Harz

Zoals reeds lang voorspeld was vandaag inderdaad die prachtige dag. Volop genieten in de wintersport Arena Sauerland en de Duitse middelgebergten. Dit ziet er heerlijk uit in de Harz.

In de Ardennen viel gisteren meer dan verwacht; plaatselijk 20 centimeter. Hoewel ik het niet bevestigd gezien heb schijnt de piste van Mont-Rigi geopend. Morgen mogelijk meer volgens de uitbater van de Hoge Venen! Het kan (met wellicht nog wat piste-preparatie) maar ik zie meer sneeuw niet zo zitten. wellicht morgenochtend nog een klein beetje maar veel zal het niet zijn. Wel blijft de sneeuw nog even liggen maar vanaf dinsdag  gaat het regenen.

rart_14121712_14121412

 

Op woensdagochtend aan de voorkant van een warmtefront weer aardig wat sneeuw -kleine kans ook in het oosten van Nederland- maar dat zal kort daarna allemaal weg regenen.

Sauerland

Wintersport Arena Sauerland heeft het thans goed voor elkaar. Er is na de investering vorig seizoen in de liften nu enorm veel geïnvesteerd in de kunstsneeuwinstallaties. En dus kan het al heel snel raak zijn; zeker als er zelfs maar een klein beetje echt bovenop komt zoals in de afgelopen dagen. Winterberg hierboven!

Winterberg 2

En nog één, bij de Sonnenlift. Wel zien we hier goed hoe dun het laagje is.

brembergkopf

Maar bovenin, uit de zon, ziet het er goed uit. Hier de Brembergkopf.

quickjet

En bij de Quickjet vanavond. De sneeuwkanonnen draaien nog! En dat houden ze nog wel even vol. Morgen en dinsdag blijft het net koud genoeg en zal het af en toe licht sneeuwen of net aan motregenen; dat hangt erom. Vanaf woensdag is het even uit met de pret want ook daar komt dan de warmte er vol in.

Feldberg

Met de Föhn tot in Zuid-Duitsland zien we op zich een onwerkelijk verschijnsel. De Feldberg in het zwarte woud, hier op zo’n hoogte van 1300 meter.

Kleinwalsertal

Het Kleinwalsertal, ook zo’n 1300 meter.

Davos

Davos, 1500 meter

Zell am See

En dan Zell Am See. Prachtige plaat trouwens, maar: hoe hoger en hoe verder in de Alpen, hoe groener. Tot op zeker hoogte natuurlijk.

Want echt hogerop is en blijft het altijd goed te doen. Hier een (uiteraard wel erg enthousiaste) promo van de Zillertal Arena , vandaag. Maar de beelden liegen er niet om!

Een mooi en eerlijk vergelijk kunnen we laten maken door onze live reporter Eric. Wat een geweldige reportages! Gisteren vanuit Scheffau werd de toestand duidelijk: het is laag en plaatselijk niet best. Stefan maakte zich in de reacties zorgen om de ijzige kwaliteit. Deels terecht, het is nu niet best. Maar ik wil daar wel bij zeggen dat de toename van de ongelukken mij een beetje een modeverschijnsel lijkt. Net als bij het hardlopen zien we dat het steeds drukker wordt dan vroeger en bovendien dat de mensen vaker slecht of onvoorbereid en in slechte conditie aan de slag gaan. Dat merk je dus vooral als de omstandigheden wat zwaarder zijn. Dat is wel meteen een mooie waarschuwing: wees voorbereid en doe als de omstandigheden daarom vragen voorzichtig. Zelfs op de gletsjers kan het beter merkten we op. Gaat goed komen, kijken we zo naar.

Maar hier worden we al wat vrolijker van! Kirchberg, vandaag. Boven de 1400 meter is het volgens Eric goed te doen!

Sneeuw dinsdag

Hoe staan we ervoor? Er zit veel vaart in de atmosfeer wat exacte verwachtingen vrij lastig maakt. Toch ga ik poging doen; vooral omdat de modellen aardig op één lijn zitten. Maandagavond of in de nacht naar dinsdag gaat het sneeuwen! Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens misschien tegen de 1500 meter maar die zal snel dalen tot rond of onder de 1000 meter. Er gaat in noordwestelijk Oostenrijk 10 tot 15 centimeter vallen, misschien plaatselijk wat meer.

