taartpunt-engelberg

Het is even wennen. De Skihüte Stand in Engelberg op 2450m. Datum: 21 mei 2015. De laatste 5 dagen van het skiseizoen hier. Zouden we zowaar nog een (dodelijke) Schneebrettlawine krijgen? Of straks weer grote natte sneeuwlawines. Want dat het weer flink gaat opwarmen de komende dagen staat vast. Toch blijft het op deze hoogte nog een paar dagen sneeuwen. Of komt er eind mei zelfs een herhaling van het huidige spektakel?

engelberggrafiek

Deze grafiek gaan we de komende dagen verder volgen. Sneeuwhoogte gestegen van 155cm naar 200cm. Beetje ontypisch voor eind mei. Maar ook weer niet gigantisch extreem. Alleen in juni, juli en augustus verwacht je dit echt niet… maar zeg nooit nooit.

ascou2

De Pyreneeën zijn niet verder gekomen dan een poedersuikertje. Maar daar is dat minstens zo bijzonder als die halve meter in de Alpen…
ascou1

Nog een onwerkelijk plaatje uit Ascou. Ik neem aan dat het kampeerseizoen in en rond de Pyreneeën allang begonnen is. Je zult er maar zitten…

sprong18u

Het Azorenhoog blijft rondtollen en blijft afwisselend neerslag over de Lage Landen en de Alpen stuwen. De koufronten zijn daarbij aan de winnende hand en dat leidt zeker ook in Nederland ook tot spectaculaire opklaringen. Zoals vanochtend. Het was prachtig. Zeer helder en strak blauw. Nu al weer veel cumulus en schaduwen door de opwarming van de zon en de koude bovenlucht. Wat gaat het Azorenhoog op termijn doen? Uitstulpen over de Alpen en de Lage Landen in de natte stroming houden? Zoals in de GFS18u?

desprong

Of juist uitstulpen over de Lage Landen de Alpen in de nattigheid houdend? Zoals in de ochtend run van het GFS.

30meiherhaling

Of lekker op zijn plek blijvend de volgende dump naar de Alpen jagend. Wederom sneeuwgrens onder de 1500m. En dat op 30 mei. Als dat gebeurt begint het echt memorabel te worden. Vooralsnog is het meteofiction en kun je evengoed je zinnen zetten op een terugkeer van een warmer zonnig weertype.

Afsluitend nog eentje van @hansterbraak uit Kleinwalsertal! Hij rijdt vandaag van daar naar Nederland en zal zich ook achter de oren krabben of hij dit ooit eerder heeft meegemaakt!

En deze uit Livigno mag er ook zijn! 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.