radar

Goeiemorgen. Snel voor ik naar mijn werk moet nog even wat webcambeelden en kaarten voor jullie opgezocht. En beginnen doen we met de radarbeelden, want het sneeuwt in de Alpen. Nu ja, eigenlijk alleen aan de Oostenrijkse Noordkant. Elders is het wisselend bewolkt, tot helder aan de Zuidkant en de Franse Alpen. Momenteel is de sneeuwval nog weinig intensief en focust die zich vooral op het zuiden van Duitsland.

0640_hd

Goed op dit webcambeeld uit Rosenheim (Zuid-Duitsland) te zien. Straten tot in het laagland helemaal wit.

0630_hd

Waar trekt die sneeuw naartoe? Vooral naar de oostelijke Noordkant. Hoe oostelijker, hoe meer sneeuw. En dat bevestigen de beelden ook: vanaf Tirol en verder oostwaarts zit de lucht al aardig dicht. Mooi beelden vanuit Kufstein …

berchtesgaden

… over Berchtesgaden …

0640_hd (1)

… tot in st. Johann im Pongau in het Salzburgerland.

arpegede-1-18-0

Het is ook daar waar het meeste gaat vallen: Salzburgerland en Stiermarken. Vanaf deze namiddag intensiveert de sneeuw er en die houdt dan tot morgen tegen de middag aan. Goed voor onze partnerskigebieden daar.

arpegede-45-37-0

Loser en Die Tauplitz vangen de hoofdprijs met bovenop de berg ruim een halve meter, maar ook onderin kan er 30cm vallen. Filzmoos en Obertauern doen ook goed mee en in Zell am See Kaprun is onderin zo’n 10cm mogelijk. Meer naar het westen wordt het nog minder. En eenmaal het oosten van Zwitserland voorbij valt er helemaal niets, …

gfs-0-36

… want vanuit het westen nadert een hogedrukgebied die de neerslag onderdrukt. Vanaf morgenmiddag krijgen we daardoor een paar mooie rustige dagen in de Alpen. Tegelijkertijd is er van alles gaande op de oceaan. Een kleine depressie tolt er net ten westen van de Azoren naar het noorden, sleurt daarbij warme subtropische lucht mee terwijl aan haar achterzijde koude polaire lucht zuidwaarts beweegt. De klassieke geboorte van een echte depressie. Aan de andere kant van de Atlantische plas glipt een hoog nabij New Foundland mee naar het noorden richting Groenland. Allemaal het gevolg van de afwezigheid van een strak ontwikkelde straalstroom dit seizoen.

gfs-9-90

Met de subtropische warmte van die depressie krijgen we donderdag in de Lage Landen te maken. Flink wat regen dan bij temperaturen net onder de 10°C. Dat gaat de Ardense sneeuw geen goed doen.

gfs-0-96

Gelukkig is het maar tijdelijk, want vanaf vrijdag komen we in de polaire lucht terecht en doen de temperaturen weer een behoorlijke stap terug. Het New Foundland’s hoog is tegen dan een groot blokkerend hoog op de oceaan geworden en die kleine depressie een flink uit de kluiten gewassen depressie. De kaarten waarbij de kern van die depressie tot helemaal over de zuidelijke Noordzee zou uitzakken zijn er uit … Uiteraard. Ik zei het vrijdag nog ergens in de reacties. Zo’n koude diepe kern vlak tot boven ons hoofd? Dat zou echt uniek geweest zijn, want dat kan ik me van in mijn leven niet herinneren. Toch niet bewust. Iemand die wel een concrete datum in zijn hoofd heeft? Anyway, het bleek te mooi om waar te zijn.

rart_17120806_17120400

Niet alleen de Lage Landen komen binnen de invloedssfeer van dat laag, ook de Alpen. Daar begint het vanaf donderdagnacht vanuit het noordwesten te sneeuwen. Heel de noordelijke Alpenboog deze keer, uitgezonderd Isola 2000 misschien. Verder in de toekomst kan ook de oostelijke Zuidkant zoals in Val Gardena verse sneeuw verwachten. Tot nu toe staat er op uitgebreide schaal een halve meter op het programma, maar zoals je weet is er op die termijn nog niets te zeggen over de details.

