“Dit wordt helemaal niks” denk ik. Volgens mijn navigatie moet ik nog 7 kilometer rijden naar Willingen en ik heb nog geen vlok sneeuw gezien. Ik roep een Engelstalige krachtterm en vervolgens kijk ik verschrikt naar de achterbank. Kleine potjes hebben namelijk grote oren. Achterin zitten Hugo (4 jaar) en Elin (2 jaar) en zij zijn min of meer de hoofdreden van deze trip. Mijn vrouw en ik vinden wintersport fantastisch, maar kunnen we dat enthousiasme ook overbrengen op onze kinderen?

Mijn stemming slaat helemaal om als we het dorp binnenrijden. Van het ene op het andere moment rijden we ineens in een heus wintersportoord. De bergen en de pistes zijn echt wit hier. Reclames voor de skiverhuur en schnitzels lachen je toe. Ze spreken hier zelfs de taal van mijn favoriete wintersportland.

willingen verse sneeuw

Willingen is na Winterberg het grootste skidorp van de Wintersport Arena Sauerland. Wij hebben voor Willingen gekozen omdat het iets minder druk is dan Winterberg en toch is dit gebied groot genoeg om met onze kinderen de piste op te gaan. De 18 pistekilometers, die grotendeels kunstmatig besneeuwd kunnen worden, zijn die vier uurtjes rijden meer dan waard.

We gaan snel ski’s en schoenen huren voor de oudste. Ook voor de jongste blijken ze spullen in haar maat te hebben, maar zij wordt diep ongelukkig van die zware skischoenen aan haar voetjes. Dat proberen we volgend jaar nog wel keer.

Ik heb lang getwijfeld om zelf les te geven of om Hugo op les te doen. Uiteindelijk bedenk ik dat een gulden middenweg goed zou kunnen werken: ‘s ochtends in de skiklas en in de middag met pa of ma nog wat oefenen. De piste-omstandigheden blijken echter te zwaar en daardoor wordt er door de skischool geen les gegeven aan de allerkleinsten. Geeft niks, dan proberen we het zelf wel. Met hulp van een skituigje maakt Hugo behoorlijke vorderingen en – nog veel belangrijker – hij blijkt er plezier in te hebben. Hij is wel snel moe. De skilessen worden afgewisseld met sleetje rijden of met een pauze in ons appartement, direct aan de Ritzhagenlift.

Hugo Willingen

Gedurende ons verblijf gaan we enkele malen met de gondel (ja, die is er in Willingen!), naar de top van de Ettelsberg.  Tot en met 5 jaar mogen kinderen gratis gebruikmaken van deze gondel en alle andere liften in de Wintersport Arena.  Voor Hugo is de afdaling vanaf de top nog een beetje te hoog gegrepen, maar mijn vrouw en ik maken beurtelings de afdaling van tweeëneenhalve kilometer. De ‘achterblijver’ vermaakt zich prima op de top van de berg met de kinderen. Je kunt (gratis) de Hochheidetoren beklimmen en genieten van een wijds uitzicht over het Sauerland. Er is een leuke speeltuin, waar de kinderen ook in de winter terecht kunnen. Of je gaat even een biertje of een warme chocolademelk drinken in de beroemde Ettelsberg Hütte, beter bekend als Sigi’s Hütte. Gastheer Sigi vermaakt zijn gasten hoogstpersoonlijk met allerlei (zelf gemaakte) blaasinstrumenten.

Gondel Ettelbergbovenop de Ettelberg

Het is een goed idee om een mooie skidag te eindigen met een diner bij één van twee filialen van Vis á Vis. Een schitterende inrichting met allerlei antieke winterspullen en een menukaart die in een Oostenrijkse berghut niet zou misstaan houden je helemaal in de winterstemming.
vis a vis

Omdat ik weet dat veel van jullie met de krokusvakantie naar het Sauerland gaan, beschrijf ik de actuele stand van zaken: Op dit moment is er 16 kilometer piste geopend en dus maar twee kilometer gesloten. De pisteconditie is momenteel zeer redelijk en de komende dagen is de temperatuur overdag steeds iets boven nul en in de nacht net onder nul. Maar daar moet ik gelijk bij zeggen: ik ben blogger en geen weerman. Dus mocht het weer of de pistekwaliteit toch tegenvallen heb ik nog een aantal tips voor je als je niet kunt of wilt skiën:

