijn vader uit bed gehaald om getuige te zijn van de maanlanding. Staat in mijn geheugen gegrift. Door de komst van internet is het makkelijker geworden aan informatie te komen. Ook valse. Ben nu 63 en ontdek dat er nogal wat leugens zijn verspreid, door de eeuwen heen. Waarom? Gaat te ver om hier even uit te leggen.
  Onder andere door interviews, bijvoorbeeld van Jorn Luka, Café Weltschmerz, Blckbx met diverse mensen, werd me dat duidelijk.
  Terugkomend op de maandlanding; op 1 vraag kan ik maar niet het antwoord vinden. Hoe kan het dat het geluid van een met een hamer in de maangrond geslagen paal hoorbaar is? Terwijl er geen atmosfeer is op de maan, dus geluid niet bestaat omdat het zich niet kan voortplanten? Iemand?

Paul A Club 1989 · 27 augustus 2021 op 18:03

Koetom: Weer is boeiend, klimaat is saai!

Die dronken kapitein op die mammoet tanker wil maar niet nuchter worden!

Fijn weekend!

Wim · 27 augustus 2021 op 23:27

Van kromme redeneringen gesproken. Een vaccin traint het immuunsysteem net als een echte infectie, mogelijk is dit een minder sterke training maar nog altijd 100x beter dan een immuunsysteem dat onvoorbereid het gevecht met een onbekende vijand moet aangaan. Begraafplaatsen en ziekenhuizen liggen vol met naïevelingen die geloofden dat hun lichaam sterk genoeg was: natuurlijke selectie in actie.
Verder een mooie staalkaart van al 1000x weerlegde maar onuitroeibare complottheoriën… geeuw.

  Hajo · 28 augustus 2021 op 07:56

  Hoi Wim, dank voor je logische tegenwerping. Je onderschat me schromelijk – maar echt minstens met een factor 10 – als je zou denken dat ik niet zelf al bedacht had dat jouw punt een niet helder uitgelegd onderdeel is va mijn betoog. Ik schrijf hier echter niet dagelijks een boek maar zo mogelijk dagelijks een artikel. Was het een boek had ik een heel hoofdstuk aan jouw tegenwerping besteed. Want een goed non-fiction boek is net als een potje schaak: je weet al drie stappen vooruit wat de lezer hierbij en daarbij gaat denken en hoe dat verandert als jij nu nog even dit of data schrijft. Dus je had ook kunnen schrijven: “Hajo, klopt het dat een zwak of minder belicht punt uit jouw betoog is, dat het vaccin ook op het natuurlijke immuunsysteem inwerkt en dat je dus niet kan stellen dat covid krijgen natuurlijk is en dus beter en het vaccin onnatuurlijk. En zie jij ook in dat het vaccin toch vele levens redt met name bij ouderen?” Zo iets maar dan in jouw woorden. Dan had ik je geantwoord: “Goed punt. Zeker je hebt gelijk. Ik ben ook absoluut geen anti-vaccer en bij corona moesten we net zo als bij griep steeds die wapenwedloop doen van nieuwe variant nieuw vaccin. Daarbij is het al fantastisch dat dankzij het goede management van Trump de vaccin’s ongekend snel zijn gekomen en dat de totaal wrakkige oude mensen die doorgaans op de IC komen met covid ondanks hun grotendeels door eigen toedoen totaal verzwakte immuunsysteem een effectieve bescherming geboden kan worden. Ik moet daar wel aan toevoegen dat er vanaf het begin twee erkende medicijnen met amper bijwerkingen beschikbaar waren waarmee we deze zwakke ouderen van meet af aan al voor een groot percentage van de IC hadden kunnen houden. Dat is ivermectine – waar zelfs de huisarts hier in Kaprun stiekem goede resultaten mee behaalt met patienten die erom vragen – en HCQ plus zink. Er is absoluut onmiskenbaar een internationaal complot geweest om deze twee medicijnen van te verbieden voor covid…. terwijl ze voor andere aandoeningen zoals reuma dagelijks geslikt worden door grote aantallen mensen. Zo zijn er nog meer totaal onlogische zaken zoals het wegmoffelen van de cruciale rol van aerosolen ten faveure van de onzinnige anderhalve meter regel. En zo krijg ik gemakkelijk 3 boeken vol als ik doorga en dat is dan nog maar een onderwerp waar ik beperkte kennis van heb. Ik stel in mijn artikel hierboven ook niet dat alles rondom covid gelogen is. Onder de wappie’s ziin zelfs mensen ddie het hele bestaan van besmettelijke ziektes ontkennen. Daar heb ik moeilijke discussies mee gehad en toen maar opgegeven. Anti-science bestaat inderdaad. Meestal echt verloren zielen die daar intrappen. Ik hou me aan wetenschap zoals ik hem nog op de universiteit heb geleerd onder meer ook bij wetenschapsfilosofie. Ik ken mijn Popper en Kuhn. iemand die ik echt bewonder om zijn degelijkheid is Maurice de Hond. Die is veel minder lui dan ik (maar is dan ook niet nog tandempiloot on the side en copywriter) en gaat echt zitten rekenen aan de cijfers. Ik beperk me tot eigen meta-studies: het lezen van grote aantallen wetenschappelijke publicaties rond een onderwerp. En het bijhouden van de historische ontwikkeling van wetenschapsgebieden. De filologische aanpak zeg maar. Bij de maanlanding en bij bijvoorbeeld het voedingsadvies rondom verzadigd vet en cholesterol is dat een vruchtbare aanpak. Gewoon literatuurstudie en bronnenonderzoek zoals een historicus of filoloog dat zou doen. Als je van mijn resultaten op dat gebied gaat geeuwen is dat prima. Kom anders eens tandemvliegen. Dan blijf je wel wakker! 😉

