Op 17 oktober, nadat er net leuke sneeuw was gevallen in Oostenrijk, gaven de weerkaarten een zuivere westcirculatie aan. Vervolgens dook op 19 oktober ineens een compleet winters scenario op. Waarna we op 21 oktober vaststelden dat de weermodellen compleet de weg kwijt waren. Langzaam werden dingen weer meer duidelijk: op 29 oktober kwam netjes voorspeld een mooie dump in de Franse Alpen. Een hopeloze dump omdat daarna het herfsthoog Tomoka de boel overnam waarvan we in heel West-Europa volop hebben kunnen genieten. En vandaag kunnen we zeggen: de cirkel is rond want we zijn terug in de westcirculatie die destijds op 17 oktober op de kaarten stond. Het grote voordeel hierbij is: we zijn een volle maand verder en Canada is al de vrieskist binnen gegaan. En uit die hoek gaat ook de sneeuw komen die de Alpen eind november gaat omtoveren in een winterwonderland. Hierboven het vliegveld van Yellowknife in Northwest Territories (zie Google maps) gisteren. Alle vluchten gecanceled. Het lijkt wel een potje Risk!
Waar moet ik beginnen? Zo veel te vertellen vanochtend. Op de kaart zie je dat intussen in de Rockies veel sneeuw is gevallen. Dat zet vandaag door naar de midwest in Amerika waar blizzards (sneeuwstormen) en tornado’s samenkomen (zie video). En voor de maand om is is heel Canada weer besneeuwd. En dan gaat dat de oceaan oversteken naar ons. Wacht maar af!
Snel even het allermooiste nieuws van vanochtend: het Amerikaanse model blijft maar bevestigen dat het einde van de maand erg sneeuwrijk gaat zijn in de Alpen. Hier de berekening van gisteren middernacht. OK dat is een extreem koude uitbijter. Dus kijken we zes uur later opnieuw.
Hopla. Als je als weerman op 5 november een boude voorspelling hebt gedaan dan ben je wel erg blij als een volle week later wat je hebt geroepen weer een stuk waarschijnlijker is geworden. OK maar ook hier is het nog niet kat in het bakkie. De neerslagpieken zijn extreem hoog en hebben weinig steun. En ook de temperaturen zitten onder in het ensemble. Er valt dus nog wat te duimen samen.
We pakken de Noorse fjorden er even bij waar een hete herfst (alle sneeuw die de hele zomer doorstond smolt alsnog) nu omslaat in een winterse situatie. Hier is niets meer aan te morrelen. Noorwegen en de rest van Scandinavië glijdt nu af de winter in. Met steeds momenten met sneeuw.
Nu we toch naar ensembles loeren pakken we meteen Atlanta in het zuidoosten van de verenigde Staten erbij. Wederom zien we hier juist in de fase dat ook sneeuw in de Alpen wordt berekend een enorme koude uitschieter in Amerika.
Check dit! net als gisteren in de berekening. Als dit uitkomt zien ze hem in Amerikan meteen weer vliegen. Toch niet 3 horrorwinters op rij?
Wat een mooi sneeuwfront! Dit is echt pure meteofiction. Weerporno kun je het ook noemen. Zonde in elk geval om onopgemerkt voorbij te laten gaan.Wat heeft dit nu allemaal met Europa en de Alpen te maken?
Kijk eens goed naar deze berekening. Canada in de sneeuw. En een gigantisch hoog langs de Amerikaanse oostkust. Aan de oostflank daarvan zie het Azorenhoog met een gigantische windschering op de oceaan. Stel je een pijl voor van Chicago naar de w van wetteronline en je hebt de stroming in de smiezen.
Kijken we even vanaf de noordpool. We pikken meteen de westcirculatie op als je kijkt naar het puntje bij London. Maar het maakt dan we een erg groot verschil of het brongebied van die westcirculatie een warme Atlantische Oceaan is of een ijzige Canadese sneeuwvlakte. Dat laatste is de komende periode waarschijnlijk het geval.
In feite is dat nu al aan de gang!Kijk maar eens wat het brongebied is van de storm die de komende dagen woedt tussen IJsland en Schotland. Dat komt recht van het puntje van Groenland af.
Daar zit dus al een bubbel kou op die zaterdag over Europa schuift. In Duitsland in de Harz verwacht men zaterdag dan ook sneeuw op de 1141m hoge Brocken. De eerste sneeuw sinds medio oktober. Zie hierrr. Je ziet dat de Alpen worden geschampt. Kwik op 1500m nog nauwelijks onder nul. En zelfs als we dan wat sneeuwplaatjes zien is dat niet om blij van te worden. Nee de straalstroom moet echt meer gaan meanderen om ons gelukkig te maken en precies dat zit in het vat!
De Amerikaanse run van gisteren middernacht was al erg fantasierijk met weer eens een Arctische situatie. Full hit op de Alpen. Alleen de zuidelijke Franse Alpen zonder sneeuw.
De run van vanochtend sluit meer aan bij het hele verhaal hierboven. Je zou bijna denken: hellup dat kan niks zijn zo’n jet uit het westen tegen de Alpen. Maar het blijkt net koud genoeg allemaal eind november. En dus zou je dan langs de hele Alpenboog een Wintereinbruch zien. We gunnen het de Franse bergen dit jaar een betere start te hebben dan de oostkant. Vorig jaar was Oostenrijk met kerst al aan de beurt en de Franse Alpen pas medio januari. Laten we nu zeggen: Franse Alpen eind november al cool…. en Oostenrijk ook. Zwitserland ertussen ook in de prijzen. Mensen gingen in de reacties al vragen of er kans is dat er in de Alpen sneeuw ligt met kerst. Het moet niet gekker worden. Klimatologisch gemiddeld is er in de Alpen gewoon een paar maanden sneeuwbedekking tussen begin december en eind maart. De kans op een herhaling van de zenuwsituatie vorig jaar is nooit nul, maar wel klein. Die kans was vorig jaar ook klein, maar de weergoden dobbelden en het kwam zo uit. Dat maakt de kans op een groene kerst in de Alpen niet groter. Alleen in je geheugen is die kans dan groter. Alleen als je 10 groene kersten op rij zou zien in de Alpen zou je gaan denken dat er klimatologisch iets verschuift. Maar dat zijn gewoon niet de feiten. Net als de Lage Landen zijn er de laatste tien jaar meer goede winters geweest dan slechte.
Afsluitend een blik op de neerslag kaart voor de komende periode. Precies omgekeerd als bijvoorbeeld nog eind oktober. Ja we hebben nu recordlage standen in de rivieren. Maar dat is maar heel tijdelijk. De aankomende fase is de Middellandse Zee zonnig en zitten wij vol met de kop in de regen uit het westen. Onbewolkte momenten zoals wel vandaag nog worden de komende periode zeer schaars. Ga dus ff wandelen met de lunch vandaag. 😉
23 reacties
Gesloten voor reacties.