Dit prachtige beeld heb ik ongevraagd van de facebookpagina van een (sport)vriendin geplukt; Val Thorens gisteren! Zal haar later vandaag nog wel even informeren maar bij alvast: dank je wel Carola, veel plezier nog! De zon doet ook daar uiteraard zijn werk zo eind april maar wat liggen de pistes er toch nog steeds geweldig bij! Kunnen we mee vooruit de komende week tijdens de Dutchweek.

Even een actueel beeld (klik aan voor groot) nog: prima begin van de dag hoor!

Maar dat gaat veranderen. Vandaag eerst wisselend bewolkt en mogelijk wat lichte buiige neerslag; later vanavond aan de zuidflank van het het niet heel diepe maar omvangrijke lagedrukgebied dat in de lage landen mogelijk véél regen gaat brengen waarschijnlijk een leuk laagje verse poeder voor Les Trois Valées; 5 tot 10 centimeter behoort tot de mogelijkheden!

De relatieve kou die op hoogte uitzakt (hoogtetrog en koude putjes) reikt tot juist over de Franse Alpen en blijft enkele dagen enigszins stationair.

We vatten dat even samen met de verwachting van bergfex: behoorlijk lage sneeuwgrenzen. Het zou zelfs kunnen dat ook het op 1850 meter gelegen Les Menuires nog wat sneeuw gaat zien de komende dagen maar dat zal er om hangen naar mijn idee met temperaturen op het 850 hPa-vlak (op zo’n 1450 meter hoogte) van een graad of 4 boven nul. Ook zien we natuurlijk in rood de windwaarschuwing..

Vooral later vanmiddag en vanavond kan het inderdaad even gaan stormen!

Op de toppen (het 700 hPa-valk = 3000 meter) zou zelfs even windkracht 11 kunnen komen te staan maar dat lijkt vooral in de avond te gaan kunnen gebeuren. Vanaf morgen gelukkig weer een stuk rustiger.

Verder naar het noordoosten in de Alpenboog natuurlijk nog een geopend maar afsluitend oord: Ischgl. Geen sneeuw tot in het dal zoals vorig jaar (al kan ik die foto’s even niet terugvinden) maar zo te zien ook weer mooie omstandigheden hier op 2263 meter en nog bijna alle liften geopend.

Behalve vandaag ook behoorlijk veel wind op de hogere pistes wat rustiger voorlopig maar juist later in de week mogelijk wat verse sneeuw. En met die lage temperaturen zullen de hogere delen wel oké blijven komende week!

En dan is het voor nu gedaan met de Alpine-wintersport. Dus ook weer wat aandacht voor de lage landen. Vrijdag was het op de vrijmarkt en braderie toch meevallend goed toeven en gisteren prima weer voor buitenactiviteiten zoals hier in het fraaie Delft. Niet bepaald zomers maar heel goed te doen natuurlijk.

Het afsluitende etentje moet er nog afgelopen worden; ik had mijn dagindeling beter in kunnen richten maar dat komt wel goed. Er komt wel wat aan hoor! Nu nog rustig en droog maar vanuit het zuiden nadert matige tot zware neerslag. In eerste instantie betreft het geclusterde buien die afgelopen nacht in warm Frankrijk zijn ontstaan.

Dat gebied trekt vandaag noordwaarts over de lage landen en in de middag wordt het tijdelijk zo goed als droog; tot zover goed voor de plantjes. In een strook over het westen of misschien het midden kan zo’n  7 mm vallen.

Wat er vanmiddag en vanavond gaat gebeuren is spannend maar uiterst onzeker. Achter de neerslag komt (alleen) het zuidoosten in de warme sector van de zuidelijke aanvoer met een scherpe tegenstelling (in het noordwesten maar 11 graden) en dus enorme detailverschillen in de modelberekeningen. Mogelijk loopt in het zuidoosten de temperatuur op tot 23 graden, misschien net genoeg om al in de loop van de middag (zware) buien vanaf de grond te laten ontstaan. Die kans lijkt me echter klein. Als ik daarvoor moest waarschuwen met code oranje zou ik dat vooralsnog nalaten.

Vervolgens enorme verschillen tussen de modellen maar vrij zeker lijkt dat in de namiddag boven het noorden van Frankrijk onweersbuien zullen gaan ontstaan. In de zuidelijke bovenstroming trekken die vrij snel noordnoordoostwaarts maar waar ze precies over gaan trekken, hoe zwaar ze worden en hoe lang ze in stand blijven hangt af van de plaats en het tijdstip waar ze ontstaan en hoe warm de lucht boven de lage landen dan nog is. Het HARMONIE model pakt het zwaarst uit: op vrij uitgebreide schaal buien met meer dan 45 mm in een uur tijd! De kans is verreweg het grootst voor de zuidoostelijke helft van de lage landen terwijl het zuidwesten ook wel enige kans maakt. Maar..

Het HIRLAM model is net als het ARPERGE veel later qua timing, met minder zware neerslag. Wel met -door veel meer warmte in de hogere luchtlagen dan in de andere modellen- lang aanhoudend onweer tot over het zuiden en midden van Nederland.

Het Amerikaanse model tenslotte laat het vooral boven Duitsland onweren maar komt wel met fikse buien ook in het zuidwesten. Al met al acht ik de kans op zware buien het grootst in het uiterste zuidoosten; waar de lucht het warmst is en bovendien het meest onstabiel. Evengoed ik zit er in Rotterdam ook klaar voor; het wordt nowcasten! Misschien valt het allemaal precies goed en kunnen we genieten van zomers spektakel. Aan de andere kant ben ik er niet helemaal zeker van; de kans bestaat ook dat het met een sisser afloopt omdat alles ten zuidoosten van ons kan langstrekken.

Vooral in de nachten naar maandag én dinsdag veel wind maar geen storm. Verder dan windkracht 7 -eerst vanuit het zuiden en later het zuidwesten- komen we vooralsnog niet maar vooral de tweede piek laat toch nog wel wat spreiding zien met kansen op zware windstoten; wees gewaarschuwd!

Met wat buien in een polaire stroming wordt het vooral dinsdag nog eens zeer fris ook. Yup, herfst. Het zuiden van Groot-Brittannië maakt in de 0h runs morgenochtend nog altijd enige kans op natte sneeuw maar die lijkt me toch minimaal.

Vanaf woensdag komen we langzaam maar zeker onder invloed van hogedruk en gaan de scherpste randjes er vanaf. In eerste instantie bij een graad of 15. Of het dan al helemaal droog blijft durf ik niet met zekerheid te zeggen. In de nacht naar vrijdag is er dan weer kans op vorst aan de grond. De verwachtingen voor het volgend weekend zien er vervolgens best fraai uit maar de weerkaarten lopen dan behoorlijk uiteen.

Min of meer bij toeval met ongeveer hetzelfde resultaat: weinig wind, vrij zonnig en richting de 20 graden. Nog geen 100% garantie evenwel!

En dus daarna: een oerwoud aan oplossingen. De kansen op een graad of 22 zijn net zo groot als die op een graad of 12, waarbij de neerslagkansen niet heel groot lijken. Verder weinig van te zeggen, hoe zullen we dat moeten gaan noemen? Een beetje pruttelend voorjaar? Of maar even afwachten dan. Fijn weekend en/of vakantie!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

37 reacties

Gesloten voor reacties.