De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Zal hij gaan sluiten? Behalve de zogeheten functioneringssluitingen om het technische staaltje vernuft te testen gebeurde dat sinds de opening in 1997 slechts één keer eerder, op 8 november 2007. Dat was ook de laatste middelbare stormvloed die we beleefden, na die van 1994. Gemiddeld komt zoiets eeens in de 10 jaar voor. De enige hoge stormvloed was die van 1953.

126_35

Let niet op de details, maar op dat kruisje. Er zaten al een dag of 10 twee hot items in de zeer slimme computerberekeningen. De ene was en is de stormvloed die voor veel overlast gaat zorgen en misschien wel erger.  Die andere; zie hierboven. Uiteraard kozen we in al ons enthousiasme op deze site waar iedereen naar winter hunkert voor de sneeuw-hype. Ja ik zeg het goed (het verbaast me terwijl ik het schrijf opnieuw!): een dag of 10 van te voren kunnen aan zien komen dat er winterse omslag aan zit te komen en het mogelijk (veel) gaat sneeuwen. We zouden 10 tot 15 cm sneeuw in Nederland krijgen. En dat terwijl het van zoveel ingewikkelde parameters afhangt, in ons chaotische en maritieme klimaat. Uiteindelijk gaat het feestje waarschijnlijk (toch nog even naar de nieuwe runs kijken straks) -net- niet door (vandaar het kruis door de sneeuw!) maar ongelofelijk toch? In de reacties las ik diverse opmerkingen over de “waardeloze” computermodellen, in de trant van “hadden we ze maar niet” en “vroeger was alles beter”. Ik begrijp de reacties want het kwartje valt twee keer verkeerd (voor de Alpen en voor de LL), en dat is niet leuk. Los van het feit dat de onzekerheid die in de verwachtingen zit toch steeds (vrij) duidelijk is aangegeven: twee dingen wil ik daar toch even over kwijt. Ten eerste dat vroeger. In het pre-computer tijdperk, nou ja, tot voor niet langer dan 20 jaar gelden denk ik, werd er nooit verder vooruit gekeken dan 2, hooguit 3 dagen. Wij doen er nu 10, soms zelfs 15! Ten tweede: we willen graag de zekerheid en rust in ons hoofd dat onze duurbetaalde skivakanties -tot 3 maanden vooruit gepland- gegarandeerd zijn van sneeuw. Volledig terecht, ik zelf uiteraard ook. Maar helaas dat zal altijd een utopie blijven.  Verder dan twee weken vooruit doemdenken is jezelf nodeloos kwellen. En bedenk, het is vaker gezegd, de kunstsneeuwproductie wordt in hoog tempo meer en beter. Vrijwel altijd zal het goed komen!

waarschuwing_land_1

Code oranje staat inmiddels uit. Die geldt voor de zeer zware windstoten. op de Waddeneilanden tot 130 km/uur, landinwaarts tot 100 km/uur. Plaatselijk zullen er nog wel een aantal net iets zwaarder uitpakken.

 201312041200-201312051400

Dat zal ongetwijfeld weer veel overlast en schade op gaan leveren hoewel waarschijnlijk minder dan bij de vorige storm want de bomen hebben hun blad inmiddels verloren. Er is echter veel meer aan de hand! De wind komt dit keer uit het noordwesten. Dat levert door de trechtervorming van de Noordzee per definitie een hoge waterstand langs de kust op. En hoe langer die duurt, hoe meer opzet. En dan ook nog eens springtij morgen.

Kombo-Wettergrafiken

De hoogste waterstanden in Nederland worden in het zuidwesten (door de opstuwing) en het uiterste noordoosten (daar de meeste (noordwesten) wind) verwacht. Daarover zo meer. Noord-Duitsland ligt echter  in het zwaarste en langdurigste stormveld.Vanaf morgenmiddag tot vrijdagavond wisselend 10 tot 12 bft op de kust en 11 tot meer dan 12 bft op zee. De vergelijking met 17 februari 1962 wordt in de media dan ook  al gemaakt. Hierboven is te zien dat de situatie op de weerkaarten in ieder geval treffend is!

