groningen-motsneeuw

Deze lijsten we in! Erwin tipte ons! Motsneeuw in Groningen! Deze is nog niet te zien op de Grote Markt cam en ook een vriend van me in Oost-Groningen bevestigt het bericht niet. Maar het zou heel goed kunnen hoor. Dit is echte transportkou jongens en meisjes. Om 19 uur vriest het al bijna op meethoogte. En er komt veel meer kou binnenlopen. 2 en 3 december staan er weer op als ijsdagen in de nieuwe Amerikaanse modelberekening. Echt winter mensen! Kijk maar naar mijn artikel over de rijptaferelen in Duitsland en Oostenrijk dit weekeinde! Die motsneeuw in Groningen momenteel hangt er rechtstreeks mee samen.

looptbinnen

Het is schitterend om te zien hoe de kou klevend langs de Waddenzeekust naar het westen oprukt. En we lopen al voor want volgens het Europese weermodel zou het pas morgenochtend vriezen. Dat biedt ook hoop dat het Amerikaanse weermodel gelijk krijgt met zijn ijsdagen. Het Europese weermodel is nog aan het binnenlopen dus we zullen zien wat er met de eerder berekende Nederlandse ijsdagen rond 8 en 9 december gebeurt.

vreemdekrul

Heel vreemd deze krul erbij! Lijkt wel een dubbele halo!  Of zelfs een vierdubbele… als je de vlekken links en rechts meetelt. Dat die afstanden min of meer gelijk zijn is geen toeval hier. Wie zit er in dat onweer bij Zoetermeer onder de reageerders!

alpenmin20

Het Amerikaanse en Europese weermodel zijn het nog niet helemaal eens hoeveel sneeuw er komend weekeinde gaat vallen in de Alpen. De eerste komt nauwelijks verder dan 5 à 10cm en de tweede bood vanochtend nog kans tot 20cm. Beide modellen zijn het wel eens dat de Alpen echt koud worden. Het Amerikaanse model gaat voor de hoofdkam voor het eerst deze winter al naar -20ºC. In elk geval gaat de sneeuw die volgend weekeinde komt tot in de laagste dalen vallen. Dat maakt van het hele gebied een koelkast die ook nieuwe kou kan aantrekken. De kou kan met een dun laagje sneeuw nog best aardig in de grond trekken dus ook dat is tamelijk optimaal! Maar het is dan ook keihard nodig!

bild-groenepistes

Het Duitse boulevardblad Bild komt juist vandaag met een artikel: “Hopelijk heb je nog geen skivakantie geboekt” met een hele rits foto’s van skigebieden rond Innsbruck. Mooie sensatiezucht maar inderdaad ook best wel schokkende platen. Toch denk ik dat deze website ertoe bijdraagt dat we een perspectief zien bij de actuele situatie waarbij vertwijfelen echt voorbarig is.

[metaslider id=49399]

Deze drie kieken zijn van Ingmar die vandaag Val Thorens ging verkennen exact een week na de opening daar. Hij meldt: “Val Thorens vandaag sneeuwgrens op 2300 meter daaronder alles groen! Zuidhelling bij folie douce ook groen en niet te skiën. Op 6 december zou Trois Vallées (ook Les Menuires – HS) open gaan maar men gaat er hier van uit dat dat niet gaat lukken. Moet echt veel sneeuw komen. Wel lekker geskied op de noordhellingen!”

laatste-ec-3011

Welnu: de kaarten van het Europese model zijn binnen en zo eindigt het model nog aan het begin van mijn BV-periode van 8 tot 16 december. Je hebt niet veel fantasie nodig om te zien dat met die potentie in die best koude stroming best een halve tot een hele meter sneeuw naar de noordkant van de Alpen kan worden getransporteerd.

ensgroningen3011

Het laatste wat we samen zien binnenkomen is de pluim van de nieuwe Europese berekening. Die van de Amerikaanse is al binnen. En wat we dan voor Groningen zien is dat het echt een wintertje is de komende dagen waar het me toch al niet zou verbazen als ergens schaatsbaar ijs komt op een natgespoten weiland. We zien ook dat de Laaglandwinter er zo goed als zeker aangaat vanaf de 6e maar ook dat de deur dan steeds verder opengaat voor mooie neerslagpieken. En die slaan natuurlijk door naar de Alpen.

ensvorarlberg3011

En dit is een punt voor de noordkant van de Alpen ter hoogte van Vorarlberg. Welnu we stellen vast dat en dikke potentie is. Dat roepen we hier ook al dagen. En nog wel exact in de BV periode van 8 tot 16 december. Nu moet het alleen nog gebeuren. Het ensemblegemiddelde (rood) doet nog nauwelijks mee. Er zullen nog een aantal droge hogedruk-oplossingen het gemiddelde omlaag trekken. Maar met de pieken van hoofdrun, controlerun en parallel-hoofdrun schiet je elk apart toch al een eind op richting 50cm sneeuw. Dit is weer een klassieke situatie waarbij collectief duimen het verschil kan maken. Let’s do it!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

89 reacties

Gesloten voor reacties.