gfs-0-126

Komend weekend en begin volgende week houden we de NW-stroming met regelmatig winterse buien die dieper het binnenland overgaan in echte sneeuwbuien. Ook voor het laagland van Nederland en België? Lokaal wel, maar algemeen zeker niet. Op veel plaatsen zal het in hoofdzaak natte drek zijn, al kan de sneeuw wel even blijven liggen, zeker wanneer die in de nacht valt. Tja, de invloed van de nog steeds warme Noordzee he. De voorbije weken kwamen er in de reacties regelmatig vragen over hoe die Noordzee snel afgekoeld kan geraken. Wel, this should do the trick. Veel koude wind en stevige buien. Net zoals je een kom hete soep koud blaast. Het zou nog sneller gaan als een kolossaal iemand met een gigantisch grote houten lepel in de Noordzeesoep zou roeren natuurlijk. Maar … euhm … hmm … hehe …

Webp.net-gifmaker

Ok, tijd om terug wakker te worden. Hier heb ik snel de verwachte maxima voor de periode zaterdag-dinsdag gezet. Je ziet het, de Ardennen en Sauerland helemaal prima met een serie dikke ijsdagen. En wie weet is dat ook wel eens op een enkele dag mogelijk langs de Nederlandse oostgrens of in de overgang van Laag- naar Midden-België waar ik woon. Maar dat zijn dan de uitzonderingen. Zeker vlak aan de kust valt de komende winterprik wellicht heel goed mee. Dus niet komen zeuren als er volgende week geen sneeuw in jouw woonplaats blijft liggen als die slechts 20km van de zee verwijderd is.

gfs-2-168

Toch zijn er nog steeds verrassingen mogelijk. Zo schuift er volgende week maandag volgens de GFS-run van deze ochtend een laag net zuiden van België door. Als dat echt gaat gebeuren en de kern komt net wat noordelijker te liggen, dat komt meteen heel België in de sneeuw. Droge sneeuw dan. En wie weet trekt die sneeuw wel tot in Nederland door. Veel te ver weg nog om nu al uitspraken over te doen.

gfs-0-192

Waar we wel al stilaan uitspraken over kunnen doen is het heersende weerpatroon. De kans is zeer reëel dat we nog een hele poos aan het huidige patroon vast hangen. Dat wil dus zeggen een afwisseling van winden uit het westen tot het noorden, telkens weer door vernieuwde hogedrukruggen die de boel op de oceaan dicht gooien. Het scenario dat GFS deze ochtend uitspuwde is dus goed mogelijk. Midden volgende week weer een paar zachtere dagen …

gfs-0-264

… om daarna weer heel de stroming naar het noorden te kiepen.

nao.sprd2

Ook de NAO en AO-index bevestigen dit beeld. Beide indexen blijven nog even negatief. Geen doorleefde straalstroom met bijhorende WC dus.

graphe6_1000___4.33333_50.8333_Bruxelles

Positieve verrassingen blijven daarbij wel steeds mogelijk. De hoofdrun van GFS hoeft dus niet per se uit te komen, al is het wel het meest realistische scenario. Maar wie weet wordt het toch dat blauwe lijntje helemaal onderin het ensemble.

ECM1-192

Iets wat EC deze ochtend doet kan natuurlijk ook. Aanhoudend in de polair arctische lucht, zonder die tijdelijke verzachting vanuit het westen ertussen. Spannende tijden. De komende dagen wordt duidelijk hoe het zit met de sneeuwverwachtingen in zowel de Lage Landen als de Alpen. Ik zit alvast op de eerste rij om de ontwikkelingen te volgen. Jullie ook?


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

196 reacties

Gesloten voor reacties.