   Wim · 28 augustus 2021 op 22:40

   De regering Trump verdient krediet omdat ze alles op alles hebben gezet om de administratie rond de klinische onderzoeken naar de vaccins te stroomlijnen, en om te helpen de productie zo snel mogelijk op te schalen. Tegelijk hebben ze ontelbare doden op hun geweten door de ziekte te minimaliseren, en onzin te verspreiden… zoals over ivermeticine en hydroxychloroquine. Waarom werd Trump, toen hij besmet was niet hiermee behandeld (of met bleekwater) in plaats van met het peperdure Regeneron?

   Een paar dokters die enkele patienten zien genezen, dat is geen wetenschappelijke studie.
   Het benieuwt me wel dat complot, wie zit daarachter, wat is het doel & hoe slagen ze erin het ganse medische establishment te misleiden???

   Als je echt wil begrijpen hoe de medische wereld zich in de eerste maanden zo vergist heeft in de rol van aerosolen:
   https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/09/k-overlooked-variable-driving-pandemic/616548/

   Trouwens, het grote vaccin succesverhaal in Europa is Pfizer/BioNtech, en die deden niet mee met operation Warp Speed. Trump heef hier dus 0.0 verdienste aan. Ondanks de vieze nasmaak van winstbejag, wat Pfizer/BioNtech gepresteerd heeft valt niet te overschatten.

    Hajo · 29 augustus 2021 op 08:08

    Wauw Wim! Wat een mooie inhoudelijke reactie. Heb even geen tijd om je punten te dubbelchecken maar mbt Pfizer neem ik van je aan en dan kan ik Trump daar geen Kudos voor geven. Ik blijf trouwens wel erg sceptisch over mRNA vaccins. Ben fan van het Cansino vaccin op basis van een verkoudheidsvirus dat je kunt inademen. Dat is helaas in Europa nog niet toegelaten.

    Tja Trump! Het is niet mijn man. Wel in de zin van dat de Democraten net zo’n zieke club zijn als de republikeinen en dat Trump wat vers bloed bracht en een nieuwe stijl van politiek zaken doen en natuurlijk zijn klimaatstandpunt. Verder is Trump een hamburger en KFC snackende dikke oude man. Enkel geestelijk lijkt hij nog zeer fit. Ook geilt hij op macht en militairen. Zo’n Fauci was bij mij geen centimeter over de stoep gekomen, maar Trump. zet de deur wagenwijd open voor zo’n typische machtsgeile carruerewetenschapper (doet denken aan Goethe’s faust). Trump is dus niet een holistische man van de preventieve gezondheid…. hij is niet gekomen met een nationaal vitamine D plan etc.. En ja alles bij hem is goud dus neemt hij het duurste medicijn…. als hij een held geweest was had hij zich bewust laten infecteren (zoals ik met mijn Ischgl tripje in maart 2020) en dan HCQ genomen. Bah dat jij er weer dat “injecteren met chloor” bij haalt waarmee de media Trump belachelijk wilden maken.

