Wat zijn dit nu weer voor weerkaarten? Die van vorige week? Nee het zijn verse kaarten. Een run van gisteravond. Streng vriezend op 6 januari. Maar ik begin te zeggen dat het zeer waarschijnlijk lijkt dat we na de leuke sneeuw vandaag op eerste kerstdag een zeer zachte “never ending” fase ingaan.

Dit was die run van gisteravond. Koude uitbijter met steun van één lijntje. Kan de prullenbak in behalve dat het wel bevestigt wat zo het eerst denkbare moment is van en volgende kentering. Als het model het berekent is het fysiek thermodynamisch mogelijk dat het gebeurt.

En dit is dan de nog versere kaart voor 9 januari. Vorst en een beetje sneeuw thuis. Minder koud dan die vorige run maar ook minder een uitschieter in het ensemble.

Het lijkt duidelijk. Op zijn vroegst in de tweede week van januari gebeurt er weer wat. Ik ben daar nog best optimistisch over. Een winter met lage zonneactiviteit en La Ninja en wat vulkanisme uitgaan zonder minimaal een korte schaatsperiode is onwaarschijnlijk.

En er hing echt wel wat in de lucht hoor. Het was niet zomaar wat de weermodellen berekend hadden. Het is echt een botsing van luchtmassa’s geworden die evengoed anders had kunnen eindigen. Iemand zei ergens dat er een SSW nodig was geweest om het te laten slagen. Zit wat in. Houden we in de gaten.

In Nederland pakt het contrast vandaag zo uit. En de kou rukt op. Met de al eeuwig berekende maar zo tegenvallende sneeuw als gevolg in de grenszone. Maximaal is hiervoor 60-80cm sneeuw berekend. Het worden er 1 of 2. Kijk even mee..

https://twitter.com/TheRealLadyAnT/status/1474641239580581890
https://twitter.com/rievershofoirlo/status/1474655141244641281

Waar het wel is gelukt is in Sauerland, waar met de oude dagen ook gigantisch veel kunstsneeuw is geproduceerd.

Tja die paar honderd meter hoogte helpen echt.

https://twitter.com/WeermanMichael/status/1474360435969245193

Mooi plaatje uit de Alpen van gisteren. Dikke Föhn. Die nu weer afneemt.

Op Groenland was het ff heel zacht en …. groen.

In Rusland was het weer ff heel koud.

We sluiten af met een Alpenensemble. Op 1100m. Paar graden dooi pp die hoogte. In de dorpen zeker ok wel eens regen. Genoeg fasen met fraaie opklaringen. En ook hier de kentering qua temperatuur pas in de tweede week januari. Alles is een golf. We gaan op, we gaan neer, we gaan op, we gaan neer. Fijne kerst allemaal! Kerstcadeautje met persoonlijke groet is welkom.

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

kirsten_dl · 25 december 2021 op 10:32

Fijne kerst en prettig eindejaar @iedereen.

’t is koud, grijs én nat (warm water) @Puurs
tijdens kerstdag.
Gelukkig zit ik reeds in mijn nieuwe huisje en heb ik nog heel véél uit te pakken.
Tijdens de jaarovergang gaan we +15°C halen dus voorlopig geen winter in het verschiet.

Claus · 25 december 2021 op 14:17

Hier al hele ochtend strak blauw en zonnig, wintereinbruch zeg maar…. Ijsbloemen op de ramen van de schuur.
Eergisteren nog zeiknat en grauw. Grote verschillen.
@Hajo , dank voor de mooie woorden in je mail,
Aan alle lezers en reageerders hier ook fijne dagen. Dat de waarheid en het techt in 2022 uiteindelijk weer mogen zegevieren. En hoewel ik af en toe net als @Kirsten ook wel eens denk: de beuk erin, zullen we het uiteindelijk toch moeten hebben van gesprekken, verbinding en respect.
Met harde acties geef je de tegenstander een reden om er op in te hakken. En daar bereiken we ook niet zoveel mee
Ik zie een langzame kentering in de samenleving Ik hoop dat deze doorzet. Op het moment dat velen niet meer meedoen aan de huidige waanzin, dan is het over. Tot dan, sterkte….

kirsten_dl · 25 december 2021 op 15:01

Hallo !!? Waar zijn we mee bezig !!?
https://www.hln.be/reizen/vanaf-1-januari-verplicht-italie-aansprakelijkheidsverzekering-voor-skiers~a04c1f04/

