Afgelopen vrijdag is er volgens de Chileense meteorologische dienst een “anomalie” opgetreden. Serieuze meteorologen zullen niet gauw van een anomalie spreken omdat extreme toestanden van alle tijden zijn. Maar nu was sneeuw rond de hoofdstad Santiago tot op 1000m voorspeld. Maar in de O’Higgins regio – een breedtegraadjke zuidelijker dan de hoofdstad – viel de sneeuw tot op zeeniveau! Zie hierrr de beelden. Het plaatje hierboven komt uit een iets hoger gelegen wijk van de hoofdstad waar het gewoon dik wit werd. 

knes5_zps29151f09

Gisteravond werd het westen van België overvallen door enorm onweer met centimeters dikke hagelstenen. De vriendschappelijke wedstrijd van de Rode Duivels moest worden stilgelegd. Glastuinders waren zwaar de dupe evenals vele autobezitters. Luister in deze video eens hoe het klinkt als dergelijke hagel in een zwembad valt.

onweer0806

Vandaag kwam er toch ook nog één dikke pit onweer langs de grens met de oosterburen zetten. Graag meer verslagen hiervan in de reacties. Het KNMI heeft inmiddels – na een dringende oproep van onze Erwin – voor het zuiden van het land code geel afgegeven. Morgen kan het echt misgaan. Ook op Pinkpop. Op dit moment wordt niet meer dan 15mm regen berekend bij wel heftig onweer met veel ontladingen. Je moet dan lokaal rekening houden met het dubbele. Met nog een extra veiligheidsmarge kunnen we de 50mm niet uitsluiten. Maar hagel zou wel eens het grotere probleem kunnen zijn. We wachten in spanning af! Blijf reageren!


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

10 reacties

Gesloten voor reacties.