Dit soort plaatjes trekt ons wintersporters door de zomer heen. Waar is deze sneeuw gevallen? Nieuw-Zeeland misschien of Tasmanië? Nee het is een stukkie dichterbij in de Oekraïne. Die temperatuurdip is hier in de Alpen ook goed te voelen. Niet te zuinig. Echt frisjes zo boven 1500m ineens.

En met die binnengedrongen koude is de warmte van een stad al voldoende om wolken te produceren zoals je hier ziet voor Innsbruck vanochtend om 6 uur.

Hier zie je de kaart van gisteren met het sneeuwmoment in de Oekraïne. Dat is dus heus alleen op de kammen van de Karpaten gevallen.

Waar niets valt is Nederland en de komende fase ook België. Echt spannend waar het heen gaat. 1976 is natuurlijk op zijn vroegst eind juli te kloppen omdat we niet steiler kunnen stijgen dan steil. as waar het in 1976 even geregend moet hebben kunnen we er doorheen. Ik denk dat elke rechtgeaarde meteoroloog van extremen houdt tenzij hij of zij ook boer is.

Qua temperatuur doen we een stapje terug ten opzichte van de hittegolfindicaties. We zitten nu op koers hittegolf min vijf. Min vijf graden. Noem het een warmtegolf. Het aangenaamste wat je kunt hebben eigenlijk… en dus kurkdroog.

Het Amerikaanse model sluit zich hierbij aan. Hoe karig het ensemble qua neerslag. Er is echt niets in de maak.

Dat is in de Alpen dan toch anders. Hier mijn omgeving in Oostenrijk. Vooral morgen kan ik de paraglider echt in de tas laten. En einde van de week.

En dit kan ook gebeuren vanaf 1800m morgen. net als op 24 juni 2013 in Scheffau. Het is vooral in het oosten bij Die Tauplitz en Loser te verwachten.

In de Franse Alpen is er in de meteofiction zelfs wat spektakel te melden. Koel en zeer nat.

In het Centraal Massief pakt deze meteofiction zo uit. Wat een bizarre neerslagpiek zeg! Het knalt daar dus gevolgd door dagenlange flinke neerslag in de Alpen. Hoe ziet dat eruit op de kaart?

Dat ziet er zo uit. Als het Scandihoog dat zich momenteel opbouwt afscheid neemt van de Lage Landen komt die woestijn alweer onder invloed van het Azorenhoog. De noordenwind die dat met zich meebrengt perst tegen de opgebouwde warmte over Frankrijk en Spanje aan. En omdat de isobaren dan ver uit elkaar staan kun je die langdurige regen krijgen. Om uit te vogelen wat er in het Centraal-Massief misgaat moet je dieper in de meso- en micrometeorologie van dat gebied duiken. Met alle geld dat naar meteofiction-klimaatonderzoek gaat blijft dit soort prachtige harde meteorologie helaas echter grotendeels liggen.

Leuke toegift nog. Fijne dag allemaal…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.