Het moet niet gekker worden: op carnavalszondag 11 februari sneeuw in de Lage Landen. 11 is natuurlijk het gekkengetal. Met een beetje pech is er sneeuwjacht tijdens de carnavalsoptochten op maandag. Beide grote weermodellen zitten nu op dit spoor. Het staartje van het Europese model ziet er nu zo uit:

Dat is zo’n typische d’r op of d’r onder situatie. Een depressie trekt langs en alles eronder zit in de dikke regen en alles erboven in de sneeuw. Op dit moment wordt er hooguit een paar centimeter sneeuw berekend op de stoep maar dat kan zo ook veel meer worden aangezien het een dubbeltje op zijn kant is. Kijk eens naar Moskou, dat midden in de sneeuwslurf komt te zitten als dit uitkomt.

Aan het ensemble kun je zien dat er op 7 en 8 februari een soort “voorslinger is” en dan op de 9e en 10e gebeurt er echt wat. De sneeuwkansen stijgen naar 35% in deze berekening. Maar wees nu slim en ga uit van het meest miserabele kwakkelweer, dan kan het alleen maar meevallen.

Het Europese model gaat in de kersverse pluim van vanochtend ook al voor nachtvorst. Laat de tuinders die deze website fanatiek volgen hun voordeel met dit inzicht doen. Er is één lijntje dat voor schaatsen gaat. Tja alles kan.

Met dit weerbeeld zitten we in de Alpen sowieso verder in de warmte. Harde westenwind. Mooi zonnig. Maar toch meer en meer groen búiten de pistes nu. Uiteindelijk gaat het dan wel weer vriezen hier. De winter hier is nog niet voorbij. Maar het is weer geen echte sneeuwwinter geworden.Zoals we er nog wel een hadden met covid in 2020.

Ondertussen op Cyprus ….

Groeten uit Cyprus…. toch bijzonder als je het meemaakt. Elders ook zeer opmerkelijk weer momenteel. In Israel en Gaza. Zeer veel regen. Soort lake effect aan de kust.

Hel moet het zijn. Vluchtelingen in het grote concentratiekamp op aarde of minimaal een openlucht gevangenis, opnieuw op de vlucht, met bombardementen op je kop en nu ook nog eens overstroming van je vluchtelingen kamp. Er zijn gewoon geen woorden voor wat Israël aan het doen is.

@freedom.palestine48

♬ original sound – Free Palestine

De New York Times heeft inmiddels zijn verhaal over seksueel geweld tijdens de aanval van Hamas op 7 oktober terug getrokken. Belachelijke propaganda. Ik ben een man. En als ik met een wapen in de hand in luttele uren een paar dorpen bevrijd en weet dat ik elk moment ga sterven als ik niet goed rondkijk en weet dat ik waarschijnlijk zelfs snel ga sterven zelfs als ik wel goed rondkijk, dan is echt het allerallerlaatste wat ik ga doen m’n broek omlaag trekken. Dat mensen zulke absurde sprookjes überhaupt geloven is zielig. Net als het klimaat verhaal (opwarming ja, iets aan doen nee). Hierboven dan het echte verhaal van Gaza verteld door een Israëlische historicus. Op 7 oktober braken jonge mannen uit het concentratiekamp uit en heroverden een stel dorpen die nog heel recent door het Israëlische leger zijn uitgewist. Ik zou ook van de partij zijn als het Brabantse dorp waar mijn moeder nu nog in vrede leeft door een opgehitst psychopatisch volkje met vlammenwerpers, bommen en bulldozers uitgegumd wordt. Dan hang ik mijn paraglider aan de wilgen en ga ik op mijn oude dag nog onder de wapens.

PS Donaties welkom voor het af en toe zeggen waar het op staat. Dingen die we in tegenstelling tot het weer van volgende week wél zeker kunnen weten.

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Jeff · 2 februari 2024 op 10:31

Dus nog steeds geen sneeuw voor Oostenrijk.. zitte
Daar maar op 800 meter met als hoogste punt 1500 meter.. kan al beter annuleren….

