Hoe mooi het Alpincenter in Zel am See Kaprun vanochtend. Daar op 2450m zit je ruim hoog genoeg voor sneeuw vandaag. Kan zijn dat ik een kijkje neem later vanochtend want…

Het heeft vanaf gistermiddag bijna onophoudelijk geregend in Oostenrijk vanuit een systeem dat vanuit zuidoosten om de Alpen heen krult. Vooral door de nacht heen klaterde het. Alleen aan het begin van de avond was er even onweer.

In luttele uren is er vele tientallen millimeters neergedaald en dat was nodig ook. Het is heel lang veel te droog geweest in de Alpen. Dat de sneeuwgrens naar 1000m zou gaan zakken is een illusie gebleken. Vanochtend zien we pas boven 1000m echte serieuze sneeuw. De Hohe Salve (1828m) blijft groen. Maar gaan we hoger zien we het prachtig wit worden zoals dus op de gletscher van Kaprun hierboven.

… en hier op de grens van Kärnten en Tirol op 2055m…

…. en op de Rudolfshütte ….

Ondertussen in de Lage Landen een kraakheldere ochtend en een mooie dag voor de boeg. De kou is onderlangs gescheerd en bereikt de Lage Landen pas later deze week in afgezwakte vorm.

Pas donderdag wordt de koudste dag in de Lage Landen.

Het Europese model laat donderdag nog steeds een top 10 koud toe. Maar wat doet het model in hemelsnaam komende zondag? In de run van gisteravond (door de ellendige zomertijd hebben we ’s zomers de ochtendrun pas laat) 22,5mm regen in een paar uur?

Nederland op het noordwestpuntje van een grootschalige Europese onweerszone…

.. en dan zou je dus dit krijgen… nu ja…. het signaal zal wel weer verdwenen zijn in de ochtendrun maar het is om in onze oren te knopen dat we rekening moeten houden met verrassingen….

Het Amerikaanse model kruipt eind mei weer terug naar zomerse tot tropische waarden. Dat hangt samen met het scandihoog dat na de dip vandaag en morgen alweer flink gaat opbouwen….

Maar hoe het dan precies  zal zijn eind mei – warm of koel – hangt af van de vorm en ligging van dat hoog. Hierboven de drie laatste oplossingen van de hoofdrun van het Amerikaanse model. Mooi. We zijn weer bij geloof ik.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.