In de reacties van het vorige weerbericht zagen we een aantal ’teleurstellende’ live reports vanuit Oostenrijk. In veel gebieden schijnt tot dusver toch niet veel meer dan 5 a 10cm sneeuw te zijn gevallen. Maar dat er op een aantal plaatsen wel een stuk meer viel is duidelijk. Zelf ben ik net even de gehele Oostenrijkse Alpenkam afgegaan aan webcams en kwam daar toch het een en ander aan moois tegen. Zo zag ik dat het inderdaad in het Oosten het meest intensief sneeuwde. Op bovenstaand livecam van het Dachstein Massief zien we hele mooie dikke vlokken en 25cm verse sneeuw opgetekend. Daar gaat de 30 a 40cm dus vrijwel zeker worden gehaald. Een andere plaats waarvan de webcams me weer blij maakte was de Arlberg. Op de webcams van onder andere Lech zijn hele dikke vlokken zichtbaar. Zouden de Royals in dit weertje ook op de latten staan, of zitten ze lekker binnen aan de choco in Gasthof Post? 

 
Als we het satellietplaatje er weer bij pakken zien we de grote verschillen qua weersomstandigheden die op dit moment in de Alpen heersen. Aan de noordkant van Oostenrijk zien we alle bewolking die naar het zuiden tegen de Alpenkam aan wordt gestuwd. Verder richting de hoofdkam en vooral ook aan de Zuidkant, zien we dat de bewolking snel minder wordt. In Livigno, waar Hajo op dit moment verblijft resulteert dit in het volgende beeld.

 
Toch wel een klein verschil met het plaatje helemaal boven aan dit bericht. In de loop van de dag wordt de bewolking aan de Oostenrijkse noordkant ook steeds dunner. In de meest Oostelijk gelegen gebieden van Salzburg en Oberösterreich sneeuwt het echter nog wel een tijdje door en zal de zon zich de rest van de dag hoogstwaarschijnlijk ook niet meer laten zien. 


Morgen zien we dat de rollen omgekeerd zijn. In de loop van de dag begint het licht te sneeuwen in de Oostelijk Italiaanse Alpen. De noordkant van Oostenrijk houdt het droog en met een zonnetje op zijn tijd is het dan goed toeven op de pistes. Maar de echte zonliefhebbers moeten zoals eerder gezegd in Frankrijk of Zwitserland zijn de komende dagen. Daar is het niets anders dan zon,zon en nog eens zon. Dit wil echter niet zeggen dat het direct lenteweer is, met temperaturen van -5 graden op 1500m is het ook daar gewoon nog winter. 
 

Tot begin van volgende week is het weerbeeld dan bepaald voor de Alpen. Het blijft grotendeels bewolkt met nu de beste zonkansen voor de Noordkant van Oostenrijk en Zwitserland. De wisseldag zal zonder problemen verlopen, nergens in de Alpen wordt significante neerslag verwacht voor aankomende zaterdag. Aan de Zuidkant van de Alpen sneeuwt het vanaf zondag van tijd tot tijd licht tot matig. Daarnaast zien we in het bovenstaande diagram, geldig voor een punt in de Dolomieten, dat de temperatuur volgende week langzaam gaat oplopen. De echte scherpe kantjes van de winter lijken er dan voorlopig af te zijn. Dit geldt overigens ook voor Nederland.
 
Hierboven is de ijspluim voor Noordoost Nederland zichtbaar. Duidelijk is te zien dat ‘het’ dit weekeinde moet gaan gebeuren. Vanaf begin volgende week zien we de temperaturen langzaam oplopen en voorlopig lijkt er ook geen snelle terugkeer van vost mogelijk. Wel interessant is de situatie zondag. Nogsteeds wordt er door verschillende modellen sneeuw berekend, vooral voor het zuiden van het land. Dit moeten we de komende dagen met zijn allen goed in de gaten blijven houden. In ieder geval moeten we de komende dagen gaan genieten van het winterse weer in Nederland. Hopelijk zal het genoeg zijn om toch nog wat meters te maken op de schaatsen aankomend weekeinde.

Om de dag nog even mooi af te sluiten, de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads van de afgelopen twee dagen!

[fbphotos id=552699391430937] 


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

17 reacties

Gesloten voor reacties.