taartpunt-engelberg

Het is even wennen. De Skihüte Stand in Engelberg op 2450m. Datum: 21 mei 2015. De laatste 5 dagen van het skiseizoen hier. Zouden we zowaar nog een (dodelijke) Schneebrettlawine krijgen? Of straks weer grote natte sneeuwlawines. Want dat het weer flink gaat opwarmen de komende dagen staat vast. Toch blijft het op deze hoogte nog een paar dagen sneeuwen. Of komt er eind mei zelfs een herhaling van het huidige spektakel?

engelberggrafiek

Deze grafiek gaan we de komende dagen verder volgen. Sneeuwhoogte gestegen van 155cm naar 200cm. Beetje ontypisch voor eind mei. Maar ook weer niet gigantisch extreem. Alleen in juni, juli en augustus verwacht je dit echt niet… maar zeg nooit nooit.

ascou2

De Pyreneeën zijn niet verder gekomen dan een poedersuikertje. Maar daar is dat minstens zo bijzonder als die halve meter in de Alpen…
ascou1

Nog een onwerkelijk plaatje uit Ascou. Ik neem aan dat het kampeerseizoen in en rond de Pyreneeën allang begonnen is. Je zult er maar zitten…

sprong18u

Het Azorenhoog blijft rondtollen en blijft afwisselend neerslag over de Lage Landen en de Alpen stuwen. De koufronten zijn daarbij aan de winnende hand en dat leidt zeker ook in Nederland ook tot spectaculaire opklaringen. Zoals vanochtend. Het was prachtig. Zeer helder en strak blauw. Nu al weer veel cumulus en schaduwen door de opwarming van de zon en de koude bovenlucht. Wat gaat het Azorenhoog op termijn doen? Uitstulpen over de Alpen en de Lage Landen in de natte stroming houden? Zoals in de GFS18u?

desprong

Of juist uitstulpen over de Lage Landen de Alpen in de nattigheid houdend? Zoals in de ochtend run van het GFS.

30meiherhaling

Of lekker op zijn plek blijvend de volgende dump naar de Alpen jagend. Wederom sneeuwgrens onder de 1500m. En dat op 30 mei. Als dat gebeurt begint het echt memorabel te worden. Vooralsnog is het meteofiction en kun je evengoed je zinnen zetten op een terugkeer van een warmer zonnig weertype.

Afsluitend nog eentje van @hansterbraak uit Kleinwalsertal! Hij rijdt vandaag van daar naar Nederland en zal zich ook achter de oren krabben of hij dit ooit eerder heeft meegemaakt!

En deze uit Livigno mag er ook zijn! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.