groenland

Tissilaq op Groenland. Beetje wit nog! Ongekend weinig smelt dit voorjaar. Unprecedented is een woord wat vaak wordt gebezigd als het om klimaat gaat. De huidige +48ºC in delen van India zijn extreem maar komen regelmatig voor zoals reageerders op dit bericht op Wetteronline terecht opmerken. Wél unprecedented – en dat altijd en alleen sinds het einde van de Kleine IJstijd en/of het begin van de metingen – is dat de sneeuw aan de zuidwestkust van Groenland niet wil smelten dit jaar. Is het daarom misschien zo koud bij ons?

Melt_combine2705

Toch wel bijzonder dat blauwe lijntje! Spannend om dit samen verder te gaan volgen op deze pagina van het Deense meteorologisch instituut en op de webcam van Tissilaq. Steven Goddard pikte het signaal in dit blogartikel als eerste op.

groenlandsneeuw

Komende zaterdag deze felle sneeuwdepressie aan de Groenlandse zuidkust. Met felle sneeuwbuien (rood) op zee. Ook daar bij Tisslaq weer een beetje verse sneeuw in plaats van smelt. Zo moeten de Scandinaviërs die Groenland in de Middeleeuwse Warmteperiode koloniseerden zich gevoeld hebben toen rond 1350 de Kleine IJstijd begon… je ziet natuurlijk ook dat er nauwelijks een warme sector tussen het warmfront en het koufront overblijft. En dus pikken wij geen warmte mee van het systeem en komen wij exact op maandag 1 juni in een partij baggerweer terecht… bah!

pluim2705

In de laatste berekeningen kunnen we de zomers warme fase wel vergeten. Zeg nooit nooit maar de tendens is dat we echt onder de 20ºC blijven. 3 juni met +13ºC op weg naar een top 10 koude maximumtemperatuur? In het Amerikaanse model is het hoogstens een graadje warmer.

galdhoppigen

We weten intussen dat Noorwegen ook een topwinter heeft gehad met weinig smelt nog in het voorjaar. Zo’n zomerskigebied ligt er prachtig bij. Misschien eens doen deze zomer?

lesarcs2705

Kiekje van Les Arcs vond ik erg mooi typerend voor het huidige koele grauwe weerbeeld in de Alpen met nog wat sneeuw in Oostenrijk boven 1400 tot 1600m. Kijk maar….

tauplitz2703

Die Tauplitz nog lang niet zomers. De Lawinenstein waar je op uit kijkt is 1965m hoog!

accu2705

Afsluitend een blik op de neerslagkaart. Goed nieuws voor de Nederlandse en Belgische landbouwers en bosbouwers: inmiddels aardig wat neerslag erbij. Vooral dus die eerste junidagen. De droge zone van Portugal naar Polen blijft op de kaart. Dat kan penibel worden daar. En hoe vreemd want de Alpen – en vooral nota bene de zuidkant – zijn dus nat genoeg. Klimatologisch moet dit ergens in de komende weken gaan omkeren met een warme droge Middellandse Zee. Maar ik teken ook voor een koele maar zonnige fase in de Lage Landen! Jullie?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

20 reacties

Gesloten voor reacties.