Dit soort plaatjes trekt ons wintersporters door de zomer heen. Waar is deze sneeuw gevallen? Nieuw-Zeeland misschien of Tasmanië? Nee het is een stukkie dichterbij in de Oekraïne. Die temperatuurdip is hier in de Alpen ook goed te voelen. Niet te zuinig. Echt frisjes zo boven 1500m ineens.

En met die binnengedrongen koude is de warmte van een stad al voldoende om wolken te produceren zoals je hier ziet voor Innsbruck vanochtend om 6 uur.

Hier zie je de kaart van gisteren met het sneeuwmoment in de Oekraïne. Dat is dus heus alleen op de kammen van de Karpaten gevallen.

Waar niets valt is Nederland en de komende fase ook België. Echt spannend waar het heen gaat. 1976 is natuurlijk op zijn vroegst eind juli te kloppen omdat we niet steiler kunnen stijgen dan steil. as waar het in 1976 even geregend moet hebben kunnen we er doorheen. Ik denk dat elke rechtgeaarde meteoroloog van extremen houdt tenzij hij of zij ook boer is.

Qua temperatuur doen we een stapje terug ten opzichte van de hittegolfindicaties. We zitten nu op koers hittegolf min vijf. Min vijf graden. Noem het een warmtegolf. Het aangenaamste wat je kunt hebben eigenlijk… en dus kurkdroog.

Het Amerikaanse model sluit zich hierbij aan. Hoe karig het ensemble qua neerslag. Er is echt niets in de maak.

Dat is in de Alpen dan toch anders. Hier mijn omgeving in Oostenrijk. Vooral morgen kan ik de paraglider echt in de tas laten. En einde van de week.

En dit kan ook gebeuren vanaf 1800m morgen. net als op 24 juni 2013 in Scheffau. Het is vooral in het oosten bij Die Tauplitz en Loser te verwachten.

In de Franse Alpen is er in de meteofiction zelfs wat spektakel te melden. Koel en zeer nat.

In het Centraal Massief pakt deze meteofiction zo uit. Wat een bizarre neerslagpiek zeg! Het knalt daar dus gevolgd door dagenlange flinke neerslag in de Alpen. Hoe ziet dat eruit op de kaart?

Dat ziet er zo uit. Als het Scandihoog dat zich momenteel opbouwt afscheid neemt van de Lage Landen komt die woestijn alweer onder invloed van het Azorenhoog. De noordenwind die dat met zich meebrengt perst tegen de opgebouwde warmte over Frankrijk en Spanje aan. En omdat de isobaren dan ver uit elkaar staan kun je die langdurige regen krijgen. Om uit te vogelen wat er in het Centraal-Massief misgaat moet je dieper in de meso- en micrometeorologie van dat gebied duiken. Met alle geld dat naar meteofiction-klimaatonderzoek gaat blijft dit soort prachtige harde meteorologie helaas echter grotendeels liggen.

Leuke toegift nog. Fijne dag allemaal…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

15 reacties

Gesloten voor reacties.