Goedemorgen wintersportminnend Nederland en Vlaanderen. Het sneeuwt in het gebied waar de allermeeste van jullie op wintersport gaan: de Oostenrijkse noordkant. En flink ook en al koud genoeg. Ik heb net 8cm sneeuw van mijn Renault Kadjar geveegd en dat is op 750m hoogte. Het lijkt dus dat de verwachting overtroffen gaat worden. En dat was 20cm op de hogere pistes en 10cm in de dalen.

En de standaardtruc om ’s ochtends wakker te worden dan wel nog even te snoozen is even naar het ensemble voor Nederland kijken. En voor het eerst in lange tijd is daar weer iets van winter te bekennen. Een temperatuurcrash op 9 januari wel te verstaan. Met vanaf 4 januari al kansen en kansjes en toch wel enige steun voor de hoofdrun.

De run van middernacht gisteren was nog eens echte prut. Pure WC met hoge temperaturen en met de winter zelfs uit Moskou verjaagd.

Hoe anders het plaatje vanochtend in het Amerikaanse model! Een gigantische krul in de straalstroom hogedruk over de Lage Landen. Aan de grond Nederland kouder dan Kiev!

Laat diezelfde meteofiction dan ook nog eens een nieuwe dump brengen naar de noordkant…. met scherp dalende sneeuwgrens. Hebben we weer duidelijk iets om voor te duimen dus….

 

Dankzij Leo weten we dat er op korte termijn nog iets is om voor te duimen: voor heldere hemel met de jaarwisseling in Nederland. Of is dat al te laat? Het Europese model berekent zeer zeer dichte mist momenteel. Dus misschien toch maar voor een paar tientjes op dat vliegtuig naar Innsbruck!

 

asdfadsf

 

asfasd

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

48 reacties

Gesloten voor reacties.