    En tja complotten. Die zijn er nu eenmaal gewoon. Een complot met goede intenties noemen wij een business plan. Met slechte intenties in het verborgene een complot (maar dat verschil is soms moeilijk te maken, want op dit niveau zijn zaken vaak “beyond good and evil”. Is Facebook een complot of een business plan?). De mens is een aap die wolf is geworden (de chimpansee is halverwege blijven hangen): een roedeldier die grote prooien doodt door strategisch als groep te jagen. Dus bij benadering zit je altijd beter als je overal een complot vermoedt (zoals je ook de vrijgezellenavond van je beste vriend organiseert) versus nergens. Ik ben van enkele grote internationale complotten zeer goed op de hoogte.

    Dit is een schitterend boek over een uitputtend gedocumenteerd geslaagd complot aan het begin van de 20e eeuw. In dat hele boek vind je nul speculatie. Enkel facts. De mannen die het complot beraamden staan op de cover. Dan heb je nog Varkensbaai en Gulf of Tonkin en het mislukte plan in Amerika een fascistisch regime te installeren etc etc.. Naast als een geoliede machine opgezette (al dan niet gelukte) complotten zoals 9/11 (dan wel door 18 arabieren plus man met baard in grot dan wel door andere duistere machten) of de moord op Kennedy heb je ook sluimerende woekerende complotten die niet met een groot centraal plan ontstaan maar die ergens als een kleine tumor beginnen of vaak op meerdere plekken met verschillende intenties tegelijk en die volgens een soort hogere zelforganisatie (kun je speltheorie en netwerkeffecten op los laten) uitgroeien tot een internationaal complot met misschien wel meer kracht en macht en momentum dan en centraal opgezet complot. Klimaat is een prachtig voorbeeld van een niet 100% gepland complot maar uiteindelijk wel ontaardend in een complete coup tegen het gezond verstand. Covid-19 ook absoluut waarbij ik nog wat ruimte laat voor de kans dat het virus door globalisten bewust is verspreid om de Trump regering onderuit te halen. Als dat een paar miljoen doden zou gaan kosten zou dat niet hinderen want de “elites” hebben al eerder bewezen geen halt te maken voor duizenden of miljoenen doden. Er is een wisselende kleine groep mensen op aarde (al duizenden jaren sinds slechte slimme mensen de domheid van de goegemeente ontdekten en leerden bespelen – ergens rond de ontdekking van de landbouw) die met ons speelt zoals een sadistische boer met zijn vee zou spelen of een klein gemeen joch met waterkoker met een mierenhoop.

  Kirsten_dl · 28 augustus 2021 op 16:33

  Meen je dat nou werkelijk ?
  “Begraafplaatsen en ziekenhuizen liggen vol met naïevelingen die geloofden dat hun lichaam sterk genoeg was”.
  Begraafplaatsen liggen altijd vol; met overleden mensen door zelfdoding, ongeval, ouderdom, ziekte, moord.
  Net als ziekenhuizen altijd vol liggen met pogingen tot zelfmoord, ongeval, ouderdom, ziekte en moord.
  Dus al deze mensen die ooit in aanraking kwamen met een ziekenhuis zijn allemaal naïevelingen volgens jou?
  Écht hé, de fantasie en gekkigheid van de mensheid wordt met de dag triester en erger.
  Getuige de voorbije achttien maanden waarbij men mensen tot in hun allerkleinste lichaamsdelen hersenspoelde.

   Wim · 28 augustus 2021 op 22:42

   Zucht. Talloze mensen die niet hadden moeten sterven, of zwaar ziek worden hadden ze zich wél laten vaccineren.

    Hajo · 29 augustus 2021 op 07:43

    Om te beginnen zeg ik altijd ook bijvoorbeeld vanuit ervaringen in de bergsport en mijn eigen gevoel daaromtrent: de dood is iets zeer moois! Het enige voorbehoud wat ik maak is: ouders van jonge kinderen laten we zeggen zo jong dat die kinderen hun ouder eigenlijk slecht meer herinneren en omgekeerd jonge kinderen van hoopvolle ouders. In die gevallen is het voor nabestaanden namelijk gruwelijk. Degene die sterft is volgens mij altijd beter af. Daar ben ik Boeddhistisch genoeg voor. Wellicht bestaat er toch een hel voor slechte mensen en hebben die wat te vrezen. Laatst kwam ik daar nog een mooie quote over tegen van David Bowie: “Religie is voor mensen die de hel vrezen. Spiritualiteit voor mensen die er geweest zijn”. Als ik jouw reactie dus even vrij vertaal krijg ik:

    Zucht. Talloze mensen die niet hadden moeten afreizen naar een welverdiende schitterende verlossende hemelse vakantie, hadden ze zich wél laten vaccineren.