  Hajo · 2 februari 2024 op 10:35

  Nee doe een cursus paragliden!

  Frans V · 2 februari 2024 op 11:21

  Nee zowiezo gaan. Laat je levensgeluk niet afhangen van wel of geen dikke sneeuw op 1000 meter in de Alpen op een willekeurige datum. Gewoon weigeren mee te gaan in het negatieve. Prent in je hoofd: het wordt een fantastische vakantie! En dan zal je achteraf zien dat dat het ook geweest is 🙂

Jeroen · 2 februari 2024 op 20:58

Paragliden altijd leuk. Zelf ook een keer gedaan. Bij Hajo. Dat was alleen in de zomer.

De computermodellen komen niet alleen met een koude voortzetting in de lage landen maar ook in de Alpen. Dat klopt toch Hajo?

Verder even over je reactie over verkrachtingen in oorlogssituaties. Dit is in de wetenschap een onderzocht fenomeen. Het heeft niets te maken met seksuele opwinding maar met een heleboel andere zaken. Tik het in in ChatGPT en vraag naar onderbouwing van het fenomeen. Even los van het waarheidsgehalte van het stuk van TNYT.

  Hajo · 2 februari 2024 op 21:27

  Och och och wat is begrijpend lezen weer moeilijk. Natuurlijk verkrachten legers een verslagen bevolking bij de vleet zoals de Russen met de Duitse vrouwen deden en erger. Het gaat mij om het feit dat a) in de 7 oktober situatie geen bewijzen voor zulk handelen zijn gevonden en wel bewijzen voor fabricatie en b) dat in de specifieke situatie van de snelle levensgevaarlijke raid die hamas uitvoerde het zeer zeer zeer onwaarschijnlijk is dat iemand de broek omlaag trok wetende dat het Israëlische leger eindeloos veel sterker is. Het was geen overmacht situatie waarbij 1 miljoen soldaten en vijand onder de voet loopt en alle gewapende mannen kan opsluiten. Man man man…. de veronderstelling dat mijn iq en algemene vorming zo laag zou kunnen zijn. Als ik echt zo dom was moest je het laten gaan en denken “ach stakker”. Het probleem is dat ik tamelijk intelligent ben en vrij goed geïnformeerd.

TJ · 3 februari 2024 op 08:36

Nu maar hopen op een kouder maar vooral sneeuwrijke tweede deel van de winter in de Alpen. Die sneeuw in NL mag trouwens ook wel komen, de jongens zijn dol op sleeën ! Dat kan zelfs met 1 cm hier op de zandstuves.

En Hajo, jouw site jouw mening, wat helemaal prima is. En als meningen verschillen is dat ook geen probleem. Denk dat we allebei wel eens zijn over 1 ding. Het eerste wat sneuvel in een oorlogsgebied is de waarheid.

  Hajo · 3 februari 2024 op 09:35

  Kados!! Absoluut!

Marc · 5 februari 2024 op 20:39

Hoi Hajo, ik vind t jammer dat je geen dagelijkse weerberichtjes meer schrijft. Was altijd met een geweldig enthousiasme en een blik meteofictie waar geen andere weerman zijn vinger al aan wilde branden. Hopelijk ben ik niet de enige die dit vind. Groetjes

  Hajo · 5 februari 2024 op 21:27

  Ik vlieg dagelijks als tandem piloot met mijn bedrijf vip-paragliding.com. Jammer genoeg voor jou ben ik nooit een weerfreak geweest en ook nooit geworden. Ik doe nu wat bij me past en waar mensen veel geld voor betalen omdat het extreem bijzonder is. Daarnaast schrijf ik als hobby nog best regelmatig weerberichten hier en volg ik mijn innerlijke stem in welke mate ik mensen ook moet wijzen op een genocide die op dit moment gebeurt bijvoorbeeld. Als je het echt super vind wat ik doe of deed dan kun je doneren en me zo extra motiveren meer te doen. Als je 10K overmaakt kom ik bij je thuis een week lang elke ochtend een privé weerbericht opstellen.

Gesloten voor reacties.