 1. Je kunt altijd ergens een drankje gaan drinken onderaan de piste of in het dorpscentrum. Willingen heeft volgens zeggen de hoogste kroegdichtheid van Duitsland. Er is dus keuze genoeg.
 2. Willingen heeft een indoor schaatsbaan. Dat is een heerlijk winters alternatief voor het skiën.
 3. Ga naar het Wildpark onderaan de Ettelsberg. Dit park is het hele jaar door open, dus ook in de winter.
 4. Je kunt lekker zwemmen in het tropisch zwemparadijs. Heerlijk warm water, wilde waterglijbanen, sauna’s en kinderbadjes. Heerlijk voor zowel ouders als kinderen.
 5. Bezoek de Mülenkopfschans. Een skischans van 156 meter hoog. Jaarlijks het decor van de FIS wereldcupwedstrijden. Je kunt de aanlooptoren bezichtigen. Als je dat eenmaal gedaan hebt, kijk je nooit meer hetzelfde naar ski-verspringen. Wat een held moet je zijn om daar vanaf te springen.

Als je de vergelijking met de Alpen los kunt laten, dan is Willingen een aanrader. Zeker als je met kinderen gaat of zelf nog aan het begin van je skicarrière staat.

Als we weer naar huis rijden en we hebben 7 kilometer afgelegd, wordt er vanaf de achterbank gevraagd “Pappa, wat zei je eigenlijk op de heenweg toen we hier reden?”.
“Ik riep LUCK, omdat we geluk hadden dat er toch nog sneeuw lag in Willingen”.

Zijn jullie wel eens op wintersport in Willingen of in Winterberg geweest? Wat vinden jullie ervan?


Roger

Roger kan behoorlijk schaatsen, redelijk snowboarden en goed skiën. Daarnaast verruilt hij moeiteloos zijn K2's op de piste voor K3 tijdens de après ski. Er zijn weinig wintersportzaken waar hij niet over mee kan praten. Hoewel Oostenrijk zijn favoriete wintersportland is, is hij ook bekend met skiën en boarden in Frankrijk, Duitsland en Noorwegen. Roger schrijft ook voor Vadersopreis.nl .

22 reacties

jeroen · 18 februari 2016 op 13:18

meermaals een dag op en neer gedaan in het weekend. Prima daar !! en vooral: NIET duur

  Roger · 18 februari 2016 op 13:25

  Nee, inderdaad. Zowel skipas als horeca is goed te betalen.

snowqueen · 18 februari 2016 op 13:44

nog een tip: ’s avonds naar de Stube van de bierbrouwerij in Willingen, het Willinger Brauhaus. Je kunt er ook eten en ze hebben soms grote feesten

  Roger · 18 februari 2016 op 16:07

  Leuk! Ga ik volgende keer ook een keer bezoeken.

Wim · 18 februari 2016 op 16:12

Paar filmpjes van mij en van mijn zoon in Willingen enkele jaren geleden
https://www.youtube.com/watch?v=10kwO3wAuMg

  Roger · 18 februari 2016 op 16:31

  Leuk om te zien. Goede omstandigheden toen!

  GerdaJDen Haag/Nootdorp · 18 februari 2016 op 17:06

  Leuke filmpjes @Wim ! Ziet er goed uit daar !

Oelie · 18 februari 2016 op 16:53

Winterberg vele jaren geweest, vanaf mijn 12de jaar (mmmmhhhh toch al weer 27 jaar geleden)
Ik kan mij geen andere rit herinneren dan hoe hier beschreven wordt. Groen, groen, groen en dan de bocht om hey sneeuw!!
tegenwoordig moet je geluk hebben. Last minute boekingen komen nu veel meer voor. Joh er ligt sneeuw gaan we dit weekend ff….
Het blijft goed aan te rijden, vanaf het westen 4 uurtjes. En altijd gezellig druk.
Veel plezier ieder.
Dit jaar wat zuidelijker naar de Allgau (Oberstdorf). Ben benieuwd hoe dat zal zijn.

  Roger · 18 februari 2016 op 17:08

  Ik heb inderdaad ook last minute geboekt. En een eerdere poging last minute geannuleerd. Veel plezier in Oberstdorf (en Kleinwalsertal). Vergeleken met Winterberg heel veel meer pistes.

