1010_lm

Hier alvast een opwarmer of juist afkoeler voor de rest van het bericht maar eerst even voorstellen. Mijn naam is Jorne Valstar en jullie lezen vandaag mijn eerste weerbericht op Wintersportweerman. Ik ben 22 jaar oud, student van beroep en heb een passie voor wintersport en alles wat daarbij komt kijken. Jullie kunnen mij kennen van dat ik eerder losse blogs heb geschreven voor wswm of vanuit de reacties waar ik regelmatig van me laat horen. Een paar foto’s voor jullie beeld, achtereenvolgens; ikzelf, waar ik het liefst ski en eentje op de ski’s

Webp.net-gifmaker (1)

Goed, snel door naar het echte werk, want dit groentje valt met z’n neus in de sneeuw! We trappen af met wat webcams van west naar oost.

chatel_village

Chatel op 1200m hoogte in de noordelijke Franse Alpen, nog schitterend wit!

grimentz zinal

Grimentz Zinal in het Zwitserse Val d’Anniviers, die piste ligt klaar voor gelukkige wintersporters. Wat dacht je van dat pistemannetje links onder? Lijkt me een prima baan.

Furkajoch

Furkajoch vlakbij onze partner Ski Arlberg, goeie indicator van hoe de winter ervoor staat. Toch even gespiekt hoe het er vorig jaar uit zag

furkajoch 2016

Weinig commentaar nodig denk ik, het gaat de goede kant op dit jaar!

St. johann im pongau

Een foto uit oostelijk Oostenrijk waar het gister nog sneeuwde, de linker kant van de bomen in de schaduw van de wind? De rust is nu in ieder geval weer terug met het prachtige wolkenmeer, op naar de kaarten.

buien op gang

Vanaf vrijdag komen de buien uit het noorden op gang met aan de kust waarschijnlijk natte sneeuw en korrelhagel maar verder in het binnenland kan er droge sneeuw vallen. Oorzaak is natuurlijk de warme plas voor onze deur die zorgt dat de temperaturen tot zondag tussen de 0 en 4 graden blijven hangen. Bij geclusterde intense buien kan het echter overal wel even wit worden, ach laten we beginnen met lantaarnpaalstaren.

gfs-0-120

Dan komt het spannende, vandaag schotelt het Amerikaanse model ons een goed ontbijt voor. Hij stuurt Frederics duikende laagjes precies onder ons door, duikdiploma gehaald! Hoewel er is een schoonheidsfoutje, Het laagje gaat net iets te zuidelijk. Wel de wind uit het oosten maar de neerslag loopt Nederland net mis, de Belgen hebben prijs! Het evenement mooi op de nacht van zondag op maandag en tijdens de ochtendspits weer netjes droog.

Webp.net-gifmaker (2)

Pin je er niet op vast, het blijft ongemeen spannend. Een verschuiving van 100 of slechts 50 kilometer kan een wereld van verschil zijn. EC doet ook niet mee en legt de kern van het laag boven het noorden van Nederland. Gevolg; Dikke sneeuw voorafgaand aan een bak regen voor Nederland en België, Spannend…

ens gfs midden nl 2m hoogte

Hier het ensemble op 2m meethoogte voor midden Nederland, tot de nacht van zondag op maandag is het duidelijk al zullen de details uitmaken waar sneeuw valt en waar niet. Vanaf zondagavond blijft het afwachten, kleine verschillen kunnen grote gevolgen hebben. GFS hoofdrun doet wel leuke dingen voor Nederland zoals in het ensemble te zien is, toch even snel kijken.

gfs-0-138

De depressie die de Belgen sneeuw gaf verpietert wat boven Duitsland en houdt de wind vanuit de noord-oost. Daarna komt er nog zo’n duikend laagje onderlangs Nederland en brengt de sneeuw nu wel naar Zeeland, Brabant en Limburg. Deze ontwikkelingen zouden zomaar een paar ijsdagen voor Nederland kunnen opleveren, leuke dingen het kan alle kanten op!

Webp.net-gifmaker (3)

Zei ik net dat die depressie wat verpietert? De voor Nederland oh zo belangrijke laagjes zijn voor de Alpen sowieso een goed bericht. Deze bergketen is een stuk minder afhankelijk van wat details dan Nederland, dat het gaat sneeuwen is een zekerheid, en zie hierboven hoe. 3 intense sneeuwmomenten met telkens ook de jura in het roze dus een prima sneeuwgrens.

ECM1-168 pijlen

Depressies liften de komende tijd mee over de rug van hoge druk en knallen op de noord-west boog van de Alpen. Zoals te zien is in de kaart hierboven gaat de wind soms even naar zuid-west voorafgaand aan een depressie maar dit heeft enkel effect op de Franse Alpen waar de dorpen toch iets hoger liggen. in Oostenrijk blijft de kou beter opgesloten maar is de neerslagintensiteit ook wat minder. Frankrijk pakt de hoofdprijs.

ens gfs franse alpen

Ensemble Frankrijk met rollercoaster temperatuur en veel sneeuwval. Gemiddelde temperatuur komt echter niet boven 0 graden op 1500m hoogte.

ens oostenrijk

Oostenrijk de temperaturen lager en de sneeuwmomenten minder, zo kijken naar de totalen.

ens zuidalpen

Ook nog een blik op de zuidelijke Alpen, mogelijkheden genoeg maar voor deze regio ligt het wat complexer om sneeuw te ontvangen. Dat is voor de koningen van de kunstsneeuw ook geen ramp.

totalen oostenrijk

Oostenrijk pakt 20 tot 50 verse sneeuw in 1 week. Geen mega dump maar in die regio hadden ze al erg veel gehad, de liften moet niet insneeuwen heh 😉

totalen fra zwi

Vooral in Frankrijk is het dus raak, meer dan een meter of misschien zelfs anderhalve meter voor een groot gebied, Dump! Liften insneeuwen? De zuidelijke Franse Alpen worden ook prima bediend, daar was het nog geen hosanna.

menuires

Afsluitend de mogelijke totalen voor Les Menuires


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

175 reacties

Gesloten voor reacties.