Afgelopen vrijdag is er volgens de Chileense meteorologische dienst een “anomalie” opgetreden. Serieuze meteorologen zullen niet gauw van een anomalie spreken omdat extreme toestanden van alle tijden zijn. Maar nu was sneeuw rond de hoofdstad Santiago tot op 1000m voorspeld. Maar in de O’Higgins regio – een breedtegraadjke zuidelijker dan de hoofdstad – viel de sneeuw tot op zeeniveau! Zie hierrr de beelden. Het plaatje hierboven komt uit een iets hoger gelegen wijk van de hoofdstad waar het gewoon dik wit werd. 

knes5_zps29151f09

Gisteravond werd het westen van België overvallen door enorm onweer met centimeters dikke hagelstenen. De vriendschappelijke wedstrijd van de Rode Duivels moest worden stilgelegd. Glastuinders waren zwaar de dupe evenals vele autobezitters. Luister in deze video eens hoe het klinkt als dergelijke hagel in een zwembad valt.

onweer0806

Vandaag kwam er toch ook nog één dikke pit onweer langs de grens met de oosterburen zetten. Graag meer verslagen hiervan in de reacties. Het KNMI heeft inmiddels – na een dringende oproep van onze Erwin – voor het zuiden van het land code geel afgegeven. Morgen kan het echt misgaan. Ook op Pinkpop. Op dit moment wordt niet meer dan 15mm regen berekend bij wel heftig onweer met veel ontladingen. Je moet dan lokaal rekening houden met het dubbele. Met nog een extra veiligheidsmarge kunnen we de 50mm niet uitsluiten. Maar hagel zou wel eens het grotere probleem kunnen zijn. We wachten in spanning af! Blijf reageren!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.