sneeuwNL

AVONDUPDATE VANAF 10 UUR – Mooie onzekerheid voor België uitgezonderd de Ardennen. De zuiderlingen krijgen wel/niet vooral regen kunnen komend weekeinde. Nederland daarentegen zo goed als zeker hele dikke sneeuw. Volg de updates van het KNMI maar! Hierboven zie je de sneeuw op de kaart. Rond de depressie met 991hPa kerndruk draait de wind natuurlijk tegen de klok. In Nederland dus wind in de oostelijk hoek waardoor de kou uit het nu al tegen de Alpen beukende koufront weer “aflandig” terug wordt geleid. Net onder de depressiekern westenwind en regen. Natuurlijk is de baan van de depressie zelfs twee dagen vooruit maar bij benadering uit te rekenen!

sneeuwLLHier de voor Nederland dead sure sneeuwpiek zaterdag en in de nacht op zondag. Al gauw 10mm in De Bilt en dus minstens 10cm sneeuw. Hoe snel zal het blijven liggen? Die detailanalyse bespaar ik me even op mijn vakantie. We gaan het zien!

oog

Leo stelde gisteren de vraag hoe het kan dat het oog van de depressie regent terwijl het daar amper warmer is dan in de omliggende zones.

t700

We moeten iets omhoog om dat te snappen. Hier op 700hPa wat ongeveer 2,5km hoogte is. Hier zien we het duidelijks een warme “vlek”. Op 5km is dat ook nog te herkennen. Waarom is het daar 2 graden warmer? Welnu we weten dat het om een occlusiefront gaat waarin het koufront het warmfront heeft ingehaald in de zone met de hardste wind. Zeg maar de zone over Parijs op deze kaart. In het oog van de depressie is natuurlijk nul wind en dus ook nul koudeadvectie. En terwijl de ritsluiting beneden helemaal dicht is en zelfs op hoogte de warme lucht is weggeperst door het oprukkende koufront kan in het oog waar het niet waait een pluk warme lucht blijven hangen. Die 2 graden maken dan net het verschil tussen regen en sneeuw.

ensdebilt2412

Gisteren hadden we nog deze schaatsen-uit-het-vet-pluim. Kans op een dikke week vriezend weer in Nederland.

pluim2512

Vanochtend moeten we het hiermee stellen. We zien enkele avontuurlijke elfstedenlijntjes. Maar een tendens dat het feest toch na een paar dagen al voorbij zal zijn. In het Alpenbericht vanochtend heb ik al laten zien hoe gunstig het verdrijven van de winter in de Lage Landen voor de Alpen kan zijn en voor….

sauerland2512

…. de Wintersport-Arena Sauerland waar het gisteren zo was. Daar knapt het natuurlijk in het weekeinde al zeer sterk op! We gaan de plaatjes zien zondag. Ik zou alvast maar boeken. We zullen de komende dagen in de speciale Lage Landen / Natuurijs updates soms ook deze regio met vele kleinere en grotere skigebieden meenemen. Simpelweg omdat het weer zo vlak over de grens synoptisch nog behoorlijk op ons laaglandweer lijkt.

belgiegered

De GFS06u lijkt weer een betere run, met hier alvast voor België mooi nieuws: dedepressiekern zou wel eens precies de zuidgrens kunnen volgen. Dan heeft ook hele België sneeuw. Slecht nieuws voor het noorden van Nederland: die pissen dan weer naast de pot.

hoog06

Natuurijsliefhebbers niet getreurd vanochtend: nieuwe rondes nieuwe kansen. De GFS06u is echt alweer mooie run. Oudjaarsdag een ijsdag met het hoog in een mooie winterse positie. Zo nog het eindoordeel van deze modelrun.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

96 reacties

Gesloten voor reacties.