Obertauern
Lees verder >

Genieten met het ganse gezin? Dat kan perfect in Obertauern.

Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Obertauern
Lees verder >

Wandelen, fietsen, klimmen,... het kan hier allemaal.

Sneeuw in Turkije, Glacierpark Kaprun klaar en weerkaarten cool

check ook eens

59 Reacties

 1. Megavistick schreef:

  zie ik nou een onvervalste Oststau opkomen als ik de kaarten bekijk? dat is lang geleden zeg! en dat is heel leuk voor de Oostenrijkse skigebieden in het salzburgerland!

 2. Spyfromthesky schreef:

  Oei, oei oei, De laatste GFS run kan wel eens van Hajo BV een nederlaag doen brengen. Gisteren schreef ik al dat de doorbraak weer minder duidelijk is. Deze run laat een warmbloedig Azorenhoog weer doen opspelen. Er kan dan hooguit een echte noordelijke aanvoer komen.

  We mogen aannemen dat Europa dan van te voren zodanig is afgekoeld dat we dit wel kunnen hebben. De verlossing waarop Hajo zit te wachten zit in deze run kan door de bepaling van het Azorenhoog gedwarsboomd worden.

  In het kat en muis spelletje lijkt nu een langere aanvoer van oostelijke wind wat meer voor de hand.

  Spyfromthesky

 3. Marcel schreef:

  Hey Spy, kan je af en toe een linkje meeposten als visuele steun bij je analyse 🙂

 4. Carl schreef:

  Hè, Salzburgerland is dat dan ook Saalbach…. Mmm… Laat maar komen

 5. Snowman schreef:

  Oh my, parallel run van de GFS 06 is lekker koud voor de LL.. + de rest van Europa.
  Spannende tijden

 6. Ronaldo schreef:

  In de regio Anatalya heeft het idd gesneeuwd. In de bijgaande link (Cumhuriyet = de Turkse Telegraaf) vindt je een filmpje vanuit Korkuteli. Dit ligt in de bergen ten noord-westen van Antalya. In de tekst staat dat de regen overging in sneeuw na een temperatuurdaling. De kinderen waren erg blij maar de volwassenen hadden moeite met de situatie ivm vervoer. Gemeentelijke ambtenaren staan klaar of zijn bezig de sneeuw te ruimen.
  (ik ken een klein beetje Turks maar moest Google vertalen er ook even bijnemen hoor 😉 )
  http://www.cumhuriyet.com.tr/video/video/149625/Antalya_da_kar_yagisi.html

 7. Boudewijn schreef:

  Beste Hajo.
  Hopelijk valt er ook weer eens wat sneeuw bij Les Sybelles (St. Jean-D’arvan). Nog een korte vraag.
  Wanneer verschijnen je filmpjes weer in de app?
  Gr

 8. Noudmaster schreef:

  http://nl.bergfex.com/ruhrquelle/webcams/c1867/

  Sauerland is al paar dagen open vanwege nieuwe sneeuwmachien op Ruhrquelle.

 9. Spyfromthesky schreef:

  @ Hajo,

  Werk ik al een groot gedeelte van mijn leven met een PC, heb ik maar eens een tabletje gekocht. Een Android 4.4 Kitkat OS systeem geloof ik.

  Heb je daar ook een app van over ijs en weder dienende?

  Spyfromthesky

 10. Spyfromthesky schreef:

  De jongste run van GFS doet Nederland voor Sinterklaas erg goed aan met zeer lage dauwpunkttemperaturen. Dan is matige vorst al goed mogelijk.

  Het grappige blijft steeds het verschil in de oplossingen van het opkomende Azoren hoog. Alsof het zich als een schild wilt gedragen om de depressies af te weren.

  Natuurlijk allemaal pure fictie, maar toch. Die koudere oostelijke aanvoer, dat lijkt in de laatste runs een steeds consistente factor te worden. En als LL schaatsliefhebber omarm ik die natuurlijk het meeste :>).

  Spyfromthesky

 11. eri schreef:

  de GFS06.00 gewoon DELETEN deze is voor de N-alpen niet goed, de Z-alpen krijgen wel een bak neerslag met een sneeuwgrens zo rond de 1400-1700 meter.

