Het was op 2 oktober netjes angekondigd: Noorwegen krijgt eerste serieuze sneeuw. De webcam hierboven is van Ål, een skigebied niet hoger dan 566-1040m met 3 sleepliften. Echt iets voor de locals dus. Prachtig die sneeuw over zo’n heideveld. De sneeuwhazen en sneeuwhoenders zullen nu wel flink ruien om straks weer spierwit te voorschijn te komen.

storefjell0810

En even verderop Storefjell! Helemaal goed. Meer langlauf dan ski hier maar wel dikke pret op een rodelheuvel.

gfs1610

De beide weermodellen zijn het aardig eens. Ook dat zich midden van de maand weer wat hogedruk opbouwt. Het Europese model doet dat minder uitgesproken en laat het front links op de kaart hierboven wel binnenkomen in de Lage Landen. Het Amerikaans weermodel blijft koppig mooie bolle hoogs produceren. 1030hPa hier in Nederland, daar tekenen we voor! Vooral als ik zo in de regen naar school fiets (in het zuiden is het al aan de gang toch?). Jammer genoeg heeft HappyRainyDays, dat vanochtend in AD stond, de mannencollectie opgeheven. Dames: jullie hierrr kijken. 

alpen2210

En dit is het leuke nieuws waar het Amerikaanse model dan mee komt. Heel Oostenrijk in de sneeuw op 22 oktober. Die dag rijden mijn vrouw en ik net weer terug uit Oostenrijk. We maken het dus niet mee volgens deze berekening, die het 24 uur laat sneeuwen ook uitbreidend naar Oost-Zwitserland. 

laatstegfs0810

Hier zie je de Arctische oorsprong van die sneeuw in de Alpen. Tussen het ijzige Groenlanghoog en een Russisch laag jaagt ene pittige noordenwind kou over de Oostzee naar het zuiden. Met deze oorsprong droogt de lucht snel uit en zal het niet meteen een dump zijn. Maar toch! Vooral onderstreept het Fréderics these van de meanderende straalstroom: ook al blijven we de aankomende dagen of langer in de zuidelijke stroming met “warme” regen, het meanderen van de straalstroom is het beste voorteken voor een mooie winter vol verrassingen.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.