We starten vandaag met een van de mooiste kaartjes uit de modellen vanochtend. Al zit er in het EC een nog mooiere maar daar durf ik nog niet al te veel over te zeggen, is voor later in het bericht, blijf dus zeker lezen. Nu direct de focus op de sneeuw van dinsdag/woensdag.

We weten dat het allemaal te maken heeft met een afgesplitst laagje uit een grote moederdepressie. De modellen lijk inmiddels vrij zeker te weten dat het ongeveer midden over Frankrijk zal bewegen. In het noorden van Frankrijk dan vermoedelijk de meeste sneeuw. Mogelijk dat we Parijs schitterend in de sneeuw gaan zien!

Het goede nieuws is dat het laagje niet helemaal los gaat van z’n moederdepressie en daarom een lang gerekt front vormt in samenwerking met z’n moeder.

Zo ziet dat eruit op de bij ons bekende neerslagkaartjes. Zie ook de neerslag in de Franse Alpen, lees daarvoor ons speciale Alpenbericht! Ja volgens het GFS gaat het een verschrikkelijke ochtendspits worden met over de dag lokaal meer dan 10cm sneeuw!

Maar let op, het EC komt niet verder dan een centimer of 4. Die 33 valt voor een groot deel komende uren! Het front een stuk zwakker dus. Eens zien wat de andere modellen ons vertellen.

Het ICON ook rustiger voor de Lage Landen. Hier blijkt de connectie met de moederdepressie toch niet zo sterk en dooft het zooitje sneller uit. Hier de meeste sneeuw toch waar de depressie nog het sterkst is en wel de wind aflandig koud houdt. Parijs 15cm? Zou wel heel mooi zijn. Drama voor het verkeer daar wat normaal al een puinhoop is.

Tot slot ARPEGE wat ook het Europese model volgt met de meeste sneeuw voor Noord-Frankrijk. Tja ik riep al eerder precies noordelijk van die depressie te willen zitten. Ik zal volgende keer m’n mond houden.

Reken dus vooralsnog op een centimeter of 3 maar het GFS berekent samen met meer members uit het Europese model nog steeds meer dan 5cm dus we moeten het afwachten. Het zijn nou eenmaal heel dynamische situaties. Dat het fris blijft die woensdag is wel zeker, lokaal een ijsdag als de timing van het front goed is. (ps. nieuwste GFS gaat mee met de 3/4cm van het EC)

Donderdag op vrijdag dan wel weer nieuwe kansen volgens het EC, in veel modellen gevolgd door regen, hier puur sneeuw. Ik keur het ook goed hoor, als er maar sneeuw valt!

En dit is dan de piek op de 4/5e nog veel te ver weg voor details maar wel leuke fictie. Laten we eens wat overzicht creëren in de meteofictie. Wat is er mogelijk?

Na het depressiegeweld boven Europa ontstaat er dan op 4 februari wat rust en kan er volgens het GFS van vanochtend wat hoge druk naar het noorden schuiven.

Wat uiteindelijk voor een dik Scandihoog zorgt. De connectie met het verre oosten is dan even ver weg maar omdat Europa nog te maken had met de koude bovenluchten van de depressie blijft het fris rondtollen daar. Aan de grond dan lekker koud.

We blijven het roepen, in de huidige setting kunnen er zich makkelijk verrassingen voordoen. Een duidelijke splitsing in de lijntjes maar de hoofdrun staat er alles behalve alleen voor. Nieuwe run loopt alweer binnen dus gooi die zeker in de reacties!

Het EC begrijpt ongeveer wel waar het GFS naartoe wilt en doet ook een poging. Door opdringerige depressies komt het hoog niet noordelijk genoeg en gaat de koude oostelijke stroming naar de Alpen en Balkan. Snel terug naar de tekentafel, vanavond weer een poging. Eens zien of dit in de fictie blijft zitten.

Maar het is ontzettend moeilijk deze dagen. De onzekerheid is gewoon enorm. In het Alpenbericht gaf ik al aan dat het vanaf de 4e nog helemaal open ligt. Zo laat ook het EC zien in de windpluim. Spaghetti!

De kans op een hoge druk gebied boven Scandinavië hierboven. Kansen ja, zekerheid nee. Het blijft in ieder geval leuk en ontzettend spannend op zowel de korte als lange termijn 🙂


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

46 reacties

Gesloten voor reacties.