  GFS06.00 PARA komt rond 8-12 ( waar kennen we die datum van ) met een mooie NW-N stau die tot het gaatje aanhoud dus bakken met sneeuw voor de N-alpen in deze run. Z-alpen krijgen ook in deze run een bak neerslag maar dan tot 6-12 daarna weinig tot niets voor Z-alpen

  • Roland Bodegraven schreef:

   Lijkt mij toch een prima run. Lekker koud voor de kunstsneeuw en wat poedersuiker. Later toch ook wel wat neerslagmomenten.

 12. Valentijn schreef:

  De huidige ontwikkelingen zijn zeer positief. Laat het eerst maar goed koud worden hier in Oostenrijk. De kunstsneeuwproductie is wat mij betreft op dit moment het belangrijkst. Zelfs als we dan weer zo’n K… winter als vorig jaar krijgen (waar ik niet van uit ga!) is het seizoen min of meer gered. Ook de bodem is dan goed bevroren wanneer de eerste dump nog voor de kerst komt. Het ziet er naar uit dat het gaat beginnen…. 🙂

 13. Uiteraard weer met dank aan kirsten_dl die ons deze informatie over Turkije bezorgde… 🙂
  Ik vind het allemaal reuze spannend op de weerkaarten en volgens mijn gevoel komt het helemaal goed deze winter. Zo niet hebben we pech en duimen we alvast naar volgend jaar toe. 😉
  Kijk eens naar deze kaart, kunnen we hier wat mee ?
  polar_vortex.png

  PS @hajo; uploaden van foto’s via wswm lukt nog steeds niet, enkel bij mezelf of zijn er nog mensen die hiermee problemen ondervinden ? 😮

 14. En voor de liefhebbers van het prachtige skigebied van Warth-Schroecken am Arlberg, ze hebben na zovele jaren geduld oefenen eindelijk ook een mooie panorama webcam :
  http://warth-schroecken.panomax.at/tal

  🙂

 15. Roland Bodegraven schreef:

  Grootste vulkaan op Japan uitgebarsten. Hoop uitbarstingen dit jaar. Schijnt met elkaar samen te hangen… toch? Zorgt dit nog voor verdere afkoeling?

  • Damien schreef:

   Mt. Aso is niet Japans grootste vulkaan. Dat is natuurlijk Mt. Fuji… Desalniettemin erg heftig, want een maand geleden was er al de uitbarsting van Mt. Ontake.

 16. jeroen schreef:

  Wel fijn dat dit al geregeld is voordat de BV van Hajo uitkomt>
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/23376689/__Rijkswaterstaat_klaar_voor_winter__.html

 17. soesja schreef:

  SPANNEND!
  Daarna wordt het spannend. Het belangrijkste hogedrukgebied, dat nu boven Rusland ligt en steeds een uitloper tot over Scandinavië heeft, lijkt na het weekend te worden opgevolgd door een nieuw hogedrukgebied dat van de oceaan dichterbij komt. Beide hogedrukgebieden krijgen een verbinding met elkaar, maar niet duidelijk is hoe sterk die wordt en waar de as van die verbinding precies terechtkomt. Terwijl dat laatste voor het weer bij ons wel groot belang is. Hoe sterker het nieuwe hogedrukgebied wordt, hoe groter de kans dat de wind aan de voorzijde ervan bij ons van oostelijke richtingen naar noord tot noordwest draait. In dat geval kan veel zachtere lucht van de Noordzee ons land binnenstromen. Er is echter ook een scenario waarin de verbinding tussen de twee hogedrukgebieden zo sterk wordt dat de noordwestelijke wind minder kansen heeft, zeker als de as van die verbinding ten noorden van Nederland zou komen te liggen. In dat geval houdt de oostelijke tot noordoostelijke wind aan en kan het winterse weerbeeld nog wat langer voortduren. Hoe het ook zij, spannend zijn de weerkaarten zeker. En dat nu al, terwijl de decembermaand nog moet beginnen.