lk-sturmflut-3-DW-Vermischtes-Hamburg

Hajo had het ook al gezien lees ik in de reacties. In o.a. Bild diverse artikelen over de naderende orkaan met de stormvloed, en dus die vergelijking met 1962. Diverse dijken begaven het destijds en Hamburg liep onder. Er vielen 300 doden. Lees hier en hier  meer.

  algerakeringschuif

Het is te hopen dat de dijken en het waterbeheer in het algemeen in Duitsland sindsdien verbeterd zijn en nog verder verbeterd zullen worden. De overstromingen afgelopen voorjaar tonen toch vooral aan gebrek daaraan, ik durf er mijn handen niet voor in het vuur te steken. Laten we hopen dat het goed afloopt! Wel voor de Nederlandse situatie. Het is een andere tijd dan in 1962 of erger nog, 1953. Toen hadden we de Deltawerken nog niet en konden de meteorologen, die destijds niet verder dan een dag of twee vooruit konden kijken, na 12 uur savonds niet meer waarschuwen omdat het volkslied geklonken had en de radio-uitzendingen stopten. Nogmaals mag ik benadrukken dat we tegenwoordig zo’n storm vele dagen van te voren kunnen zien aankomen. En dus iedereen kunnen waarschuwen en alles in gereedheid kunnen brengen. Zelf woon ik in de Prins-Alexanderpolder, zo’n 5 meter onder zeeniveau. Maar kan veilig gaan slapen, vlak achter bovenstaande Algerakering in de Hollandse  IJssel. Lees hoe dramatisch het uitpakte dat de oorspronkelijke plannen niet al in 1938 uitgevoerd werden. In 1954 is de bouw van de kering alsnog versneld uitgevoerd. De kering zal morgenavond waarschijnlijk sluiten, net als de Oosterscheldekering, lees ik op de site van Rijkswaterstaat. De informatie staat een beetje verdeeld op het internet.

HMCZ_Eindverwachting_VLIS_H

De meetadviesdienst geeft mooie grafieken met de te verwachten waterstanden. We zien dat inderdaad in Zeeland en Delfzijl het alarmpeil overschreden wordt. Dat betekent uitgebreide dijkbewaking en andere voorzorgsmaatregelen. Koud klusje lijkt me, met ook nog eens regen en wellicht wat sneeuw. Wie heeft er nog meer mooie links? Ik lees op twitter bijvoorbeeld dat de sluiting van de Maeslantkering in voorbereiding is, maar zie dat nog nergens officieel bevestigd. Zoals ik bovenaan al schreef, dit gebeurt maar heel zelden omdat het verregaande consequenties voor de scheepvaart heeft . Lees op Wikipedia hoe dat in zijn werk gaat. En gaat het gebeuren? Volg dan de webcam!

Grand Canyon

De Lange termijn verwachtingen  voor de Lage Landen en Alpen laten we even voor wat ze zijn. Even rust in ons hoofd. Komt goed. Voor nu wat losse eindjes, te mooi om jullie te onthouden. Inversie is in! Hierboven de Grand Canyon, daar kunnen ze er ook wat van hoor! Op accuweather.com een mooi artikel over deze en nog meer bijzondere omstandigheden daar die voor een zeer zeldzame, dikke en langdurige mist zorgden.

Gladheidbestrijding op zijn Russisch!

36_35

Ik geef nog niet helemaal op. De ECMWF 12h run doet helemaal geen sneeuw, GFS 12h run alsmede GFS18h is het meest enthousiast met in de nacht naar vrijdag en ook vrijdagochtend in het hele land sneeuwval en toch weer 6 cm accumulatie in NO-Groningen.

rart_13120603_13120412

Deze doe ik ook nog even hoor. HIRLAM 12h run; 4 cm (vallende of beter voorbij razende sneeuw) in de nacht naar vrijdag  in de omgeving.. Rotterdam. T2m 2 graden, dauwpunt -4. Wordt erg lang nachtje voor mij ben ik bang.. Maar of het blijft liggen is de vraag.

150_35

Tot slot: wauw! Imposant sneeuwdek in de verwachting voor volgende week woensdag vanaf Polen alles oostwaarts. Daar komt de winter vandaan toch? Ook ten oosten van de Zwarte
Zee heel veel sneeuw. Sochi?


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

72 reacties

Gesloten voor reacties.