Het sneeuwt toch echt langs de hoofdkam van Aosta, Wallis en Savoie. Hierboven een kiekje van vanochtend 8 uur uit Grimentz-Zinal in het Val d’Anniviers. Download hem hier in hoge resolutie als screensaver. Want hij is fraai niet? Sneeuwgrens vanochtend? Toch een stukkie boven 1500m. De metofiction vanochtend laat zien dat het nog lager kan.

Even nog dit kiekje van ene Jürgen Elmer op Facebook. Het toont de Atterwoestijn in Oostenrijk. Een woestijn in Oostenrijk? Nee geintje. Het is de Attersee. De zandkleur komt van het stuifmeel-tapijt-bombardement dat nu al ruim een week aan de gang is van de Alpen tot in de Ardennen. De sparren lijken wel joints te roken zo staan ze te stuiven in de wind.

In de Ardennen kiekte ik de mannelijke orgaantjes van de spar die als ze rijp zijn exploderen en verstuiven als kaneel uit een strooibus. En de takken van die bomen zitten helemaal vol met deze “testikels”. Het was me nooit eerder zo opgevallen. Jullie wel? Ooit eerder je auto zo onder de stuifmeel gehad?

Op 1 mei kijken we ook naar april. Wat een klimaat zegt dat Holland met 9,2ºC gemiddeld voor de vierde maand van het jaar. In Wenen is dat 11,5ºC. In Innsbruck 8,4ºC. Rond Kitzbühel povere 6,3ºC. In een stad als Grenoble is het ook maar 10,5ºC op 223 m hoogte. Pas in Nice kom je op 13,0ºC bij een zeewatertemperatuur van 13,4ºC. Even om wat context te hebben. Er is dan in bepaalde kringen zeker jubelstemming over de 12,2ºC die De Bilt nu scoort.

 

Geen record. Wel een vierde plek. In Duitsland snoepte 2018 wél een halve graad af van het record uit 2009: nu 12,4ºC. Een record sinds 1881.

Ik heb in de grafiek voor De Bilt even wat zitten rommelen. Sinds de ontdekking van de PDO in 1997 door visserijbioloog Steven R. Hare weten we dat we ook op korte tijdschalen het klimaat cyclisch moeten bekijken. Dus altijd zien waar de eb en vloed te vinden is. Heel gemakkelijk is de opwarming tussen 1975 en 1998 terug te zien in de aprilgemiddelden. Ook de sterke opwarming in de dertiger jaren. Ik ben sceptisch over elke grafiek en statistiek die de huidige tijd veel warmer neerzet dat die dertiger jaren maar dat terzijde. Interessanter vind ik de overduidelijke afkoelende trend sinds ruwweg 2005. De overgang wellicht gemarkeerd door de super sneeuwwinter 2005-2006 aan het begin van het vorige solar minimum.

Ach over afkoeling en kou hoeven we ons nu even niet druk te maken. We gaan namelijk binnen een week weer terug naar het “klimaat” van medio april 2018. Het wordt genieten!!

De meteofiction voor de Alpen is bizar. Ineens een hele felle afkoeling en sneeuw onder 1500m in het midden van de maand.

We gummen dat natuurlijk uit als misser maar willen toch even die kaarten zien. Hoe krijgt het model dat nu weer voor elkaar. OK. Zo dus. Een flinke bak regen en een hele portie sneeuw zou het ook zijn als het toch zou uitkomen. We houden het in de gaten. Het zou niets bijzonders zijn. Denk aan de dodelijke lawine van 21 juni 2015.

Ik sluit af met deze kaart voor komende vrijdag. het is duidelijk dat de Alpen niet het mooie weer hebben dat de Lage Landen wel gaan krijgen. En zie Scandinavië nog eens kampen met winterse perikelen. Oost west thuis best. Als het weer het maar niet verpest. Verzin ik maar eens even….

De meivakantie is sowieso super in de Alpen. Met of zonder wolken .. groetjes vanaf de Penningberg!

PS Is er animo om hier in de zomer met een groepje te gaan mountainbiken?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Gesloten voor reacties.