  Bron: MeteoGroup

 18. Selam99 schreef:

  Turkije wil meer wintersporters verwelkomen in het land en heeft besloten om het wintersportgebied Erciyes flink uit te breiden.

  http://forums.hababam.nl/archive/index.php/t-171865-turkije-investeert-groot-in-wintersportgebied.html

 19. Ab schreef:

  GFS 12z stroomt binnen en de winter sluipt erin vanuit het NO vanaf a.s weekend met zondag nog maar 1gr voor Groningen overdag en nacht -4gr. ZW dan weer wat zachter. En ondertussen gevecht tussen hoog en laag. Wie wint er??

 20. carl schreef:

  Laat maar komen. Wetteronline geeft 2dagen sneeuw voor saalbach volgende week.
  15-20cm. Net genoeg om eind volgende week op de latten te staan in saalbach. Waarschijnlijk gaat niet alles open zijn. Maar heb er goede hoop dat sneeuwkanonnen hun werk gaan doen. Op langere termijn is er van alles mogelijk. Hopelijk voor de kerstvakantiegangers krijgen jullie nog een pak sneeuw.
  Dit jaar heb ik mijn reis moeten anuleren. Bouwwerken aan huis. Int najaar ga ik wel nog eens. Maar dan in februari en dat zou toch sneeuwzeker moeten zijn.

  • vanDam schreef:

   De eerste weken is eigenlijk nooit alles open in SHL, pas vlak voor de kerstvakantie gaat het gehele gebied vaak open. Ik zie trouwens dat de opening gepland staat voor as vrijdag hmm dat gaat hem niet worden natuurlijk.

   • carl schreef:

    nee, gaat pas open op zaterdag. En vorig jaar is met de opening 90% van de pistes opengegaan. Dit jaar gaat men toch proberen 70% te openen.

 21. Paul A Club 1989 schreef:

  Vreemd genoeg zie ik niemand reageren op de opmerking van Hajo: “een creatieve humane sanctie als het niet zou lukken”….nou mensen, dit is jullie kans! Zijn BV vind ik aardig de goede kant op gaan, maar staat niet meer als een huis. eeeehhh, ik zeg: een live opname bij zijn eerste bezoek aan Oostenrijk, in de apres-ski bar, op de bar: https://www.youtube.com/watch?v=XveIiC22DYI
  En daarna delen op deze site. Bam.

 22. Ab schreef:

  1 ding dan weer wel de oude GFS run van 12z lijkt omop de wat kortere termijn t/m dag 4/5. Want azorenhoog komt idd een stuk noordelijker en vindt meteen verbinding met het hoog in het oosten en het wordt gelijk kouder met op steeds meer plaatsen vorst overdag op 2dec..

  • Keida schreef:

   Die as tussen AzorenHoog en Russisch Hoog komt wel precies over LL te liggen… En dan wel ernstig diepe depressie in Noord Europa..

   • Ab schreef:

    Nu het steeds dichterbij komt @Keida vwb dat eventuele wintertje voor de LL vanaf 30nov valt me op dat GFS op de korte termijn steeds meer bijdraait naar EC en de westcirculatie die zij verwacht hadden steeds meer verschuift in hun verwachtingen naar achteren toe ook nu bij de 12z run de oude versie met hier ook een ijsdag op 3dec voor geheel oost NL

 23. Roy schreef:

  Ik vind jouw emotionele passie in je berichten altijd mooi @Carl. Stiekem moet ik altijd lachen 🙂 Leuk want ik herken jouw beleving ook gewoon zo vlak voor vertrek naar de Alpen 😉

 24. carl schreef:

  Lijkt erop dat GFS ook nog sneeuw geeft 5dec. Mmm…dit zou nog bangelijker zijn.
  Mss halen we volgende week de 30cm of mss meer.

