zugspitze1708

Op de Zugspitze sneeuwt het! Nou, niets bijzonders hoor! Vorig jaar tijdens de “arctische augustusmaand” sneeuwde het eind augustus tot op 2000m! Eigenlijk is het verbazingwekkend dat het in de Alpen nog zo warm is terwijl wij in Nederland twee dagen met recordlage maxima hebben. Gisteren De Bilt een tweede plek sinds 1901.

Schermafdruk 2015-08-17 10.21.27

Vandaag een herkansing voor De Bilt. Als de eerste plek niet doorgaat dan vermoedelijk door wat opwarming aan het begin van de avond. Steeds weer die indruk dat we omlaag kelderen als je deze grafieken ziet. Niet vergeten echter dat het op 13 augustus nog top 6 warm was in De Bilt. Augustus als geheel is nog 1,6ºC warmer dan gemiddeld.

Schermafdruk 2015-08-17 10.05.27

Het meest interessante van gisteren, vandaag en ook dinsdag en woensdag nog is de windschering! Aanhoudend tot windkracht 6 uit het noorden terwijl de buien van ZZW naar NNW bewegen! Dit is ook de reden dat het aan de grond zo koud is. Wat verder op de Noordzee is het 16ºC. En dat vormt de temperatuur die we beneden meten.

700hPa

Op 1500m is de wind nog steeds noordelijk. Pas op rond 3km hoogte is de wind al om en blaast zij vandaag al met de klok mee om het Scandihoog. Hogerop dus een warmere luchtsoort en dat merk je zeker in Oostenrijk noh. Op 2000m is het gewoon een graad of tien!

cham2

Kouder is het in het westelijk Alpengebied. Maar aan de Italiaanse kant ook al weer heel mooi zonnig evenals hoog aan de Franse kant. In de dalen daar nog volop bewolking. Zie de groepen klimmers door de vers gevallen poedersneeuw stappen!

cham1

En vooral bij dit actuele plaatje krijg je toch wel weer errug veel zin in Wintersport. Kijk dus eens op Summit Travel wat er al te boeken is en dan bedoel ik geen topbeklimming!

accuhirlam

Terug naar de Lage Landen inclusief Noord-Duitsland. De grens waar die luchtbeweging omkeert is natuurlijk ook de zone waar de meeste regen valt. Noord-Nederland doet volop mee. Regenmeters lopen vol en moeten leeg worden gekieperd om het nog bij te houden. Hierboven de nog berekende nieuwe neerslag tot morgenavond. Ga er maar aan staan. Leuke eerste schooldagen voor de jeugd!

scandihoogbaard

Ondertussen doet het Scandihoog erg zijn best aan invloed te winnen. Maar het lukt nog niet erg. Ooit een Scandihoog gezien met een dergelijke ringbaard van regen? Dichterbij de warmte in het oosten bijna dagelijks heftig onweer. Check deze video van een gigantisch noodweer in Rathenow in Saksen!

extremeneerslagpluim

Deze laat ik even zien omdat hij zo extreem was. De pluim voor Zuid-Nederland (en dus ook België) van gisterochtend. Vanaf zondag weer drie dagen regen …. extremepluim

… en een fenomenale temperatuurcrash er gratis bij. Hoe ziet dat er vanochtend uit? Om te beginnen lijkt de zondag safe. Beide grote modellen laten de neerslag pas maandag doorkomen.

neerslagbom

In het Europese model zagen we gisteravond iets vreemds: alle neerslag in een gigantische neerslagbom in de Golf  van Biskaje. Water naar de zee dragen dus.

neerslagbom2

In de kersverse ochtendrun vanochtend is de neerslag weer terug in de Lage Landen, Maar dus pas doorkomend als Sail is afgelopen in de nacht op maandag. Sail houd het vanaf woensdag ook grotendeels droog al bijven er wolken van de baard van het Scandihoog overwaaien soms wat drupjes achterlatend. Pure mazzel dus. Zaterdag is nog steeds de warmste dag in de berekeningen met nog eens tussen 25 en 30ºC voor het koufront uit! En verder kunnen we echt niet kijken! 😉

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

26 reacties

Gesloten voor reacties.