Weer een schitterend voorbeeld van de stelling van Hajo: “Opmerkelijke zaken in de berekeningen van de weermodellen komen zelfs op de wat langere termijn altijd uit, vaak echter een halve dag eerder of later en vaak ook 100 tot 1000km weg van de oorspronkelijk berekende plek”. Wat weer een variant is van: “De weergoden zijn als dronken kapiteins op olietankers”. En nu zien we dus een mooie laag sneeuw in zowat heel België vallen die eerst voor Brabant en Limburg was bedoeld. De sneeuwradarkaart hierboven is van 8 uur.

En hier zie je hoe dat vele duizenden kilometers grote systeem de sneeuw uiteindelijk 100km naar het zuiden neerlegt ten opzichte van de eerste keer dat het duidelijk in de berekening 3 stond dagen terug. Vooral Frankrijk heeft natuurlijk de opmerkelijke sneeuwval.

Hoeveel sneeuw komt er in België? Tussen 6 en 12cm in een ruime band van West-Vlaanderen naar Wallonië ook in het laagland dus.

ff een blik op Zwitserland. De linker kaart is opmerkelijk: het allergrootste deel van Zwitserland hoger dan 1500m heeft ruim meer dan 170% meer sneeuw dan gemiddeld tijdens het klimaatvak 1990-2020. Begin november hadden we al het opmerkelijke bericht dat er in het Engadin meer sneeuw lag begin november dan ooit eerder gemeten.

Tja de zon doet ook ff niet mee dus. In de overgang van cyclus 24 naar 25 maar liefst 847 dagen zonder zonnevlekken en dat ze ook nu terwijl cyclus 25 al een tijdje is opgestart nog wel eens ontbreken begint echt opmerkelijk te worden.

De grote vraag is dus: komen we met een al generaties niet meer voorgekomen lage zonneactiviteit niet snel ook terug bij de krankzinnig koude winters zoals Stefano di Battista ons er eentje laat zien: de winter van 1879 toen de Seine bevroor.

Eerst moeten de weergoden maar eens bewijzen dat ze een Witte Kerst uit de hoge hoed kunnen toveren. En dat lukte dus gisteravond in het Amerikaanse model voor wie toen nog wakker was. De run die na middernacht beschikbaar kwam deed een weigering. Maar vanochtend zit alles weer snor en is de Witte Kerst terug. Kijk en geniet hoe het weermodel een Houdini doet op de zachte fase waar we nu eerst in terecht komen.

PS Wil jij die Witte Kerst heel graag? Doe dan een donatie. Die stromen binnen. Veelal mensen die eerder ook al hebben gedoneerd. Super bedankt. Ik doe het voor jullie!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gido · 10 december 2021 op 10:33

@hajo: ken je backme.org? Wellicht een mooi en handig platform voor de donaties! Een vriend van me die freelance journalist is maakt er naar tevredenheid gebruik van.

Hajo · 10 december 2021 op 11:20

Die kende ik niet… maar ik ken Patreon natuurlijk en Substack…. maar het grappige is…. ik heb dat niet nodig. Het gaat prima zoals het nu gaat. Mensen betalen via ideal rechtstreeks naar mij… tzt kan ik een abonnementsvorm doen…. met vaste maandelijkse betaling…. maar dan komt er ook BTW op etc etc. Nu zijn het losse giften en die zijn BTW en belastingvrij. Ik zit in een luxe positie…. dat elke dag 1 op de 5.000 bezoekers wat doneert…. zou best nog wat meer mogen zijn maar a la.

    Ben · 10 december 2021 op 16:17

    Vele kleintjes maken 1 grote he Hajo?

kirsten_dl · 10 december 2021 op 11:28

We gaan het zien, momenteel @Puurs warm water, zwaar bewolkt en behoorlijk fris.
Vooruitzichten lijken ook iets minder fraai op korte termijn, droger maar ook iets minder fris.
Maar maakt eigenlijk weinig uit, ben volop aan het inpakken om tegen 22 december aanstaande te kunnen verhuizen.
Hopelijk blijft het droog tijdens mijn verhuisdatum. 🙂

Aart · 10 december 2021 op 21:44

Ook in de Pyreneeën sneeuwt het nu aardig door zo te zien op buienradar (https://www.buienradar.nl/wereldwijd/europa/sneeuwradar) en op de Furkajoch (https://www.foto-webcam.eu/webcam/furkajoch/2021/12/10/1650) al bijna 1,25 m sneeuw (hoogste voor december sinds 2015).

Gesloten voor reacties.