 25. Ab schreef:

  GFS Para 12z een stuk kouder en gunstiger vwb hogedruk ligging van systemen t/m 1dec vergeleken met de oude GFS 12z. Met hier bijv op 1 dec voor een groot deel van NL lichte vorst overdag m.u.v de kuststreken

  • Ab schreef:

   Wel neemt bij de Para run de noordelijke WC toe maar blijft het hogedruk boven de LL met nog steeds aflandige winden t/m 4dec. Overdag dan vooral het zuidoosten kans op een ijsdagje en nacht meest lichte tot lokaal matige vorst. Daarna weer wat zachter. Voorlopig het voor de komende 5 dagen kouder uit te pakken (vooral vanaf 29/30nov) Daarna teveel onzekerheid nog. Afwachten wat de GFS pluim doet later

 26. sneeuwfanaat schreef:

  Voor de alpen is de GFS12h parallel gewoon weer een hele mooie run hoor ,de kou komt erin en er zijn volop sneeuwkansen,Winter in de alpen is echt aanstaande eindelijk.

 27. rommedahl schreef:

  wat is voor serfaus een belangrijke stroming gewoon die met de rest van de noord-alpen mee, of ligt die wat anders omdat het de inneralpin betreft. wie wil en kan mij dat uitleggen.

 28. Ab schreef:

  EC 12z lijkt t/m 1 dec kouder weer op te geven met d.m.v het hoog en daarbij aflandige winden. Daarna toch weer meer tegenstand van de depressies ten NW van NL en daardoor zakt het hoog ietsje en de wind komt dan vanaf zee dus ook zachter op 2dec. Dit is t/m 144h vooruit en dus nog altijd erg veel onzekerheid hoelang die mogelijke kou het gaat volhouden vanaf 29/30nov.

  • Ab schreef:

   EC 12z houdt het op een tijdelijke winterprikkie voor de LL tussen 30nov en 2dec. Daarna toch een zakkend hoog door depressie activiteit vanuit het NW met dan ook kansen op een sinterklaasdump voor de noordkant van de Alpen.
   Als ik het zo bekijk voor de LL lijken de avondruns te houden op een tijdelijke winterprikkie. GFS 12z dan weer een aantal dagen langer dan EC 12z zo t/m 4dec. Vervolgens bij beide zachter voor de LL.

  • Frederic schreef:

   Maar belangrijker @Ab. Poolwervel komt niet tot ontwikkeling de komende week 😉

 29. Frederic schreef:

  EC12 berekent voor de oostelijke Noord-Alpen toch al zo’n 20cm sneeuw van volgende week maandag tot woensdag. En dat bij een sneeuwgrens dalend tot in de lagere dalen. Mooi zo!

 30. sneeuwfanaat schreef:

  http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf.php?ech=216&mode=1&map=0&type=0&archive=0
  @Ab ja als deze kaart werkelijkheid word strooit sinterklaas echt met het witte goud aan de noordkant van de alpen,wat een mooi cadeau zou dat zijn voor vele noordkant gangers.De sneeuwgrens ligt ook nog tot in de laagste dalen.Kortom ik print deze kaart uit en stop hem in mijn schoen:)

  • Frederic schreef:

   Kleine nuance @sneeuwfanaat. De sneeuwgrens ligt idd zeer laag (tot in de allerlaagste dalen), maar op de kaart die jij laat zien (+216h) zit geen sneeuw in de Alpen.
   Wel op die van +240h, maar dat is echt belachelijk weinig (+/- 5cm). Als ik jou was, zou ik een andere kaart in je schoen stoppen 😉

 31. Conno schreef:

  Hajo, ik vind een verloren BV een ice bucket waard!

 32. soesja schreef:

  Der Winter rückt immer näher. Nicht nur meteorologisch (01.12.) scheint er in der ersten Woche im Dezember endlich ernst zu machen. Die Modellläufe nähern sich immer mehr an und zeigen nur in eine Richtung – nämlich nach unten. Vor allem das amerikanische Wettermodel GFS prognostiziert für Anfang Dezember einen Temperatursturz von gut und gerne 10 Grad. (im Bild die Prognose für Frankfurt am Main)

  Und die Streuung von gestern ist fast weg. In 1.500 Meter sind im Hauptlauf vom GFS sogar unter minus 5 Grad zu erwarten, was Dauerfrost in Bodennähe bedeuten kann. In Verbindung mit den zwar geringen Niederschlägen könnte es sogar die ersten Schneefälle im Flachland geben.

  Leider scheint es aber kein langes kaltes Intermezzo zu werden, denn Richtung 2. Advent steigen die Werte wieder mächtig an.

  Bron: wetter.de

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.