https://twitter.com/Val_Tho/status/1415362567262904321

In de twijfel of ik nog eens een lang artikel over de 3-landen-watersnoodramp zou schrijven, fietste deze twee dagen oude tweet van Val Thorens langs. Zonder meer natuurlijk verbonden met wat zich op datzelfde moment 1000km noordelijker voltrok. En toch ook wel een groot vraagteken bij de stelling dat de overvloedige regen kwam doordat warmere lucht (opwarming van de aarde gaap) meer vocht kan bevatten.

Mooi op de weerkaart van die dag te zien dat er een koudeput precies over de Franse Alpen hangt. Dit is de kaart op 5km hoogte.

En dit is 3500m lager. Eén dag eerder. Duidelijk te zien hoe met yin en yang koude en warme luchtmassa’s even tegen elkaar drukken. Dat is de motor natuurlijk voor zulk natuurgeweld.

Ook de Zugspitze in Duitsland werd gisteren even goed wit. De warmte is ver naar het oosten opgeschoven.

En kijk eens: na regen komt zonneschijn. Vast ook wel in Limburg.

Maar wat schrijft zo’n AD-klojo vast van de school voor (erbarmelijke) journalistiek? In de Bitcoin wereld noemen we dit FUD: Fear, Uncertainty and Doubt. Waarom niet: “Maaswater bereikt hoogste stand, ramp blijft uit” of “Maaswater bereikt hoogste stand, samen schouders eronder” of “Limburg haalt opgelucht adem”. Ik bedoel het leven hoort een avontuur te zijn met spanning en actie. Maar het is toch niet dat toen ik gisteren na en geslaagde downhill de gehuurde bikes inleverde, de verhuurder nog even na moest roepen: “Pas op voor vallende rotsblokken op straat”. Je moet toch echt dat woordje angstindustrie paraat houden. Vroeger was de kerk dat al, toen de milieubeweging en nu gewoon elke krant en elke politicus. Je moet juist het stressniveau, de actiebereidheid parallel opvoeren met de noodzaak tot actie en daarna ook weer relaxen. Ik ben allergisch tegen paniekzaaien van welke kant dan ook. Evenzeer de PCR-test nonsens als de mensen die roepen dat de vaccinaties miljoenen doden gaan veroorzaken. En geloof me dat voor de mensen die nu niet zijn verzopen, het verhaal van de watersnood in 2021 een van de meest “kleurrijke” “memorabele” episodes van hun leven gaat vormen, waar ze tot hun laatste snik de heldenverhalen bij vertellen. En wie wel is verzopen…. die is wat mij betreft sneller terug naar God gegaan of sneller naar de volgende reïncarnatie. Welkom in …. het leven!

Terug naar het weer: het ziet ernaar uit dat de Tafelberg in Zuid-Afrika waar het normaal zo weinig sneeuwt als wij elfstedentochten hebben nu de derde winter met sneeuw gaat beleven na 2018 en 2020.

Dan hebben we nog Groenland waar het almaar door sneeuwt. Het hoort nu de periode te zijn waarin het wekenlang netto enkel smelt op Groenland, maar nu komt er nog om de paar dagen en kwak van een paar Gigaton aan sneeuw bij.

Om dan af te sluiten met deze tweet van Helga (moet altijd aan Allo Allo denken bij haar naam) en de huiskamervraag of dit pure huichelarij is of oprechte deelneming. De ellenlange draad onder haar tweet is leuk om te volgen. 19 van de 20 zijn klimaatsceptische reacties. Ik doe hieronder een bloemlezing van 10 en dan is het mooi geweest.

https://twitter.com/Maddy100suns/status/1415904197870985217
Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Aart · 16 juli 2021 op 23:18

Heerlijk, al die reacties op Helga 🙂 .
Nog een uitleg waarom het 3 dagen regende in de Benelux: https://www.severe-weather.eu/europe-weather/destructive-flooding-germany-belgium-mk/

Paul A Club 1989 · 17 juli 2021 op 10:31

Rutte doet in het AD ook een duit in het zakje. ‘Overduidelijk klimaatverandering’. En de wereldburger las het en geloofde het….
Koren op de molen van Frans Timmermans ook nog eens. Timing is perfect voor hem.

Gesloten voor reacties.