Tissilaq op Groenland. Beetje wit nog! Ongekend weinig smelt dit voorjaar. Unprecedented is een woord wat vaak wordt gebezigd als het om klimaat gaat. De huidige +48ºC in delen van India zijn extreem maar komen regelmatig voor zoals reageerders op dit bericht op Wetteronline terecht opmerken. Wél unprecedented – en dat altijd en alleen sinds het einde van de Kleine IJstijd en/of het begin van de metingen – is dat de sneeuw aan de zuidwestkust van Groenland niet wil smelten dit jaar. Is het daarom misschien zo koud bij ons?
Toch wel bijzonder dat blauwe lijntje! Spannend om dit samen verder te gaan volgen op deze pagina van het Deense meteorologisch instituut en op de webcam van Tissilaq. Steven Goddard pikte het signaal in dit blogartikel als eerste op.
Komende zaterdag deze felle sneeuwdepressie aan de Groenlandse zuidkust. Met felle sneeuwbuien (rood) op zee. Ook daar bij Tisslaq weer een beetje verse sneeuw in plaats van smelt. Zo moeten de Scandinaviërs die Groenland in de Middeleeuwse Warmteperiode koloniseerden zich gevoeld hebben toen rond 1350 de Kleine IJstijd begon… je ziet natuurlijk ook dat er nauwelijks een warme sector tussen het warmfront en het koufront overblijft. En dus pikken wij geen warmte mee van het systeem en komen wij exact op maandag 1 juni in een partij baggerweer terecht… bah!
In de laatste berekeningen kunnen we de zomers warme fase wel vergeten. Zeg nooit nooit maar de tendens is dat we echt onder de 20ºC blijven. 3 juni met +13ºC op weg naar een top 10 koude maximumtemperatuur? In het Amerikaanse model is het hoogstens een graadje warmer.
We weten intussen dat Noorwegen ook een topwinter heeft gehad met weinig smelt nog in het voorjaar. Zo’n zomerskigebied ligt er prachtig bij. Misschien eens doen deze zomer?
Kiekje van Les Arcs vond ik erg mooi typerend voor het huidige koele grauwe weerbeeld in de Alpen met nog wat sneeuw in Oostenrijk boven 1400 tot 1600m. Kijk maar….
Die Tauplitz nog lang niet zomers. De Lawinenstein waar je op uit kijkt is 1965m hoog!
Afsluitend een blik op de neerslagkaart. Goed nieuws voor de Nederlandse en Belgische landbouwers en bosbouwers: inmiddels aardig wat neerslag erbij. Vooral dus die eerste junidagen. De droge zone van Portugal naar Polen blijft op de kaart. Dat kan penibel worden daar. En hoe vreemd want de Alpen – en vooral nota bene de zuidkant – zijn dus nat genoeg. Klimatologisch moet dit ergens in de komende weken gaan omkeren met een warme droge Middellandse Zee. Maar ik teken ook voor een koele maar zonnige fase in de Lage Landen! Jullie?
20 reacties
Gesloten voor reacties.