Maurice · 18 februari 2016 op 18:47

Ik wil gewoon nog ff een dagje!!!!!!!! Ff (bijna letterlijk) de sneeuw proeven. We hebben dit jaar kerst gevierd in Winterberg en dagje Willingen gedaan. Geen sneeuw maar wel een heerlijk sfeertje. Met sneeuw absoluut beter en leuker maar heerlijke dagen gehad. Volgende kerst ga ik zo weer…

  Roger · 19 februari 2016 op 08:02

  Zonder sneeuw kun je, je inderdaad ook best vermaken, maar je moet eigenlijk nog even terug als er wel sneeuw ligt.

marijn · 18 februari 2016 op 19:17

Vorig jaar een (studie)dag met onze kids (toen 5,5, 7 en 8) geweest. Erg leuk daar de gondel is top. De skipassen voor 6 personen kosten bij elkaar toen ongeveer 75 euro (na 11.30 middagtarief). Op die dag was het helder zonnig en lekker koud (-5 ongeveer). Horeca idd allemaal lekker dichtbij. De gondel is echt super voor ons zessen…..in stoeltjesliften moeten wij met ons gezin vaak hopen dat er iemand een oogje in het zeil wil houden. Voor ons een volwaardig mini skigebied. Wij komen graag nog eens terug

  Roger · 19 februari 2016 op 08:05

  Inderdaad, zo’n stoeltjeslift met kinderen blijft altijd een beetje spannend. Daarom is die gondel ideaal. Slim inderdaad om een studiedag van school daarvoor te gebruiken. Ideaal om de drukte te vermijden.

Marlies · 18 februari 2016 op 20:16

Even helemaal off topic maar dat skipakje van Hugo komt me heeeeeeeeeeeeel bekend voor. ga even op zoek of ik nog een foto heb van mijn dochter zo’n 11 jaar geleden.
Leuk verhaal trouwens, ben er zelf nog nooit geweest. Wie weet een keer een last minute. Dank je wel voor het delen Roger.

  Roger · 19 februari 2016 op 08:07

  Hahaha, misschien is het wel hetzelfde pakje. Wij hebben hem ook weer gekregen. Ik wil er niet teveel geld voor uitgeven, want volgende jaar past hij het pak al niet meer. Ik denk zo maar dat sommige van die pakken wel 10 kinderen meegaan 😉

tellen · 18 februari 2016 op 20:27

Heel mooi artikel. Ik vertrek zaterdag ook voor het eerst met mijn kids, 5 en 4. Onze kleinste van 21 maanden blijft nog bij oma.
Sinds de geboorte van onze oudste zijn we niet meer gaan skieen en zitten echt wel te wachten tot we weer op de pistes staan. Collega’s en vrienden gaven altijd aan dat te jonge kinderen onvoldoende kracht in de benen hebben om (in ‘plug’) te remmen en stoppen.
Ook ik zit met het dilemma, leer ik het ze zelf, of stuur ik ze naar de school? Ik heb een diploma waarmee ik les mag geven (Ostereichische Schischule), maar ik betwijfel of ik streng genoeg kan zijn.
We gaan naar Hinterthiersee, een boeregat nabij Kufstein. Ik ben er zelf 15 keer naartoe geweest als kind, en altijd meer dan voldoende sneeuw gehad.
Ook bij mij is de reactie van de kids een grotere onzekerheid dan het weer of sneeuw dus.

  Roger · 19 februari 2016 op 08:08

  Dank je wel! Ik ben heel benieuwd hoe je reis verloopt. Misschien kun je een combinatie maken tussen zelf les geven en een skischool?

Marco · 18 februari 2016 op 21:44

Leuk stuk Roger. Moet echt eens die kant op.

  Roger · 19 februari 2016 op 08:09

  Dank Marco. Op skigebied zal Willingen te weinig uitdaging voor jou bieden, maar het is wel leuk om het gebied een keer te beleven.

Miente · 23 februari 2016 op 21:59

Lang geleden ben ik 2 dagen in Willingen geweest. Mooi voor even tussendoor. Misschien dat we volgend jaar ook gaan proberen te ontdekken wat ons zoontje van de lange latten vindt. De kans is dan groot dat we dat in Willingen gaan doen.

  Roger · 24 februari 2016 op 15:28

  Ideaal om een keer uit te proberen Miente. Ik kan je tzt nog een goede tip geven vwb de accommodatie.

Alex · 28 februari 2016 op 15:24

Dank voor dit artikel. Mooi gebied als je niet al te veel tijd en/of geld hebt en toch wilt genieten van een wintersport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *