sneeuw-tsjechie0610

Tsjechië is als eerste aan de beurt met toch wel een echte dump deze winter. Hoeveel is daar al gevallen in één nacht? 25cm denk ik. Dit is het skigebied Pustevny.

pecpodsnezkou0610

Pec pod Snezkou

jasznelaske0610

Het kuuroord Janske Lazne

We switchen nog even naar de Alpen… daar gaat de komende 10 dagen mooi veel sneeuw vallen… nu alvast een plaatje uit…

silvretta0610

Silvretta Montafon

Nu naar de kaarten… het mooie weer in de Lage Landen verraadt hoge luchtdruk. In Krommenie nu 1027hPa en dat gaat nog wat verder oplopen.

nu0610

Een schitterend Scandihoog momenteel. Met de koude druppel prachtig te zien als dikke lagedruklijn over Polen en Oekraïne.

fraalp1210

Het hogedrukgebied gaat mooi standhouden. Oostenwind blijft op het programma. Als yang bij dit yin vormt zich een Genua-laag. Dat brengt vanaf 12 oktober sneeuw boven 2000m in de Franse bergen.

sneeuw1410

En dat intensiveert dan en koelt verder af als het naar het oosten wervelt. Hierboven 14 oktober.

noorwegenluchtdruk

En nu dan de grafiek der grafieken. Genomen voor een punt in Zuid-Noorwegen in het hart van het huidige Scandihoog. Kijk die zwarte lijn voor de luchtdruk (hoofdrun) gaan zeg! De lijn staat allerminst alleen zoals je ziet. Maar is is minstens ook 30 procent kans dat de luchtdruk hoog blijft (ruim boven 1013hPa)!

cliff0610

Hier de kaart voor 21 oktober (cliffhanger) als je een dergelijke drukval zou krijgen. Nog steeds geen stormsignaal voor de Lage Landen. Zou er nog een herfststorm komen? Altijd toch ook wel weer sfeervol samen thuis voor de kachel terwijl het buiten giert…

matthew0610

Over gieren gesproken. Hier de actuele kaart voor Noord-Amerika met Matthew nu kort voor landfall in Florida. Het wordt misschien de grootste evacuatie ooit in de geschiedenis van de subtropische staat. Matthew blijft namelijk hangen en zou zelfs twee keer aan land kunnen gaan in Florida!

laaxheli0610

PS Als toegift nog deze uit Laax in Graubünden. De heli stond op twee foto’s 10 minuten uit elkaar. Werkzaamheden op die plek dus. Leuke baan? Lijkt me wel!

Categorieën: Tsjechië

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.