Koel en wisselvallig is het in een groot deel van westelijk Europa. Door een lagedrukgebied dat momenteel onder IJsland ligt en een hogedrukgebied boven de Azoren wordt er frisse zeelucht aangevoerd. Hierin komen regelmatig buien tot ontwikkeling een enkeling daarvan gaat zelfs gepaard met wat hagel en een klap onweer. Tussen de buien door zijn er mooie opklaringen.
[dc_slider slider=”15717″ captions=”true”] Deze lucht heeft ook de Alpen bereikt waardoor daar vanaf 1600 meter sneeuwbuien vallen. Soms ligt de sneeuwgrens zelfs nog wat lager. Op de bovenstaande afbeelding is te zien dat de winter weer helemaal terug is. Afgelopen donderdag was het er nog prachtig weer, vrijdag is het er beginnen te gaan sneeuwen en dat gebeurt nu nog regelmatig. Aan jullie de vraag van welk gebied deze afbeelding is?
Hoe gaat het de komende week verder? We zien een interessante luchtdrukverdeling op de weerkaarten verschijnen. Een lagedrukgebied gevuld met koele lucht ligt in de buurt van Engeland en heeft zijn invloed over westelijk Europa helemaal tot aan Spanje aan toe. Tegelijkertijd zien we de luchtdruk stijgen boven oost Europa en noord Europa. Hier loopt de temperatuur flink op. In Moskou stijgt het kwik regelmatig naar 30 graden of meer. In Madrid waar het nu nog zomers is zakt het kwik flink terug in de loop van de week naar 10 graden en het is daar bijzonder nat en wisselvallig. Nee dan kun je beter in het hoge noorden zitten in Scandinavië wel te verstaan daar gaat de temperatuur flink terrein winnen om uiteindelijk tegen de 20 graden uit te komen en Nederland dan? Ja wij zitten er precies tussen in. In het gevecht met de warme lucht boven het continent en de koele lucht boven west Europa. Dat levert dus van tijd tot tijd flink wat regen op.
Kijken we naar de pluim van het Europese model dan zien we dat de hele periode de 20 graden niet berekend wordt door het hoofdmodel. Deze week ligt het kwik tussen de 13 en 17 graden terwijl 18 graden de norm is voor deze tijd van het jaar. Wel zien we wat onzekerheid in de temperatuurberekening. Dit zijn de groene lijntjes. Deze komen wel boven de 20 graden uit. Hoe komt dat dan? Dat is simpel te verklaren. Een kleine verschuiving van de depressie laat de warmere lucht ook bij ons binnenkomen. Echter ook dan zal het nog wisselvallig blijven. Al met al is de regen bijzonder welkom voor de natuur.
Lees hier het nieuws van Meteoconsult over de lage temperaturen en regen in Spanje met kans op sneeuw in de bergen en verdere uitleg over de huidige weersituatie in ons kikkerlandje.
In Bangladesh verwachten ze de komende dagen een Tropische storm. Lees dat hier.
9 reacties
Gesloten voor reacties.