    Tja, met betrekking tot zwaar ziek worden: ik ben dus ook groot voorstander van alle griepvaccins voor oudere zwakkeren zoals mijn moeder. Ik ken ook sterke fitte ouderen die nog een kneitersterk immuunsysteem hebben die die 10x meer antistoffen hebben dan ik na een zwak covid-griepje. Verder is er op dit moment gewoon GEEN nationaal ziektepreventie beleid anders dan bijv mazelen of pokken. We verbieden geen sigaretten. We dwingen mensen niet in de winter vitamine D te slikken. We dwingen kinderen niet 5 uur per week te sporten. We dwingen ouderen niet elke dag een uur te gaan wandelen. We hanteren in feite een libertarisch beginsel van zoek het maar uit. Je zult erkennen dat als we van meet af aan het vaccin zouden hebben gehad dat er dan geen crisis was geweest. Dus al pro-vaccers zijn we het eens. Ik zie alleen niet hoe iets wat toch ion belangrijke mate lijkt op griep zo anders wordt opgepakt en ook niet welke macht een overheid voor zo’n flutziekte (in vergelijking met ebola) zou mogen krijgen om ondernemers te ruïneren en de normale hersenontwikkeling van kinderen te verstoren. Het is dat ik uitga van liefde en verbinding. Anders zou ik een beetje boos worden om statements als die van jou… dat klinkt voorzorgsprincipe-achtig. Het is dezelfde chantage die met klimaat wordt gebruikt. We weten het niet zeker, maar zelfs als we twijfelen konden we maar beter…. want anders!

  Perry · 29 augustus 2021 op 21:20

  Wim,
  Ik zal je even een les in immunologie geven. Een vaccin traint je immuunsysteem niet. Dat doet het lichaam zelf, daar heb je geen vaccin voor nodig als je gezond bent, wat het wel doet met name bij oudere mensen is dat het ondersteunt, omdat bij oudere mensen het immuunsysteem af gaat nemen wat een biologische natuurverschijnsel is. Hoe werkt het menselijk lichaam? Als je geboren wordt gaan je groeigenen aan, dat is een proces van 20 jaar het omgekeerde gebeurt gemiddeld na je 65 ste dan gaan je doodgewenst aan dat is een natuurlijk proces wat nooit meer teruggedraaid kan worden en dat proces duurt ook 20 jaar.Het vaccin wat nu ontwikkeld is, is geen vaccin maar een mRNa techniek met een lipid nano particle wat nog in een testfase zit tot 2024. En ik kan je bijzonder veel vertellen over het immuunsysteem wat een zeer complex en ingenieus geheel is in ons lichaam, wat je dan ook zo min mogelijk moet verstoren anders kunnen er hele vervelende dingen ontstaan waaronder het ADE systeem oftewel antilichaam afhankelijke versterking en dat wil je niet meemaken, daar ondervinden op het moment veel mensen hinder van, we zien dingen na deze mRNA vaccin wat we nog nooit gezien hebben in het lichaam, daar ga ik je niet mee lastig vallen. Wat ik ook nog even tegen je wil zeggen is dat er in de afgelopen 50 jaar nog nooit een goed vaccin ontwikkeld is voor een respiratoir virus. Dat is namelijk erg moeilijk om te maken omdat het snel muteert en tegen wat gaan we dan vaccineren? Ik ben niet tegen vaccins er zijn best wel een aantal goede ontwikkelt bijvoorbeeld tegen mazzelen, maar dat muteert niet.
  Een respiratoir virus is in het begin heel besmettelijk en eindigt altijd endemisch ( verkoudheid ).
  Ik stop er even mee en ik wil je nog 1 ding meegeven, kijk even naar het IFR ( Infection Fatality Rate ) van het WHO dat ligt op 0,15 wereldwijd met een gemiddelde leeftijd van boven de 70 betekent dus dat 99,85% niet ziek worden en dat ligt in dezelfde range als een zware griep. Dat heb ik je in het begin uitgelegd dat het afneemt naarmate je ouder wordt, vandaar dat de meeste oudere mensen overlijden door griep of een longontsteking, we moeten op een gegeven moment tenslotte ergens dood aan gaan en dat bepaald de natuur dan, mooier kan ik het niet maken

