sneeuw-tsjechie0610

Tsjechië is als eerste aan de beurt met toch wel een echte dump deze winter. Hoeveel is daar al gevallen in één nacht? 25cm denk ik. Dit is het skigebied Pustevny.

pecpodsnezkou0610

Pec pod Snezkou

jasznelaske0610

Het kuuroord Janske Lazne

We switchen nog even naar de Alpen… daar gaat de komende 10 dagen mooi veel sneeuw vallen… nu alvast een plaatje uit…

silvretta0610

Silvretta Montafon

Nu naar de kaarten… het mooie weer in de Lage Landen verraadt hoge luchtdruk. In Krommenie nu 1027hPa en dat gaat nog wat verder oplopen.

nu0610

Een schitterend Scandihoog momenteel. Met de koude druppel prachtig te zien als dikke lagedruklijn over Polen en Oekraïne.

fraalp1210

Het hogedrukgebied gaat mooi standhouden. Oostenwind blijft op het programma. Als yang bij dit yin vormt zich een Genua-laag. Dat brengt vanaf 12 oktober sneeuw boven 2000m in de Franse bergen.

sneeuw1410

En dat intensiveert dan en koelt verder af als het naar het oosten wervelt. Hierboven 14 oktober.

noorwegenluchtdruk

En nu dan de grafiek der grafieken. Genomen voor een punt in Zuid-Noorwegen in het hart van het huidige Scandihoog. Kijk die zwarte lijn voor de luchtdruk (hoofdrun) gaan zeg! De lijn staat allerminst alleen zoals je ziet. Maar is is minstens ook 30 procent kans dat de luchtdruk hoog blijft (ruim boven 1013hPa)!

cliff0610

Hier de kaart voor 21 oktober (cliffhanger) als je een dergelijke drukval zou krijgen. Nog steeds geen stormsignaal voor de Lage Landen. Zou er nog een herfststorm komen? Altijd toch ook wel weer sfeervol samen thuis voor de kachel terwijl het buiten giert…

matthew0610

Over gieren gesproken. Hier de actuele kaart voor Noord-Amerika met Matthew nu kort voor landfall in Florida. Het wordt misschien de grootste evacuatie ooit in de geschiedenis van de subtropische staat. Matthew blijft namelijk hangen en zou zelfs twee keer aan land kunnen gaan in Florida!

laaxheli0610

PS Als toegift nog deze uit Laax in Graubünden. De heli stond op twee foto’s 10 minuten uit elkaar. Werkzaamheden op die plek dus. Leuke baan? Lijkt me wel!

Categorieën: Tsjechië

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.