Sneeuw woensdag

Woensdag komt vanuit het westen tot noordwesten een volgende golf. Het kan toch wel eens mee gaan vallen met de regen. Bij het binnenkomen, waarschijnlijk woensdagavond,  boven de 1300 meter gewoon nog sneeuw. 10 tot 15 centimeter lijkt niet uitgesloten.

regen donderdag

De sneeuwvalgrens zal donderdag oplopen. In de avond ligt die zoals ik het nu zie rond de 2000 meter. Daarna wordt het nog warmer, maar dan is de meeste neerslag er uit. In totaal zal er tot die hoogte op donderdag mogelijk 10 mm regen vallen maar dat is een ruime inschatting. Het zwaartepunt komt per nieuwe run overigens steeds meer op de west-Alpen te liggen; met name Frankrijk en westelijk Zwitserland. Die vangen de meeste neerslag af. Hier kan zeker 20 mm vallen tot mogelijk nog iets hoger; 2200 meter.

Sneeuw zaterdag

En dan.. kan het nog steeds goed komen dus. Zaterdagochtend gaat het sneeuwen, tot maandagochtend. De sneeuwgrens zakt bij de eerste neerslag -zoals ik het nu inschat!- al rap naar 800 meter en zal geleidelijk nog wat verder dalen. De gehele noord(westelijke) Alpenboog kan 20 tot 25 centimeter tegemoet zien. De witte kerst kan hiermee alweer gered zijn en voor de pistes op zijn minst een mooie opfrisser. Wellicht wordt het nog wat meer; duimen dus.

rsum_14122212_14121412

Tot slot van de neerslag hier de accumulatie tot volgende week maandag. Dit speciaal met oog op de hogere gebieden. Boven de 2200 zal alles immers in vaste vorm vallen. Ook hier laten het ECMWF en GFS een vergelijkbaar beeld zien. Overal minimaal 35 centimeter, maar vaak meer. Het meeste dus aan die afvangende westkant: dik 80 centimeter is goed mogelijk.

Zon maandag

Verder kijken is in feite per definitie meteo-fictie, wat we ook proberen met z’n allen.. Al te veel positivisme alsmede negativisme is dan ook altijd onterecht. Verder dan een week vooruit voorspellen is gevaarlijk en onzeker; verder dan twee weken glazen bol. Om dus bij voorbaat de hele winter (die echt nog maar net begonnen is) af te schrijven is onzinnig. Slechts kunnen we zeggen dat op basis van de klimatologische gegevens, de statisitiek, te verwachten valt dat de kans groot is dat het allemaal goed kan komen. Kan; niet zeker dus. Hoe dan ook; ik doe een voorzichtige poging om net voorbij die ene week te kijken. Bovenstaand plaatje is de tendens. Volgende week vanaf maandagmiddag: bruin worden tijdens het skiën. Vanaf woensdag (24 december) heeft het hoog de neiging zich terug te trekken naar de Azoren, met onzekere consequenties.

Schaatsbaan Rotterdam

Verder was ik vandaag nog van plan verslag te gaan doen van het kampioenschap van Kralingen (en tevens onderdeel van de KPN marathon-cup) hier vlak om de hoek. Ik ben niet heel erg ingewijd in het marathonwereldje maar had de sfeer wel eens willen proeven. En willen weten hoe de dames en heren de mobiele baan ervaren. De geluiden zijn over het algemeen erg goed; beter dan vorig jaar nog. Het ijs schijnt beter en harder te zijn. Deels zal mee spelen dat de buitentemperaturen tot nu tot veel lager liggen dan vorig seizoen. Hoe dan ook; het kwam er niet van, te druk. Tussen de huishoudelijke klusjes door vond ik deze geweldige live-stream waar de wedstrijden ook terug te zien zijn. Kwalitatief hoogstandje: hele mooie beelden, ook nog eens voorzien van deskundig commentaar.  De volledige heren- en damestop was vertegenwoordigd. Met in de B-divisie overigens ook mannen van naam zoals Bob de Jong en Erben Wennemars. Bij de heren won Mats Stoltenborg, bij de dames Mariska Huisman. Meer op schaatsen.nl.


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

21 reacties

Gesloten voor reacties.