En de propaganda Klimaatmolen draait weer op volle toeren :
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/12/25/weer-eindejaar/

Hajo · 25 december 2021 op 15:37

Nee is een goede zaak. Er zijn advocaten out there die namens de verzekering skigebieden aanklagen bij ongevallen. Ik snap goed dat skigebieden graag zien dat mensen zelf verzekerd zijn en als je met een helm op iemand anders omver skiet is blijvend letsel goed voorstelbaar. Die verzekering gaat vast niet veel kosten. En precies hiervoor zijn verzekeringen bedoeld. In Nederland hebben we een ziektekostenverzekering die vaste lasten dekt zoals gebitscontrole…. in veel gevallen zou je dan beter onverzekerd kunnen zijn en uit eigen zak betalen. Juist voor deze dingen zijn verzekeringen bedoeld. Voor een paar euro een groot bedrag dekken. Maakt je ook wat bewuster van de risico’s op de piste. Wel blijven nadenken en niet zo maar alles afkraken. Verzekeringen zijn een groot goed als ze juist worden ingezet.

  kirsten_dl · 25 december 2021 op 18:21

  Niet met jouw stelling eens @Hajo, zoals bij alles wat je doet in je leven zijn risico’s verbonden.
  Maar om nou voor alles en nog wat verzekerd te moeten zijn gaat mij enkele bruggen te ver.
  Wat ook voortaan gaat gebeuren is net het tegenovergestelde, mensen gaan nog roekelozer de pistes afknallen want ‘we zijn nu toch verzekerd voor het geval ik iemand de skilatten vanonder z’n skischoenen knal’.

  Waar het mij ook om gaat dat er tegenwoordig op vanalles en nog wat verplichtingen én verboden komen te staan.
  Misschien maar in één keer een skibewijs verplichten? Een soort autorijbewijs maar dan voor op de latten. En om de x aantal tijd een verplichte oogtest om na te gaan of je nog wel voldoende capaciteit hebt om overzicht te hebben op de (drukke) skipistes?
  Naar wat ik aanvoel is dat men steeds verder en verder gaat om de werkmensen hun pleziertjes te ontnemen op zoveel mogelijk manieren.
  Wat mij betreft ligt skiën op de onderste plank en ik weet niet of ik ooit terug de skilatten aanbind.

   Hajo · 25 december 2021 op 18:50

   Met die instelling hoor je te gaan toerskiën…. of langlaufen. In een moderne wereld mag je in een druk skigebied met grote financiële belangen gewoon slim naar een verzekering kijken. Daar is niets esoterisch of dictatoriaals aan. Komt de overheid ook helemaal niet bij kijken. Heeft dus ook niets met een skibewijs te maken. Je hebt gewoon bedrijf A (liftmaatschappij gespecialiseerd in liften bouwen en mooie pistes maken) en bedrijf B (verzekering met verstand van verzekeringen) die een deal aangaan voor een extra stukje service aan klanten. Nee, echt… als ik geen skijournalist was of nog wel eens skileraar zou ik enkel met de toerski’s onderweg zijn. En verder hoef je ook helemaal niet naar Italië. Het juist aan te moedigen dat er allerlei verschillen zijn in service niveau. Als de overheid dat maar eens snapte. Als iedereen naar Frankrijk gaat skiën omdat Italië die verzekering doet zullen ze snel eieren voor hun geld kiezen. Als het positief wordt ontvangen zal Frankrijk het van Italië kopiëren. Kortom: niet mee eens…. kijk gewoon ook eens goed rond: wintersport is een aardig disney-land geworden. Als dat je ding niet is, ga je toerskiën binnen of buiten het skigebied. En als daar een verplicht verzekeringetje voor komt om de reddingsdienst te coveren, zoals je een viskaart hebt, dan is dat prima. Als je ook dat niet wilt kun je ook in Siberië in het bos gaan wonen. Spijt me. Je moet ook echt altijd terug kijken naar de middenpositie. Als dingen echt extreem zijn zoals de covid politiek mag je extreem zijn in je kritiek…. maar bij andere dingen is het toch meer live and let live. Laat de skigebieden alsjeblieft zelf beslissen wat ze doen!

    kirsten_dl · 25 december 2021 op 22:46

    Skiën is, voor mij, voorlopig voltooid verleden tijd. Einde discussie.
    En ik zeg radicaal nee tegen iedere vorm van fascisme, uitsluiting, communisme en dictatuur. Op welke basis dan ook.

Gesloten voor reacties.