Na de afgeblazen winterinval waar we nu in hadden kunnen zitten, lijkt het alsof we terugkeren naar het herfstweer van de voorbije maanden. Maar daar is niets van aan. Er is wel degelijk het een en ander veranderd op de Europese weerkaarten. Deze foto komt niet uit de Lage Landen uiteraard. Ook niet uit de Alpen, maar wel van onze verre collega’s uit Rusland. Daar heeft koning winter nu een stevige voet aan de grond en lijkt er niet van plan weer snel te vertrekken. De temperaturen gaan in het westen van Rusland de komende week steeds verder wegzakken richting -20°C.

gfsnh-5-90

Reden voor de aankomst van koning Thialf daar? De straalstroom die sinds vorige week veel minder actief is boven het Europese continent en dat ook nog wel even blijft. Atlantische depressies geraken met hun zachte lucht simpelweg niet meer tot daar. Integendeel zelfs. Nu is het de ijskoude lucht die vanuit Mongolië naar het westen opschuift. Geraakt die Russische lucht tot bij ons? Neen. Absoluut niet. Voorlopig toch althans. Dus laat je door dit bericht niet gek maken. Maar ook in West-Europa heeft die verzwakte straalstroom zo zijn gevolgen.

gfs-0-6

Allerbelangrijkste is dat de Atlantische depressies in onze omgeving minder mobiel zijn geworden. En dat de luchtstromingen komende week maar heel traag gaan veranderen. Dit is de weerkaart voor vandaag. Depressie nabij IJsland, en grote delen van West-Europa die weer in een zuidwestelijke hoogtestroming zitten. Niet zo’n goed nieuws dus voor de laagste dalen in de Alpen. Sneeuwgrens blijft er wat aan de hoge kant en regelmatig steekt er een lichte zuidföhn op. Deze situatie hebben we deze winter al veel gezien, dus daar kan ik snel over gaan. Kouder en meer neerslag aan de zuidkant, omgekeerd aan de andere zijde.

60_24

De komende 24 uur diept de hoogtetrog, die nu nog bij Galicië ligt, zich verder uit en brengt vanavond, dinsdag en woensdag verse sneeuw naar de Alpen. Een dump van lokaal een halve meter kan het nog steeds worden. Maar verder is het weer het gekende verhaal. Vooral aan de west- en zuidkant dus. Over de sneeuwgrens zou ik me niet al te veel zorgen maken deze keer. Boven de 1000 meter zit je op de meeste plaatsen in de Alpen goed. Alleen die noordkant van de Oostenrijkse Alpen. Pfft. Als de 5 cm gehaald gaat worden, zal het al goed zijn. En ook nu weer zullen de laagste dalen er bij een sneeuwgrens van 700 tot 1000 meter gewoon groen blijven.

gfs-0-78

Een paar dagen later (donderdag) ziet de situatie er zo uit. IJslanddepressie maar een klein beetje meer naar het oosten opgeschoven. Door de afwezigheid van de straalstroom die de NOM’s te weinig schwung geeft, maar ook door tegenwerking van het hoog dat vorige week nog voor ons bestemd leek. Laat het ons maar de Russische Beer noemen, want daar transformeert die steeds meer naartoe. Omdat die depressie maar ter plaatse blijft rondtollen, wordt aan de westzijde ervan steeds meer koude lucht naar het zuiden gebracht terwijl de zachte lucht aan de andere kant naar het noorden beweegt. Opnieuw wordt de noordkant dan weer licht föhnig, terwijl aan de zuidkant elke dag sneeuw gaat vallen.

gfs-0-156

Door steeds meer kou-advectie naar het zuiden ontstaat er volgend weekend een stevige trog in de bovenluchten. Ook aan de grond zien we dan een depressie die naar het zuidoosten uitzakt.

gfs-0-192

De exacte trekrichting van dat laag staat nog niet vast. GFS is het meest gunstig voor de Oostenrijkse Alpen. Die laat de trogas pal over de Lage Landen trekken, met West-Europa dan (tijdelijk) in een noordwestaanvoer en sneeuw tot in de laagste dalen. Dat hebben we deze winter nog niet dikwijls gezien. Hier is het hoog een echte Russische Beer geworden. Ook de EC van gisterenavond liet trouwens iets soortgelijks zien.

ECM1-144

Maar de EC van deze ochtend ziet het anders. Die laat de bovenluchttrog meer in zuidelijke richting over het Iberisch schiereiland uitzakken. Ik hoef er geen tekening bij te maken dat er volgens dit scenario amper sneeuw voor de Oostenrijkse staulagen te verwachten is. Maar des te meer voor alweer de zuidkant. De oorzaak van die andere trekrichting ligt enerzijds in de afwezigheid van de straalstroom, maar anderzijds ook bij de Russische Beer die in deze run duidelijk van plan is een statement te maken.

ECM1-240

 

Kijk maar naar de laatste kaart van de EC00-run. Hoewel de kern van het hoog naar Rusland doortrekt, blijft de invloed op Scandinavië ervan hoog. Ook de GFS-kaart op deze termijn is vrij gelijkaardig. Ook daar nog steeds hogedrukinvloed in Scandinavië. Maar toch zou ik dit Europese scenario voorlopig maar even uit het hoofd zetten. Ik ga er momenteel van uit dat die hoogtetrog meer het GFS-spoor volgt. En dat zou goed nieuws zijn voor de Oostenrijkse noordkant. 

rsum_14012300_14011300

Afsluitend, deze spectaculaire neerslagkaart van EC! Twee meter verse sneeuw nodig? Iemand?


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

10 reacties

Gesloten voor reacties.