sneeuwNL

AVONDUPDATE VANAF 10 UUR – Mooie onzekerheid voor België uitgezonderd de Ardennen. De zuiderlingen krijgen wel/niet vooral regen kunnen komend weekeinde. Nederland daarentegen zo goed als zeker hele dikke sneeuw. Volg de updates van het KNMI maar! Hierboven zie je de sneeuw op de kaart. Rond de depressie met 991hPa kerndruk draait de wind natuurlijk tegen de klok. In Nederland dus wind in de oostelijk hoek waardoor de kou uit het nu al tegen de Alpen beukende koufront weer “aflandig” terug wordt geleid. Net onder de depressiekern westenwind en regen. Natuurlijk is de baan van de depressie zelfs twee dagen vooruit maar bij benadering uit te rekenen!

sneeuwLLHier de voor Nederland dead sure sneeuwpiek zaterdag en in de nacht op zondag. Al gauw 10mm in De Bilt en dus minstens 10cm sneeuw. Hoe snel zal het blijven liggen? Die detailanalyse bespaar ik me even op mijn vakantie. We gaan het zien!

oog

Leo stelde gisteren de vraag hoe het kan dat het oog van de depressie regent terwijl het daar amper warmer is dan in de omliggende zones.

t700

We moeten iets omhoog om dat te snappen. Hier op 700hPa wat ongeveer 2,5km hoogte is. Hier zien we het duidelijks een warme “vlek”. Op 5km is dat ook nog te herkennen. Waarom is het daar 2 graden warmer? Welnu we weten dat het om een occlusiefront gaat waarin het koufront het warmfront heeft ingehaald in de zone met de hardste wind. Zeg maar de zone over Parijs op deze kaart. In het oog van de depressie is natuurlijk nul wind en dus ook nul koudeadvectie. En terwijl de ritsluiting beneden helemaal dicht is en zelfs op hoogte de warme lucht is weggeperst door het oprukkende koufront kan in het oog waar het niet waait een pluk warme lucht blijven hangen. Die 2 graden maken dan net het verschil tussen regen en sneeuw.

ensdebilt2412

Gisteren hadden we nog deze schaatsen-uit-het-vet-pluim. Kans op een dikke week vriezend weer in Nederland.

pluim2512

Vanochtend moeten we het hiermee stellen. We zien enkele avontuurlijke elfstedenlijntjes. Maar een tendens dat het feest toch na een paar dagen al voorbij zal zijn. In het Alpenbericht vanochtend heb ik al laten zien hoe gunstig het verdrijven van de winter in de Lage Landen voor de Alpen kan zijn en voor….

sauerland2512

…. de Wintersport-Arena Sauerland waar het gisteren zo was. Daar knapt het natuurlijk in het weekeinde al zeer sterk op! We gaan de plaatjes zien zondag. Ik zou alvast maar boeken. We zullen de komende dagen in de speciale Lage Landen / Natuurijs updates soms ook deze regio met vele kleinere en grotere skigebieden meenemen. Simpelweg omdat het weer zo vlak over de grens synoptisch nog behoorlijk op ons laaglandweer lijkt.

belgiegered

De GFS06u lijkt weer een betere run, met hier alvast voor België mooi nieuws: dedepressiekern zou wel eens precies de zuidgrens kunnen volgen. Dan heeft ook hele België sneeuw. Slecht nieuws voor het noorden van Nederland: die pissen dan weer naast de pot.

hoog06

Natuurijsliefhebbers niet getreurd vanochtend: nieuwe rondes nieuwe kansen. De GFS06u is echt alweer mooie run. Oudjaarsdag een ijsdag met het hoog in een mooie winterse positie. Zo nog het eindoordeel van deze modelrun.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

96 reacties

Gesloten voor reacties.