   Hajo · 30 augustus 2021 op 07:58

   Mooi comment Perry. Mooie fatsoenlijke discussie ook zo. Interessante feiten. ADE had ik nog niet van gehoord. Als anti-aging specialist moet ik wel aangeven dat het niet klopt dat je na 65 automatisch in 20 jaar gaat aftakelen. De Belgische gerontoloog van dat boek …. mmm hoe heet hij ook al weer…. stelt dat de natuurlijke levensverwachting van de meeste dieren 6 x hun vruchtbare leeftijd is. Op een oerdieet worden kinderen rond 16 vruchtbaar (op een hoog koolhydraat dieet enkele jaren eerder). Dus zou de mens 96 als natuurlijke levensspanne hebben. Met vasten en gezonde levensstijl kun je echter veel dichter kerngezond tegen die leeftijd aankruipen. Uiteindelijk gaan inderdaad dingen mis waardoor je naar de dood gaat. Net als in het dierenrijk waar je eigenlijk nooit een zwak ouder exemplaar ziet (ook al vanwege predatie natuurlijk) gaat dat heel snel: in luttele jaren. Daar zet ik ook op in…. op mijn 90e nog alles kunnen… skiën, hardlopen, paragliden, schaken, internetten en dan rond 96 dood (lees: op de mooiste reis die er is).

   PS Ik zou het ook grappig vinden op de valreep nog de oudste mens op de Mt Everest te worden.

    perry · 30 augustus 2021 op 09:19

    Hi Hajo,

    Het klopt wat je schrijft, wij gaan ook uit van een gemiddelde. Wanneer mensen komen te overlijden dat verschilt per persoon, dat heeft te maken met je genen structuur. Het kan zijn door je voedingspatroon dat je, je doodgenen een aantal jaren kan uitstellen, dus als ik terugga naar jou inzicht kan het zomaar zijn dat het bij jou op je 70ste aangezet wordt, maar niks in ons lichaam is een garantie dat het gebeurd, dat heeft met zoveel factoren te maken en te ingewikkeld omdat hier allemaal uit te leggen. We weten pas sinds enkele jaren hoe de structuur van het genoom is, alleen weten we nog niet hoe het functioneert, daar worden allerlei onderzoeken naar gedaan en zal nog tientallen jaren duren, voordat we een volledige inzicht hebben of misschien wel niet. Deze materie staat echt pas in de kinderschoenen. Wat we wel weten is dat we ongeveer 21000 genomen hebben en deze voor meer dan 50% uit virussen bestaan. Wat we ook weten is dat ons genoom voorzien is van epi genetische schakelaartjes die zaken in ons lichaam aan en uit kunnen zetten.
    Om een voorbeeld te geven, elke minuut vinden er 50.000 handelingen plaats in ons lichaam, hieraan kun je zie hoe complex het is.
    Over ADE ( Antibody Dependent Enchasement )wil ik later wel een document plaatsen, maar is erg uitgebreid.

Aart · 28 augustus 2021 op 11:34

Orkaan Ida zondagavond aan land in Amerika Louisiana.
https://www.nhc.noaa.gov/graphics_at4.shtml?start#contents

JH Vis · 28 augustus 2021 op 22:53

Hajo, is het mogelijk data te tonen die ook het volume van het zeeijs weergeeft over de jaren? Oppervlakte is iets anders dan volume….

  Hajo · 29 augustus 2021 op 07:32

  Ja die grafieken zijn er ook. Meestal zie je ruwweg dezelfde trends bij als bij oppervlakte. De laatste grafiek is deze:

  En ik heb voor het gemak de link maar toegevoegd aan het menu ook onder weerkamer.

Hajo · 29 augustus 2021 op 08:13

Heb nog nagetrokken mbt neushoorns in de sneeuw. Het is extreem extreem zeldzaam maar in 2018 een keer gefotografeerd:


De foto bovenaan lijkt eerder uit een dierentuin!

Aart · 29 augustus 2021 op 14:45

https://saalbach.panomax.com/wildenkarkogel , 29/8/2021 9:40 uur: laagje sneeuw!
Geen idee of dat bijzonder is, maar het opzetzwembad dat elke zomer wordt opgezet, was 26-8-2021 al weer opgeruimd. Vooruitziende blik 😉

Gesloten voor reacties.